Με αγροτική κρίση απειλείται η ανατολική Γερμανία λόγω ξηρασίας

Επειδή δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου βροχές, ιδίως τον Μάρτιο, αναπτύσσονται τεράστιες ξηρές ζώνες στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τη Welt....



Επειδή δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου βροχές, ιδίως τον Μάρτιο, αναπτύσσονται τεράστιες ξηρές ζώνες στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τη Welt. Οι αγρότες αναμένουν ήδη αποτυχίες στις καλλιέργειες ορισμένων τροφίμων. Χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις και ορισμένες προτάσεις δεν θα ικανοποιήσουν τις περιβαλλοντικές ενώσεις.

Οι προοπτικές για τα ρεβίθια είναι καλές. Μετά τη σπορά, τα ψυχανθή αυτά ευδοκιμούν στο Βρανδεμβούργο. Δεν είναι περίεργο: τα ρεβίθια χρειάζονται λίγη βροχή και επομένως ταιριάζουν στο τοπίο. Στο ανατολικό γερμανικό τοπίο. Επειδή μια ακραία ξηρασία είναι στον ορίζοντα. Μια ξηρασία όπως αυτή του 2018 έως το 2020 είναι πιθανή. Οι συνέπειες για τους αγρότες και τους καταναλωτές ορισμένων προϊόντων θα ήταν σοβαρές.

Ο Μάρτιος είναι ο κύριος ένοχος. Δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου στην ανατολική Γερμανία. Ο Απρίλιος ήταν πιο υγρός, αλλά οι βροχοπτώσεις στα ανατολικά ήταν έως και 30% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Και ο Μάιος ξεκινά ξηρός σαν σκόνη. Αυτό συνεχίζει αυτό που παρατηρείται εδώ και μια καλή δεκαετία: Μια τεράστια ζώνη ξηρασίας εξαπλώνεται στα ανατολικά.

Αυτό φαίνεται στο συνεχώς ενημερωμένο σύστημα παρακολούθησης ξηρασίας του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Helmholtz: Ειδικά στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία-Άνχαλτ, καθώς και σε τμήματα της Σαξονίας και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, τα εδάφη είναι τόσο ξηρά σε βάθος περίπου 1,8 μέτρων που οι επιστήμονες έχουν επισημάνει μια "εξαιρετική ξηρασία" με βαθύ κόκκινο χρώμα. Σε ευρείες περιοχές υπάρχει τόσο λίγη ποσότητα νερού στο έδαφος που τα φυτά βρίσκονται υπό "στρες ξηρασίας". Αυτό σημαίνει: οι αποδόσεις είναι πιθανό να είναι χαμηλές.

Αυτό είναι απειλητικό για τους ηλίανθους που έχουν σπαρθεί την άνοιξη και χρειάζονται τώρα υγρασία. "Για την ανοιξιάτικη σπορά χρειαζόμαστε από τώρα και στο εξής μια ολόκληρη εβδομάδα με έντονες βροχοπτώσεις", λέει ο Fabian Blöchl από την Ένωση Αγροτών του Βρανδεμβούργου. Αλλά αν η βροχή δεν πραγματοποιηθεί - όπως φαίνεται ότι θα συμβεί - τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα το φθινόπωρο για το ηλιέλαιο, το οποίο είναι ήδη σε έλλειψη.

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για την παραγωγή ενέργειας από αραβόσιτο και τεύτλα. Η ένωση αγροτών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία θεωρεί την κατάσταση κρίσιμη. Επιπλέον, τα καλοκαιρινά σιτηρά προκαλούν ανησυχία, επίσης στη Σαξονία. "Η γεωργία χρειάζεται σημαντικές βροχοπτώσεις τον Μάιο σε όλα τα μέρη του Free State", λέει ο Andreas Jahnel από την Ένωση Αγροτών του κρατιδίου της Σαξονίας. Ειδικά στα βόρεια και ανατολικά της πολιτείας, "οι συνθήκες καλλιέργειας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά".

Σύμφωνα με τις ενώσεις, είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστούν οι απώλειες των καλλιεργειών και τα υπουργεία γεωργίας των πολιτειών και σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν τολμούν να κάνουν προβλέψεις. Είναι ασφαλές να πει κανείς ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης σιταριού. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η διείσδυση της υγρασίας του εδάφους στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση τη νοτιοανατολική Βαυαρία, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Στην ανατολική Γερμανία, όμως, αναπτύσσεται μια τεράστια ζώνη μόνιμης ξηρασίας με υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, ιδίως στο Βρανδεμβούργο. Οι πολιτικοί φοβούνται για τα υπόγεια ύδατα. Τον Μάρτιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Βρανδεμβούργου Άξελ Βόγκελ (Πράσινοι) ανακοίνωσε αυστηρότερο όριο στις απολήψεις υπόγειων υδάτων. Παρόμοια μέτρα σχεδιάζονται στη Σαξονία-Άνχαλτ. Η Γερουσία του Βερολίνου συζητά μια δέσμη μέτρων για τη μείωση της ζήτησης νερού στην πρωτεύουσα.

Στη Σαξονία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Γεωργίας υπό τον Wolfram Günther (Πράσινοι) υποθέτει ότι, ιδίως στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του ελεύθερου κρατιδίου, οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμοστούν μόνιμα στην ξηρασία και, ως εκ τούτου, να αλλάξουν τις γεωργικές τους πρακτικές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, το φάσμα των αναγκαίων μέτρων κυμαίνεται από "την άρδευση με εξοικονόμηση πόρων έως τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των βαθιά ριζωμένων και ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών καλλιεργειών και την προληπτική διαχείριση του κτηνοτροφικού αποθέματος έως τη μεγαλύτερη χρήση επιδοτούμενων μέτρων εκτατικοποίησης και διατήρησης της φύσης". Το τελευταίο σημαίνει ότι οι αγρότες μειώνουν τις καλλιέργειες και φροντίζουν τα φυσικά τοπία με τη βοήθεια της κρατικής στήριξης.

Σε πολλά μέρη, οι αγρότες αλλάζουν ήδη την εντατική καλλιέργεια. Είναι αλήθεια ότι τα ρεβίθια καλλιεργούνται ελάχιστα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ένωσή τους, οι αγρότες του Βρανδεμβούργου χρησιμοποιούν ήδη τη μέθοδο σποράς με εδαφοκάλυψη στο 50% περίπου των χωραφιών τους, όπου το έδαφος δεν οργώνεται πριν από τη σπορά. Τα υπολείμματα των προηγούμενων φυτών παραμένουν στο έδαφος και δεσμεύουν την υγρασία. Αυτό μειώνει επίσης τις εκπομπές CO2 και εξοικονομεί πετρέλαιο επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για όργωμα. Αλλά η ανάγκη για προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών είναι μεγαλύτερη εδώ.

"Χρειαζόμαστε τη γλυφοσάτη για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να την επιβραδύνουμε", λέει ο Blöchl από την Ένωση Αγροτών. Όμως, η γλυφοσάτη πρόκειται να απαγορευτεί από το 2024 λόγω της πίεσης που ασκούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επίσης, στη μαύρη λίστα ορισμένων περιβαλλοντολόγων είναι αυτό που ζητά ο εκπρόσωπος αγροτικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Albert Stegemann (CDU), για την προσαρμογή στη μόνιμη ξηρασία: Ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι) πρέπει να διασφαλίσει την ανάπτυξη νέων φυτών.

πηγή:(capital.gr)

Σχόλια