Ο πληθωρισμός πλήττει τους πολίτες & τις αγροτικές επιχειρήσεις στην Αλβανία

Οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται στην Αλβανία, πλήττοντας τα πορτοφόλια των πολιτών και φέρνοντας τις μικρές γεωργικές επιχειρήσεις σε δύσκο...


Οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται στην Αλβανία, πλήττοντας τα πορτοφόλια των πολιτών και φέρνοντας τις μικρές γεωργικές επιχειρήσεις σε δύσκολη θέση, καθώς τα τρόφιμα και οι μεταφορές καταγράφουν τις υψηλότερες αυξήσεις.

Σύμφωνα με την INSTAT, ο πληθωρισμός έφτασε στο 6,2% τον Απρίλιο, νέο ρεκόρ μετά το υψηλό 5,7% του Μαρτίου. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αυξήσεις του κόστους ζωής από το 2001, όταν ο πληθωρισμός έφτασε στο 7,6%.

Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν πρόβλημα για την Αλβανία, η οποία είναι ήδη από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι αυξήσεις των τιμών αποδίδονται κυρίως στα είδη διατροφής, τα οποία αυξήθηκαν κατά 3,56%, και στις μεταφορές κατά 1,23%. Τα ενοίκια, τα καύσιμα και η ενέργεια σημείωσαν μια μέση αύξηση της τάξης του 0,49%, ενώ στον τομέα της αναψυχής, όπως τα ξενοδοχεία και οι καφετέριες, αυξήθηκαν κατά 0,21%.

Οι αυξήσεις στην ψυχαγωγία, τις οικιακές συσκευές και τα έπιπλα, την ένδυση, την εκπαίδευση και την επικοινωνία ήταν ελάχιστες. Το ζήτημα είναι ότι οι σημαντικές αυξήσεις σε άλλους τομείς σημειώνουν λίγα χρήματα για να δαπανηθούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

Τα έλαια και τα λίπη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% εντός της κατηγορίας των τροφίμων, ακολουθούμενα από τα γαλακτοκομικά με 17,1%, τα δημητριακά με 16,7%, τα γλυκά με 4,3%, το κρέας με 7,8% και τα λαχανικά με 5,2%.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν το INSTAT την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν ότι υπήρξε σημαντική μείωση στις εισαγωγές διαφόρων ειδών διατροφής στην Αλβανία, ενώ το κόστος αυξήθηκε.

Οι εισαγωγές λαδιού μειώθηκαν κατά 11,8% και των Δημητριακών κατά 4,1%. Ο αριθμός των γεωργικών λιπασμάτων μειώθηκε επίσης κατά 75% κατά την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω των περιορισμών στην αγορά ποτάσας, βασικού συστατικού για την παραγωγή λιπασμάτων, που προμηθεύεται κυρίως από τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές τροφίμων και καπνού αυξήθηκαν κατά 15%, καθώς πολλοί προμηθευτές έσπευσαν να εφοδιάσουν, φοβούμενοι μεγαλύτερη συρρίκνωση της αλυσίδας εφοδιασμού ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά έσοδα από την ίδια περίοδο είναι αυξημένα κατά 27%, ενισχυμένα από την αύξηση των εσωτερικών από τον ΦΠΑ κατά 43%.

Οι αυξήσεις των τιμών έπληξαν σημαντικά τις τοπικές επιχειρήσεις, με ορισμένες να κλείνουν, άλλες δεν περιορίζουν τις αγορές ορισμένων ειδών και άλλες δεν φοβούνται ότι θα μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος στους πελάτες.

Η Rezearta Caushaj από την Agr.al, μια εταιρεία, που παραδίδει κιβώτια με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κρέας στους στίχους στα Τίρανα, δήλωσε ότι δημιουργείται ένα γενικό αίσθημα ανασφάλειας.

«Η αύξηση των τιμών του κρέατου στα γαλακτοκομεία ήταν μεταξύ 7-15%, γεγονός που για μια μικρή επιχείρηση όπως η Agr.al και την εναλλασσόμενη πελατεία, σημαίνει μεγάλη ανασφάλεια».

Η ίδια προσθέτει: «Βασιζόμαστε κατά το ήμισυ σε συναδέλφους μικροκαλλιεργητές για την προμήθεια βιολογικών προϊόντων και έχουμε ανάγκη να νιώσουμε ότι η συνεργασία είναι κερδοφόρα. Αλλά, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Και φυσικά, όλη μας η ύπαρξη εξαρτάται πλέον από το πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες μας».

«Αναγκαστήκαμε να αποφύγουμε να αυξήσουμε την τιμή των προϊόντων που παράγουμε μόνο μας ως τρόπο επιβίωσης, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο καιρό. Το κόστος μεταφοράς και υλικοτεχνικής υποδομής έχει γίνει εξοντωτικό», δήλωσε στο Exit.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους Αλβανούς να αναγκαστούν να μειώσουν τις μη αναγκαίες δαπάνες, όπως διακοπές, ρούχα ή αναψυχή.

Εν τω μεταξύ, η Αλβανία έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές σιταριού και δημητριακών από τη Ρωσία μετά την εισαγωγή της στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, η Αλβανία εισήγαγε περισσότερους από 20.000 τόνους από τη Ρωσία, μια μείωση 21% σε σχέση με το 2021 λόγω των χαμηλών εισαγωγών πριν από τον πόλεμο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ο Μάρτιος, ωστόσο, υπεραντιστάθμισε το κενό, όταν η χώρα εισήγαγε περίπου 10.000 τόνους, από 5.000 τον Μάρτιο του 2021.

Η αξία των προϊόντων αυξήθηκε επίσης σημαντικά, καθώς το κόστος του σιταριού από τη Ρωσία αυξήθηκε. Ένα κιλό ρωσικού σιταριού που αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2021 κόστιζε 31 ALL (0,26 ευρώ), ενώ σήμερα κοστίζει 65 ALL (0,540 ευρώ).

Κατά την έναρξη του πολέμου, ανησυχίες ότι θα οδηγούσε σε έλλειψη σιταριού στη χώρα. Οι φορείς του κλάδου δήλωσαν ότι αναζητούσαν να προμηθευτούν τα προϊόντα από άλλους, εκτός της Ρωσίας και, σε κάποιο βαθμό, της Ουκρανίας.

Αλλά αντί να γίνει αυτό, η ποσότητα του σιταριού που εισάγεται από τη Ρωσία αυξήθηκε μαζί με την τιμή.

Ενώ η Αλβανία έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυτό δεν καλύπτει την εισαγωγή σιτηρών, διευκρίνισε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Από Alice Taylor | exit.al | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Σχόλια