Η βιομηχανία σιτηρών της Υεμένης ζητά άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή μαζικού λιμού...

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους μας για να βοηθήσουμε στη δημιουργία μηχανισμών έκτ...


«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους μας για να βοηθήσουμε στη δημιουργία μηχανισμών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας της Υεμένης, οι οποίοι θα επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να έχει πρόσβαση και να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές σιταριού στο άμεσο μέλλον». 

Χρειάζεται επείγουσα διεθνής δράση για να αποτραπεί ένας μαζικός λιμός στην Υεμένη σε πρωτοφανή κλίμακα που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σιταριού της χώρας, ο οποίος απευθύνθηκε στους ηγέτες με επιστολή του ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

Η Υεμένη είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 17,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ επιπλέον 1,6 εκατομμύρια αναμένεται να φθάσουν σε «επίπεδα πείνας» τους επόμενους μήνες.

Η χώρα της Δυτικής Ασίας βρίσκεται στη δίνη εμφυλίου πολέμου από το 2014, ο οποίος έχει σκοτώσει άμεσα και έμμεσα πάνω από 233.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο.

Η χώρα αγοράζει περίπου το ένα τρίτο του σιταριού της από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ωστόσο, οι εκρηκτικές παγκόσμιες τιμές του σιταριού και οι ταραχώδεις αγορές, σε συνδυασμό με τις σημαντικές διαταραχές του εφοδιασμού, έχουν οδηγήσει σε ταχεία μείωση των αποθεμάτων τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απώλεια ενός τόσο σημαντικού μέρους της πηγής σιταριού της χώρας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω ακραία πείνα και μαζικό λιμό στη χώρα, σύμφωνα με τον όμιλο HSA, ο οποίος κατασκευάζει και προμηθεύει βασικά αγαθά και υπηρεσίες σε πολυεθνικούς οργανισμούς και κοινότητες στην Υεμένη σε ολόκληρη την περιοχή MENA.

«Η Υεμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της τιμής των τροφίμων και των προκλήσεων της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού σε πρωτοφανή κλίμακα», προειδοποίησε ο όμιλος HSA σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (16 Μαΐου).

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία τόνισε την ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι πρόσφατοι περιορισμοί στις εξαγωγές ινδικού σιταριού μπορούν ενδεχομένως να ωθήσουν τη συνεχιζόμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας της Υεμένης «σε σημείο χωρίς επιστροφή».

Ανατρέχοντας σε προηγούμενη δήλωση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ότι η Ινδία είναι «έτοιμη να θρέψει τον κόσμο» εξάγοντας τα πλεονάζοντα αποθέματά της, η ινδική κυβέρνηση εξέδωσε την Παρασκευή (13 Μαΐου) απόφαση που απαγόρευσε τις εξαγωγές φρέσκου σιταριού σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την εθνική επισιτιστική ασφάλεια.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τον πολύμηνο καύσωνα από τα μέσα Μαρτίου που ώθησε την κυβέρνηση να μειώσει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή κατά τουλάχιστον 5,7%, από 111 εκατομμύρια τόνους σε 105 εκατομμύρια τόνους.

Η κίνηση της Ινδίας έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω του κενού στις προμήθειες σιταριού μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για να προλάβει τη διαφαινόμενη καταστροφή στην Υεμένη, η Ομάδα HSA έχει απευθύνει επιστολή προς τους διεθνείς ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής που συγκαλεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη (18 Μαΐου) για να σημάνει συναγερμό και να ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

Αυτές περιλαμβάνουν την παροχή στους εισαγωγείς σιταριού της Υεμένης πρόσβασης κατά προτεραιότητα σε προμήθειες σιταριού στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης εισαγωγών. Αυτό θα επέτρεπε στους εισαγωγείς σιταριού της Υεμένης να έχουν ταχεία πρόσβαση σε χρηματοδότηση και κεφάλαιο κίνησης για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές σιταριού στην παγκόσμια αγορά και να καλύψουν το σημαντικό κόστος εισαγωγής τροφίμων στην Υεμένη.

Η ομάδα ζήτησε επίσης την παράταση των όρων πληρωμής για τους εισαγωγείς τροφίμων της Υεμένης στις συναλλαγές τους με τους διεθνείς προμηθευτές, ώστε να βοηθηθεί η εξασφάλιση και η εκπλήρωση των εμπορικών συμβάσεων.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, ο Ναμπίλ Σαΐντ Ανάμ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου HSA Group, περιοχή Υεμένης, δήλωσε ότι οι δύσκολοι καιροί απαιτούν «τολμηρή δράση».

Ενώ ο όμιλος δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας κάνει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει την κατάσταση, «δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι σε θέση να αποτρέψει την καταστροφή τους επόμενους μήνες».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους μας για να βοηθήσουμε στη δημιουργία μηχανισμών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας της Υεμένης, οι οποίοι θα επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να έχει πρόσβαση και να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές σιταριού στο άμεσο μέλλον», δήλωσε.

Από Natasha Foote | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Σχόλια