Την κατανόησή της για την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού από την Ινδία εκφράζει η υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας

Η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης εκφράζει την κατανόησή της για την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού από την Ινδία Η απόφαση της ινδικής κυβέρνηση...


Η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης εκφράζει την κατανόησή της για την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού από την Ινδία

Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης πρέπει να «εξεταστεί υπό διαφορετική οπτική», δήλωσε η Σούλτσε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (19 Μαΐου).

Ο περιορισμός των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία εν μέσω της τεταμένης κατάστασης στην παγκόσμια αγορά είναι κατανοητός λόγω της ξηρασίας που επικρατεί στη χώρα, δήλωσε η ομοσπονδιακός υπουργός Ανάπτυξης Σβέντζα Σούλτσε (SPD).

Η Ινδία, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα σιτηρών, απαγόρευσε νέες εξαγωγές σιταριού στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η κίνηση αυτή άσκησε μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές που είναι σε ένταση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες εξήγαγαν προηγουμένως το ένα τέταρτο του παγκόσμιου σιταριού.

Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης πρέπει να «εξεταστεί υπό διαφορετική οπτική», δήλωσε η Σούλτσε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (19 Μαΐου), στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Ανάπτυξης στο Βερολίνο από την Τετάρτη έως την Πέμπτη, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της G7.

«Δεν θέλουμε περιορισμούς στις εξαγωγές, αλλά η Ινδία βιώνει σήμερα τη χειρότερη ξηρασία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Σούλτσε. «Το γεγονός ότι η Ινδία ανησυχεί για την επάρκεια τροφίμων για τον πληθυσμό της (…) – νομίζω ότι είναι πολύ κατανοητό», πρόσθεσε.

Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα με προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω της έντονης ζέστης και της ξηρασίας. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, η κυβέρνηση αναθεώρησε την εκτιμώμενη παραγωγή σιταριού κατά 5,7% για το έτος 2021-2022.

Δεδομένης αυτής της «τεράστιας κρίσης», η κίνηση της Ινδίας θα πρέπει να αξιολογηθεί διαφορετικά από «αυτό που κάνουν ο Πούτιν και άλλοι, οι οποίοι επίσης διεξάγουν σκόπιμα πόλεμο πείνας», δήλωσε η Σούλτσε.

Η Ρωσία καταστρέφοντας τις υποδομές τροφίμων της Ουκρανίας και εμποδίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών διεξήγαγε «μια σκόπιμη πολεμική στρατηγική» που είχε ως στόχο «να συμβάλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση παγκοσμίως», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στον Τύπο την Τρίτη.

«Ο Ρώσος πρόεδρος είναι μόνος του υπεύθυνος» για την αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

Συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια

Μαζί με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, η Σούλτσε επανέφερε στην ημερήσια διάταξη την ιδέα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής συμμαχίας – μια ιδέα που η ίδια είχε ήδη προωθήσει.

Στο τελικό τους ανακοινωθέν, οι χώρες της G7 συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Νορβηγίας, της Δανίας, της Αφρικανικής Ένωσης και πολλών οργανισμών του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε το υπουργείο της Σούλτσε.

Η νέα συμμαχία θα αναζητήσει τώρα νέους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων φορέων της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, πρόσθεσε η Σούλτσε.

Πρωταρχικός στόχος της συμμαχίας είναι η ομαδοποίηση και ο καλύτερος συντονισμός της υφιστάμενης διεθνούς βοήθειας στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας.

Η προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας έγκειται έτσι «στον γρήγορο και καλύτερο συντονισμό», ενώ ο κύριος βραχυπρόθεσμος στόχος είναι «να φτάσουν πράγματι τα διαθέσιμα αποθέματα τροφίμων και σιτηρών στους ανθρώπους».

Η Σούλτσε υπογράμμισε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της δέσμευσης, λέγοντας ότι «είναι ορατός ο χειρότερος λιμός από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Πολλές χώρες, ιδίως στη Βόρεια Αφρική και σε τμήματα της Ασίας, έχουν πληγεί σοβαρά από τη μείωση των εξαγωγών σιταριού από την Ουκρανία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και από τη Ρωσία. Πιο πρόσφατα, υπήρξαν προειδοποιήσεις για μαζικό λιμό στην Υεμένη.

Έτσι, η Σούλτσε ζήτησε επίσης να εξακολουθήσουν να εξαιρούνται τα γεωργικά προϊόντα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP) Αχίμ Στάινερ προειδοποίησε για την πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει η επισιτιστική κρίση στις πληγείσες περιοχές.

Κίνδυνος πολιτικής περιθωριοποίησης

Σύμφωνα με τον Στάινερ, «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η ριζοσπαστικοποίηση και η πολιτική περιθωριοποίηση να αποκτήσουν ξαφνικά μεγάλη δυναμική».

«Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να διασφαλίσει ότι οι αγορές τροφίμων λειτουργούν, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους», είπε, προσθέτοντας ότι η επισιτιστική ανασφάλεια θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως γεωπολιτικός κίνδυνος.

Αλλά η κατάσταση του παγκόσμιου επισιτισμού είναι ήδη εξαιρετικά σοβαρή, τόνισε επίσης ο Στάινερ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οργανισμού για την επισιτιστική κρίση, 183 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια».

«Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν πλέον να διασφαλίσουν ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή για τους ίδιους και την οικογένειά τους την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε ο Στάινερ.

Οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα επιδεινώσουν την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια και τις ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως», καθώς «επιδείνωσαν μια ήδη ανησυχητική κατάσταση», προειδοποίησαν οι υπουργοί της G7 στο τελικό τους ανακοινωθέν.

Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια πιθανότατα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

Από Julia Dahm | EURACTIV.de | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη


πηγή: Euractiv Greece

Σχόλια