Οι μεγαλογαιοκτήμονες της Τσεχίας μπλοκάρουν τα σχέδια επέκτασης της βιολογικής καλλιέργειας

«Διαφωνούμε με τον καθορισμό ενός υποχρεωτικού ποσοστού βιολογικής γεωργικής γης στα κράτη μέλη», δήλωσε ο Γιαν Ντόλεζαλ, πρόεδρος του Αγροτ...


«Διαφωνούμε με τον καθορισμό ενός υποχρεωτικού ποσοστού βιολογικής γεωργικής γης στα κράτη μέλη», δήλωσε ο Γιαν Ντόλεζαλ, πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας στη EURACTIV.cz. 

Μεγάλες τσεχικές αγροτικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιτίθενται στο σχέδιο της ΕΕ να επεκτείνει τη βιολογική γεωργία στο 25% της γης, προειδοποιώντας για πιθανή αύξηση των τιμών των τροφίμων.

«Διαφωνούμε με τον καθορισμό ενός υποχρεωτικού ποσοστού βιολογικής γεωργικής γης στα κράτη μέλη», δήλωσε ο Γιαν Ντόλεζαλ, πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας στη EURACTIV.cz.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, η ΕΕ θα πρέπει αντ’ αυτού να δημιουργήσει θετικά κίνητρα για τους αγρότες και να διασφαλίσει τις πωλήσεις, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων σε τιμές καταναλωτή.

Ο Ντόλεζαλ υπενθύμισε επίσης πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Wageningen, σύμφωνα με την οποία η σχεδιαζόμενη επέκταση της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της γεωργικής παραγωγής. Η μελέτη προειδοποιεί επίσης για πιθανή αύξηση των τιμών έως και 25% για την κτηνοτροφική παραγωγή.

Επί του παρόντος, η βιολογική γη αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της EURACTIV για σχολιασμό.

Η Τσέχα ευρωβουλευτής Βερόνικα Βρετσιόνοβα (ECR) ανησυχεί επίσης για τα σχέδια της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία. «Ο στόχος του 25% των εκτάσεων με βιολογική γεωργία είναι υψηλός και θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί το επίπεδο της ΕΕ», δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.cz.

Σύμφωνα με τη Βρετσιόνοβα, η οποία ήταν σκιώδης εισηγήτρια για την πρόσφατα εγκριθείσα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία, για την επίτευξη του στόχου απαιτείται μεγαλύτερη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.

Οι μικροί Τσέχοι αγρότες δεν συμφωνούν καθώς βλέπουν τα σχέδια της ΕΕ ως ευκαιρία. «Η επίτευξη του 25% της έκτασης υπό βιολογική γεωργία σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ είναι απολύτως ρεαλιστική», δήλωσε ο Γιαν Στεφλ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικής Γεωργίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η Αυστρία, για παράδειγμα, καλλιεργεί ήδη το 23% της έκτασης υπό βιολογική γεωργία. Η Τσεχική Δημοκρατία, με 15%, βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα», είπε.

«Για παράδειγμα, οι βιολογικές εκτάσεις αυξάνονται σημαντικά στις σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία έχει υψηλές φιλοδοξίες προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα θα επιτύχει τον στόχο αυτό», πρόσθεσε ο Στεφλ.

Σύμφωνα με τον Στεφλ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις οικολογικές φιλοδοξίες. Η αύξηση των τιμών των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, που παράγονται κυρίως από το ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να ωθήσει τους αγρότες να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Σχόλια