Ο γεωργικός τομέας επιφυλακτικός στη χρήση των κονδυλίων της ΚΑΠ για μείωση των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών «Η χρήση κονδυλίων από τα εθνι...
Ο γεωργικός τομέας επιφυλακτικός στη χρήση των κονδυλίων της ΚΑΠ για μείωση των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών
«Η χρήση κονδυλίων από τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν οι επενδύσεις REPowerEU δρομολογούνται από την αγροτική κοινότητα».
Η αγροτική κοινότητα της Ευρώπης δεν ενθουσιάστηκε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταφερθούν έως και 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ στα μέτρα στήριξης που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Την Τετάρτη (18 Μαΐου), η Επιτροπή παρουσίασε το νέο σχέδιό της ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ονομάστηκε REPowerEU, για την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027.
Μεταξύ των πρόσθετων επενδύσεων, το REPowerEU διαθέτει τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να μεταφέρουν εθελοντικά ένα σημαντικό ποσό χρημάτων από ορισμένα ταμεία της ΕΕ, όπως η Πολιτική Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Ωστόσο, αυτή η ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων της ΚΑΠ δεν έτυχε καλής υποδοχής από τους αγρότες.
«Η χρήση κονδυλίων από τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν οι επενδύσεις REPowerEU δρομολογούνται από την αγροτική κοινότητα», αναφέρει επιστολή, την οποία είδε η EURACTIV, που έστειλε το λόμπι των αγροτών COPA-COGECA στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 12 Μαΐου.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής για το θέμα αυτό αναφέρει ότι «η παροχή μέρους της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας επιταχύνει την υλοποίηση των σχετικών έργων, επιτρέποντας στους γεωργούς να λάβουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη για τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων και την αύξηση της παραγωγής βιώσιμου βιομεθανίου ή ανανεώσιμης ενέργειας».
Ειδικότερα, έως και 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να αναδιατεθούν από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο RRF, το βασικό χρηματοδοτικό μέσο του NextGenerationEU, το οποίο είναι το προσωρινό μέσο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανάκαμψη της ένωσης από την πανδημία COVID-19.
Η COPA-COGECA επέμεινε ότι η ανακατεύθυνση των χρημάτων για την αγροτική ανάπτυξη σε διαφορετικό πεδίο θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο εάν η αγροτική κοινότητα ξεκινήσει τις επενδύσεις REPowerEU.
Στην επιστολή τους, οι πρόεδροι της COPA-COGECA υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί επαρκώς η συμβολή της ευρωπαϊκής γεωργίας και δασοκομίας στο σχέδιο δράσης REPowerEU, όταν πρόκειται για τη μείωση των εξαρτήσεων της ΕΕ από την ενέργεια, τα λιπάσματα και τα πλούσια σε πρωτεΐνες υποπροϊόντα, εν μέρει με την άμεση συμμετοχή της ευρωπαϊκής γεωργίας στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Το σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο διχάζει
Το σχέδιο αναφέρεται επίσης στο βιομεθάνιο, το οποίο διπλασίασε τον στόχο της ΕΕ για την εγχώρια παραγωγή βιομεθανίου σε 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο, τα εθνικά στρατηγικά σχέδια των κρατών μελών για την ΚΑΠ θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να «διοχετεύσουν χρηματοδότηση στο βιομεθάνιο που παράγεται από βιώσιμες πηγές βιομάζας».
Αυτό περιλαμβάνει ιδίως τα γεωργικά απόβλητα και υπολείμματα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Ιρλανδός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Κολμ Μάρκεϊ δήλωσε στη EURACTIV ότι οι νομοθέτες προβληματίστηκαν με την ιδέα της διάθεσης κονδυλίων για την ενίσχυση της παραγωγής βιομεθανίου, δεδομένου ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας.
«Η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους αγρότες μας, ακολουθούμενη από τις ζωοτροφές και στη συνέχεια από τη βιοενέργεια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά άλλα συστήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
«Χρειαζόμαστε επίσης επειγόντως μια στρατηγική χρήσης γης που να δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή τροφίμων παράλληλα με μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τις πρωτεΐνες υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία», συνέχισε ο Μάρκεϊ.
Ομοίως, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν – ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος για τη γεωργία της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – διαφώνησε με την ιδέα της χρήσης των γεωργικών επιδοτήσεων για ένα ταμείο που βγαίνει εντελώς εκτός του ελέγχου του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης χωρίς καμία δέσμευση για τα γεωργικά έργα.
«Η παροχή επιπλέον κινήτρων για τη χρήση τροφίμων για βιοαέριο αυτή τη στιγμή μου φαίνεται απλώς ανήθικη», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο τομέας του βιοαερίου και του βιομεθανίου χαιρέτισε τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής, θεωρώντας τη βιομηχανική συμμαχία που προτείνεται στο πλαίσιο της REPowerEU ως ένα ουσιαστικό μέσο για την καθοδήγηση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, των επενδυτών και της αλυσίδας αξίας του βιομεθανίου για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας.
«Τα επιπλέον 37 δισεκατομμύρια ευρώ στοχευμένων επενδύσεων που προτείνει η Επιτροπή μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη νέας δυναμικότητας και υποδομής για την ένταξη του βιομεθανίου στο δίκτυο φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων», εξήγησε σε σημείωμά του ο Άρμεν Ντέκερ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου (EBA).
Από Gerardo Fortuna | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη
πηγή: Euractiv Greece
Σχόλια