E.E.T.E.M. - Η απόφαση 1754/2021 του Σ.τ.Ε. και οι σκόπιμες παρερμηνείες της Σε συνέχεια της από 12-5-2022 ανακοίνωσης μας προσθέτουμε τα α...
E.E.T.E.M. - Η απόφαση 1754/2021 του Σ.τ.Ε. και οι σκόπιμες παρερμηνείες της
Σε συνέχεια της από 12-5-2022 ανακοίνωσης μας προσθέτουμε τα ακόλουθα για πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση των μελών μας:
Η απόφαση αριθμ. 1754/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε το εξής:
«Ακυρώνει την Α134/Σ39/2018 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.».
Η ακύρωση της Α134/Σ39/2018 απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. σημαίνει ότι είναι άκυρο το ξεχωριστό Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών που ιδρύθηκε με αυτήν. Κι όπως είναι γνωστό, μία απόφαση ακυρώνεται με δικαστική απόφαση μόνον όταν είναι παράνομη.
Οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. δεν αμφισβητούνται, δεν προσβάλλονται και δεν ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Οι δε κρίσεις του είναι αμετάκλητες.
Συνοπτικά η υπόθεση που οδήγησε το Σ.τ.Ε. στην έκδοση της απόφασης του αυτής έχει ως εξής:
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, προσέφυγε στο Σ.τ.Ε. και ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του Τ.Ε.Ε. με την οποία αυτό ίδρυσε ξεχωριστό Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών.
Με την αίτηση της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, υποστήριξε ότι η απόφαση της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. με την οποία αυτό ίδρυσε ξεχωριστό Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών, είναι παράνομη και δεν μπορεί να κριθεί νόμιμη ούτε με την διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 1486/1984 ούτε με την διάταξη του άρθρου 39 του π.δ. της 27.11/14.12.1926 ( Μητρώο Τεχνικών Επωνυμιών).
Το Τ.Ε.Ε. ισχυρίσθηκε τα αντίθετα, ότι δηλαδή, το ξεχωριστό Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών είναι νόμιμο και η σύστασή του στηρίζεται στις ανωτέρω διατάξεις.
Το Σ.τ.Ε. δέχθηκε τους ισχυρισμούς της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. και απέρριψε τους αντίθετους ισχυρισμούς του Τ.Ε.Ε..
Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ πήρε την απόφαση ίδρυσης ξεχωριστού «Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών» στις 18.12.2018. Τα τότε Συλλογικά Όργανα της ΕΕΤΕΜ (Κ.Δ.Ε και Συνέδριο), αποφάσισαν την προσφυγή στο Σ.τ.Ε. κατά της απόφασης αυτής στις 22-3-2019, διότι η σύσταση “Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών” στο Τ.Ε.Ε ήταν παράνομη εξ αρχής.
Σχετικά με τις αναφορές του ΤΕΕ για το Τμήμα Αποφοίτων τεχνολογικής εκπαίδευσης κ.λ.π, επισημαίνουμε ότι η νομοθεσία για το ΤΕΕ δεν προβλέπει την σύσταση κανενός είδους τμήματος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ με σκοπό την είσπραξη συνδρομών από μη μέλη του ( στην προκειμένη περίπτωση από τους μηχανικούς ΑΤΕΙ).
Αν κάτι τέτοιο προβλέπονταν, θα το είχε επιχειρήσει εδώ και χρόνια το ΤΕΕ, προκειμένου να διασπάσει τον κλάδο μας και να αποδυναμώσει την ΕΕΤΕΜ.
Ως εκ τούτου οι Μηχανικοί ΑΤΕΙ δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οποιαδήποτε συνδρομή για χρήση των πλατφορμών.
Το ΤΕΕ, στην πρόσφατη ανακοίνωση του, την οποία, σημειωτέον, έσπευσε να την αναρτήσει αμέσως μόλις εξεδόθη η ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ, παραδέχεται ευθέως, χωρίς αναστολές, ότι μέσω αυτού (ΤΕΕ) εκπροσωπούνται συλλογικά μόνο οι διπλωματούχοι Μηχανικοί - μέλη του, οι οποίοι μάλιστα είναι περισσότεροι από 110 χιλιάδες και δηλώνει ότι δια του ΤΕΕ και των μελών του, «εκφράζεται διαχρονικά» ο τεχνικός κόσμος της χώρας !
Με τέτοιου είδους δηλώσεις, το ΤΕΕ εκφράζει την μεγαλομανία του και το πατερναλισμό του απέναντι στον τεχνικό κόσμο, διότι, εκπροσώπηση χωρίς συμμετοχή και σύμφωνη γνώμη του εκπροσωπούμενου, είναι δείγμα αυταρχικών συντεχνιακών δομών! Το ΤΕΕ όμως, πάντα αποφάσιζε ερήμην του τεχνικού κόσμου, με γνώμονα τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα των μελών του και τις οικονομικές του ανάγκες.
Το ερώτημα είναι γιατί το ΤΕΕ, ενώ παραβλέπει και απαξιώνει όσους δεν είναι μέλη του, «κόπτεται» για την ακύρωση του «Μητρώου» που είχε φτιάξει παράνομα για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΑΤΕΙ; Προφανώς αναζητά απεγνωσμένα τρόπο να εισπράττει συνδρομές όπως έκανε πριν την απόφαση του Σ.τ.Ε.
Αδιάψευστος μάρτυρας για την ορθότητα των απόψεων μας αποτελεί κι ένα ενδιαφέρον σχετικό απόσπασμα από ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος (8-4-2019) η οποία είχε βγει, όταν το ΤΕΕ ίδρυσε το «παραμητρώο».
Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό για μια ακόμη φορά και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του 1754/2021 του Σ.τ.Ε, ότι το πρόβλημα των Πτυχιούχων Μηχανικών Α.Τ.Ε.Ι δεν είναι η «στέγη» ούτε το «παρκάρισμα» τους σε κάποιο Μητρώο ειδικά του ΤΕΕ, αλλά η ρύθμιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, η οποία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει αυτή την ηθική και πολιτική υποχρέωση προς τους αποφοίτους του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μετά την αδικαιολόγητη διάλυση των ΤΕΙ.
Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις της ΕΕΤΕΜ για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη από το 2018 (Πρόταση Νόμου στη Βουλή, Νομοοργάνωση του Φορέα εκπροσώπησης καθώς και άλλες εναλλακτικές προτάσεις).
Για τις προτάσεις μας αυτές αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε σε κάθε επίπεδο, σε κάθε αρμόδιο και ιδίως στις εκ του νόμου επιτροπές για την ρύθμισή τους.
Γραφείο Τύπου ΕΕΤΕΜ
Σχόλια