Τα δύο υποέργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας . Μετατίθενται οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής των αιτήσεων ενίσχ...
Τα δύο υποέργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας . Μετατίθενται οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης για τα υποέργα εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και τον πράσινο αγροτουρισμό, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του ΥπΑΑΤ και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, τα δύο υποέργα μετατίθενται για 21 Ιουνίου 2022 ο «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» και ο «Πράσινος Αγροτουρισμός» για την 5η Ιουλίου 2022.
Η μετάθεση γίνεται προκειμένου να δοθεί στους δυνητικούς δικαιούχους μεγαλύτερος χρόνος για το σχεδιασμό της επενδυτικής τους πρότασης και την κατάθεση άρτιου φακέλου υποψηφιότητας.
Πράσινος αγροτουρισμός
Με στόχο την αύξηση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών τομέων, την βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την τοποθέτησή τους σε σημεία προσέλκυσης επισκεπτών – τουριστών και την ανάπτυξη δράσεων βιωματικού τουρισμού και την ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, θα υλοποιηθεί το υποέργο «Πράσινος Αγροτουρισμός».
Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 49 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.
Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα
Με το ποσό των 98.111.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 το υποέργο «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», το οποίο κατανέμεται ως εξής:
α) Ποσό 58.866.600 ευρώ (ποσοστό 60%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από Συλλογικούς Φορείς.
β) Ποσό 39,244,400 ευρώ (ποσοστό 40%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες.
Στόχος του υποέργου, είναι:
- Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα δηλαδή, στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
- Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
- Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.
- Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.
- Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.
- Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
- Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
- Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
ΠΗΓΗ: in.gr
Σχόλια