Ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο των μελισσοκομείων που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Σουφλιου διαπιστώνονται τα τελευταία χρόνια από τους ιδιοκτ...
Ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο των μελισσοκομείων που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Σουφλιου διαπιστώνονται τα τελευταία χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονα και την αγανάκτηση τους στο Μελισσοκομικό Σύλλογο της περιοχής.
Αυτό ευαισθητοποίησε τον Δήμο Σουφλίου που σε σχετική επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και Μετανάστευσης και Ασύλου, με κοινοποίηση στους βουλευτές του νομού, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητά τις σχετικές αποζημιώσεις.
Το αυξημένο λειτουργικό κόστος για την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, σε συνδυασμό με το γεγονός της έκθεσης των μελισσοσμηνών σε φυσικούς κινδύνους, αλλά και με τα πρόσφατα περιστατικά δημιουργούν ανασφάλεια στους μελισσοκόμους.
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου της περιφέρειας Σουφλίου, Πασχάλης Χριστοδούλου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αρκετών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα μελίσσια είναι παραγωγικά. Άλλωστε όπως αναφέρει «έχουμε μόνο 2-3 μήνες που περιμένουμε για να συλλέξουν οι μέλισσες το μέλι και μείς να τρυγήσουμε».
Στην περιοχή Τυχερού, που είναι και παραποτάμια, το φαινόμενο όπως αναφέρεται τείνει να γίνει μάστιγα απειλώντας την περιουσία αρκετών μελισσοκόμων.
Πιο συγκεκριμένα ομάδες παράτυπων- πεινασμένων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας, περνούν από περιοχές που υπάρχουν μελίσσια και αδειάζουν την κυψέλη από γεμάτα με μέλι πλαίσια, καταστρέφοντας παράλληλα και το ζωικό κεφάλαιο, αφού το σμήνος γυρνώντας από το δρομολόγιο του στην κυψέλη, δεν βρίσκει το σπίτι του όρθιο και φεύγει.
Ο ΕΛΓΑ δυστυχώς δεν καλύπτει τέτοιες ζημιές γι’ αυτό έγινε στροφή προς το Υπουργείο Μετανάστευσης ώστε μέσα από ειδικούς κωδικούς του προϋπολογισμού να καλύψει τέτοιες δαπάνες.
«Αυτό που μας βεβαιώνει – σημειώνει – ότι είναι παράτυποι μετανάστες, είναι το γεγονός ότι δεν βρίσκουμε σημάδια από ρόδες αυτοκινήτου, παρά μόνο από πατημασιές και σκουπίδια τροφίμων με ετικέτες Τουρκίας».
Φέτος σύμφωνα με μαρτυρία μελισσοκόμου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας 12 κυψέλες καταστράφηκαν από μετανάστες, οι οποίοι τις άνοιξαν και πήραν όλα τα μελωμένα πλαίσια.
Φαίνεται, όπως αναφέρουν οι μελισσοκόμοι, πως εξαιτίας του φράχτη τα άφραγα περάσματα τους οδηγούν στα μελισσοκομεία μας όπου και βρίσκουν τροφή. Αν αποφασίσουν να ξαναγεμίσουν με πλαίσια την κυψέλη για να φθάσουν στο σημείο να τρυγήσουν, πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας και δεν προλαβαίνουν.
Ένα άλλο σημείο άξιο λόγου είναι το κόστος μιας κυψέλης .Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου μια διώροφη κυψέλη με τα πλαίσια της, κοστίζει 200 ευρώ, κάτι που δείχνει το μέγεθος της ζημιάς που παθαίνει ο κάθε παραγωγός μελιού.
Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που το Σουφλί με τα 9.000 κυψέλες που είναι ενεργές στην περιοχή, διεκδικεί την δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου στην Κοτρωνιά, αλλά και την λειτουργία από τη νέα σπουδαστική χρονιά ΔΙΕΚ Μελισσοκομίας.
Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου διότι γίνεται τελευταία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει πορεία η πόλη του μεταξιού.
Την σχετική επιστολή έθεσε υπόψη των δυο αρμοδίων Υπουργών ο βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στηρίζοντας το αίτημα του Δήμου και των μελισσοκόμων, σχετικά με τη θεσμοθέτηση καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν η πρόκειται να υποστούν, από τα περάσματα των παράτυπων μεταναστών.
πηγή:ertnews.gr
Σχόλια