Απαξιώνοντας τον πιο εύφορο κάμπο της χώρας

Του Γιάννη Κολλάτου   Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί στην πριμοδότηση των παραγωγών για την αγορά λιπασμάτων, τόσο αυτοί γίνονται έρμαια των δι...


Του Γιάννη Κολλάτου  


Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί στην πριμοδότηση των παραγωγών για την αγορά λιπασμάτων, τόσο αυτοί γίνονται έρμαια των διαθέσεων μεσιτών και βιομηχάνων στους οποίους υποθηκεύουν τη σοδειά τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δραματική έλλειψη ρευστότητας.

Η απουσία συλλογικών σχημάτων και αγροτικής πίστης την οποία έχουν υποκαταστήσει οι έμποροι και οι μεσίτες, λειτουργεί προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών.


Το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε δράματα στον κάμπο, από ΤΟΕΒ που αδυνατούν να εξοφλήσουν οφειλές στη ΔΕΗ, από αγρότες που θα «καίγονται» να αρδεύσουν τα χωράφια τους, αλλά κανείς δεν τους εγγυάται ότι το δίκτυο θα αντέξει τα φορτία αιχμής στις ώρες υψηλής ζήτησης, η καθυστέρηση στην αποκατάσταση βλαβών από τη ΔΕΔΔΗΕ είναι από 10 έως 15 ημέρες πολλές φορές και 20 και όλα αυτά ενώ όλα δείχνουν ότι τα αγροτικά προϊόντα πάνε για τιμές ρεκόρ.


Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι Θεσσαλοί αγρότες δεν γνωρίζουν ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος παραγωγής για να «κάνουν τα κουμάντα τους». Μπορεί να ακούγονται τιμές στο βαμβάκι πάνω από ένα ευρώ, άρα 350 με 400 ευρώ το στρέμμα τζίρος αλλά με τι κοστολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος; Η κυβέρνηση γενικώς και αορίστως έχει πει ότι θα καλυφτεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.


Η καθυστέρηση στην εκταμίευση ενισχυτικών ποσών όμως έχει ήδη οδηγήσει σε απόγνωση πρώτα τους κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν δει τα κόστη σε ζωοτροφές και ρεύμα να εκτινάσσονται, ενώ οι μικρές και μεσαίες βοοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία, οι ελάχιστες που απέμειναν, κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν σε συσσωρευμένα χρέη κι ακολουθούν οι χοιροτροφικές. Και όλα αυτά ενώ θα μπορούσαν οι κτηνοτρόφοι να δώσουν λύση με την παραγωγή βιομεθανίου που θα μπορούσε να τροφοδοτεί το δίκτυο διανομής του Φυσικού αερίου, τώρα που ο Πούτιν κλείνει τη στρόφιγγα…

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν μας έχουν εξηγήσει οι κυβερνώντες οι τωρινοί της ΝΔ και οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έπρεπε να γίνει η μετάβαση από το λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αυτό προέβλεπε και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) του Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ), αυτό και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς και το ΕΣΕΚ του Χατζηδάκη (ΝΔ). Και στα δύο απουσίαζαν τα υδροηλεκτρικά έργα...

Επειδή εξυπηρετούσε τα σχέδια κάποιων μεγάλων ενεργειακών παικτών, επειδή είναι εύκολο το στήσιμο τους, επειδή τα υδροηλεκτρικά που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα εκείνα του Αχελώου δεν βολεύουν ένα πολιτικό σύστημα που αγνοεί τα στοιχειώδη από τον υδρολογικό κύκλο;

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί καταδίκασαν τον πιο εύφορο κάμπο της χώρας σε απαξίωση, «παγώνοντας» επί της ουσίας τα έργα μεταφοράς νερού και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Αχελώο. Η ενεργειακή και η διατροφική κρίση είναι μπροστά μας και θα είναι όπως όλα δείχνουν για πολλά χρόνια ακόμη.


Όλοι αυτοί λοιπόν που δεν σχεδίασαν , δεν πρόβλεψαν, δεν… πρόκαμαν, είναι υπόλογοι στους Θεσσαλούς και στους έλληνες πολίτες.

 

πηγή:thessaliatv.gr

 

Σχόλια