Στον Νομό Λάρισας «φυτεμένα» τα περισσότερα φωτοβολταϊκά στον θεσσαλικό κάμπο

Του Γ. Ρούστα Το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα ...ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στον κάμπο, και ιδιαίτερα στον νομό Λάρισας, επιβεβαιώθηκε κ...


Του Γ. Ρούστα

Το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα ...ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στον κάμπο, και ιδιαίτερα στον νομό Λάρισας, επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, καθώς το θέμα απασχόλησε το Σώμα μετά από σχετική επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην εισήγησή του αρχικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός εξήγησε το καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αφορά την Περιφέρεια, η οποία εισηγείται για τις σχετικές επενδύσεις, αλλά την τελική αδειοδότηση τη δίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αρχικά οι αιτήσεις αφορούν έργα από 500 KW έως 1 MW που αφορά το 1% της καλλιεργήσιμης γης και από 1 MW έως 10 MW που αφορά γη υψηλής παραγωγικότητας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2014 μέχρι σήμερα για ΑΠΕ 1 MW ως 10 MW εισηγήθηκε θετικά σε 122 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα, σε 22 για αιολικά, 30 για μικρά υδροηλεκτρικά, 2 για μεγάλα υδροηλεκτρικά και 47 αιτήσεις για παραγωγή βιομάζας. Δεκτές από 500 KW έως 1 MW (για το 1% της καλλιεργήσιμης, χαμηλής παραγωγικότητας γης) αιτήσεις έγιναν για 2001 φωτοβολταϊκά, 23 μικρά αιολικά, 2 μικρά υδροηλεκτρικά.


«Από τα παραπάνω, τα περισσότερα -σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό- αφορούν τον νομό Λάρισας, ακολουθεί ο νομός Μαγνησίας και με τα ίδια ποσοστά έπονται οι νομοί Τρικάλων-Καρδίτσας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν γνωρίζει ποιες επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί ή σε ποιο στάδιο βρίσκονται, καθώς αρμόδιο για αυτό είναι το Υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος και ο ΑΔΜΗΕ» ανέφερε ο περιφερειάρχης.


Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Αγοραστός «η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ κι έλαβε απάντηση στις 9 του περασμένου Μαρτίου για την ελεύθερη διαθέσιμη αγροτική γη, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ απάντησε ότι το 62% της αγροτικής γης είναι ελεύθερο στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στη Λάρισα υπολείπεται το 50% της αγροτικής γης, στη Μαγνησία το 55%, στα Τρίκαλα το 43%. Η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό είναι να μην υπάρχει θετική εισήγηση σε ΑΠΕ που αφορούν καλλιεργήσιμες ή βοσκήσιμες γαίες. Μάλιστα χάρη στην έρευνα και το ενδιαφέρον των στελεχών της Περιφέρειας, ανακαλύφθηκε το τέχνασμα των εταιρειών να σπάνε τις εκτάσεις σε μικρότερες, ώστε να μην χρειάζονται άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα Περιφερειακά Συμβούλια. Αυτό γνωστοποιήθηκε στο Υπουργείο, το οποίο έλαβε και σχετικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της τακτικής». 

Ακόμη ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε «στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε και στην ανάγκη απεξάρτησης της χώρας μας από φυσικό αέριο και η λύση σίγουρα είναι οι ΑΠΕ και κυρίως τα υδροηλεκτρικά έργα, τα οποία δεν δεσμεύουν εδάφη, παράγουν σίγουρη ηλεκτρική ενέργεια, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ιδιαίτερα με τη μέθοδο της αντλιοταμίευσης, τα συστήματα λειτουργούν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά. 

Σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις, έγινε γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει αδειοδοτήσει κάποιες, καθώς όσοι επιδοτούνται μέσω του προγράμματος «επενδύω-επανεπενδύω» χάνουν την εγγυημένη τιμή πώλησης στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που συμφέρει τον επενδυτή.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Διχασμένο ήταν το Σώμα αναφορικά με τη στήριξη σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή. Στη χθεσινή συνεδρίαση υποβλήθηκαν δύο προτάσεις ψηφισμάτων υπέρ των υγειονομικών σε αναστολή, από την «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Μαρία Μπίλλη μίλησε για «μία κατάφωρη αδικία εις βάρος των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή», κάνοντας λόγο για οικονομική εξαθλίωση και «για ανάγκη να επιστρέψουν στην εργασία τους, τώρα που επέστρεψε και η κανονικότητα». 

Απαντώντας ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, αφού ανέφερε όλα όσα έπραξε η Περιφερειακή Αρχή, κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, υποστήριξε ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο για την κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας τους υγειονομικούς, οπότε δεν έχει νόημα κάποιο ψήφισμα».

Στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Τάσος Τσιαπλές υποστήριξε ότι «ζητάμε, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα στην εργασία τους όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και με ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν και να καταβάλει το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στον χρόνο εργασίας τους πριν τεθούν σε αναστολή εργασίας και να ρυθμιστεί ώστε ο χρόνος αναστολής εργασίας να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος».

Στον κ. Τσιαπλέ, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Πινακάς, ο οποίος δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί». Υπερασπίστηκε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να θέσει σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι επιστημονικό, δεν χωρά πολιτική αντιπαράθεση και εκμετάλλευση. Σε μία κρίσιμη στιγμή όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να προστατεύονται από όλες τις συνθήκες. Δεν βοηθούν τέτοια ψηφίσματα, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν τα επιστημονικά δεδομένα» κατέληξε ο Λαρισαίος γιατρός. Με την τοποθέτηση Πινακά, συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης 

«Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» Νίκος Τσιλιμίγκας, συμπληρώνοντας ότι «το φθινόπωρο ενδέχεται η πανδημία να επιστρέψει, οπότε είναι σωστή απόφαση του Υπουργείου να τους θέσει σε αναστολή μέχρι και τέλος του χρόνου. Προτείνω να υπάρξει μια οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα επιβίωσης» τόνισε ο γιατρός.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στάθης Ντούρος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κανείς του κυβερνητικού στρατοπέδου να επιχαίρει για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας», πρόσθεσε ότι «η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν έχει καμία ιατρική βάση, αμφισβητείται και από τους επιστήμονες» και χαρακτήρισε το μέτρο της αναστολής «κατασταλτικό».

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ακόμη το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, καθώς εντάχθηκαν 59 νέα έργα, αρκετά εκ των οποίων σχετίζονται με την αντιμετώπιση των φαινομένων «Ιανός» και «Διομήδης». Ακόμη αυξήθηκε το πρόγραμμα του αγροτικού εξηλεκτρισμού στη Μαγνησία, το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής, ενώ προέκυψαν σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο ηλικίας κάτω των 17 ετών, που θα πραγματοποιηθεί σε Βόλο και Λάρισα, ο κρίσιμος προκριματικός αγώνας μπάσκετ της Εθνικής Ελλάδος με τη Μεγάλη Βρετανία στη Νεάπολη Λάρισας, το πρωτάθλημα μπάσκετ final four κάτω των 17 ετών που θα γίνει στην Καρδίτσα.

*Ακόμη το Περιφερειακό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την εκπαίδευση 44 μαθητών από τα ΕΠΑΛ και 17 μαθητών από τον ΟΑΕΔ οι οποίοι θα απασχοληθούν σε υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα πληρωθούν. Στο θέμα παρενέβη ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτοί οι μαθητές πληρώνονται με τον υποκατώτατο μισθό, καθυστερούν να λάβουν τα χρήματα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μόλις το 16,83% των μαθητών αυτών βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο για το οποίο εκπαιδεύτηκαν». Ο Κ. Αγοραστός απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.


ΠΗΓΉ: (eleftheria.gr)

Σχόλια