Υπάρχει απάντηση για τη σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus)

Ενημέρωση για τη διαχείριση των κτημάτων καστανιάς μετά το πέρας των εξαπολύσεων ωφέλιμου εντόμου (Torimus sinensis), με σκοπό την καταπολέμ...


Ενημέρωση για τη διαχείριση των κτημάτων καστανιάς μετά το πέρας των εξαπολύσεων ωφέλιμου εντόμου (Torimus sinensis), με σκοπό την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus), έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Μελιβοία.

Η ενημέρωση έγινε στην αίθουσα παρουσιάσεων του Δημοτικού Σχολείου, όπου στους δεκάδες παραγωγούς που παρευρέθηκαν, ο γεωπόνος - εντομολόγος Δρ Δημήτριος Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Φυτών - Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟ - Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξήγησε τον σωστό τρόπο εγκατάστασης του ωφέλιμου εντόμου όταν τον κάνουν οι ίδιοι οι αγρότες και τους έδωσε αναλυτικά και με σαφήνεια τις κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν πιστά από τη στιγμή της εγκατάστασης και μετά, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τη μείωση αρχικά του πληθυσμού της σφήκας και σε βάθος χρόνου την εξαφάνισή της από τους καστανεώνες της περιοχής.



Το πλήθος των καστανοπαραγωγών που συμμετείχαν στην εκδήλωση και μάλιστα ενεργά με πολλές ερωτήσεις και απορίες, αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ανησυχία που τους διακατέχει το τελευταίο διάστημα διαπιστώνοντας, από τη μια με τα ίδια τους τα μάτια τις πολλές προσβολές πια στα κτήματά τους και αναλογιζόμενοι από την άλλη ότι η σφήκα όπου έχει παρουσιαστεί έχει προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στην παραγωγή.

Ο κ. Σταυρίδης, αντιλαμβανόμενος την εύλογη αγωνία τους για το αν έρχεται και για τις μεγάλες εκτάσεις καστανοπερίβολων του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου η καταστροφή που έζησαν τα περασμένα χρόνια άλλες μεσογειακές χώρες, φάνηκε καθησυχαστικός και ιδιαίτερα αισιόδοξος πως όλα θα πάνε καλά, με την απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση, ότι οι παραγωγοί δεν θα παρεκκλίνουν ούτε κατά το απειροελάχιστο από τις καλλιεργητικές ενέργειες που οφείλουν να ακολουθούν απαρέγκλιτα μετά την εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου στα κτήματά τους και που σημειωτέον δεν συμβαδίζουν με αυτές που ήξεραν και συνήθιζαν να κάνουν ως τώρα.

Δικαιολόγησε, επίσης, αυτήν την αισιοδοξία στηριζόμενος, όπως είπε και αναλυτικά αναφέρθηκε, στα όσα έχουν γίνει ως σήμερα από την πλευρά της Πολιτείας. Μίλησε δηλαδή για την πρώτη αναφορά εμφάνισης της σφήκας στον Κίσσαβο, το 2018 στα Αμπελάκια, για την πρώτη πανελλαδικά εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου εκείνο τον καιρό από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την εγκατάστασή του την επόμενη χρονιά και στη Μελιβοία, για την παύση του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης τη χρονιά 2020 - ‘21 από το Υπουργείο, αλλά τη συνέχισή του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της πολιτικής συνεχούς προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος, πρόγραμμα στο οποίο ακολούθησαν ενεργά Δήμοι και ιδιώτες.

Ειδικά, τόνισε, ο Δήμος Αγιάς μπήκε το τρέχον έτος σε ένα γιγαντιαίο, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά, πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης με τη χρήση του ωφέλιμου εντόμου Torimus sinensis, προϋπολογισμού σχεδόν 600.000 ευρώ, που αν κάποιος θέλει να κάνει τον συσχετισμό μεγέθους, αρκεί να αναλογιστεί ότι το Υπουργείο για όλη τη χώρα διαθέτει ετησίως περί τις 30.000 ευρώ! Πέραν όλων αυτών των στοιχείων, που διατηρούν την αισιοδοξία του, αναφέρθηκε στις συνεχείς ενημερώσεις που γίνονται, τις -όποτε είναι ανάγκη- γεωργικές προειδοποιήσεις που ανακοινώνονται από την υπηρεσία του, τα δελτία τύπου, τις αφίσες και τα φυλλάδια που μοιράζονται στους καστανοπαραγωγούς ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις.

Ο κ. Σταυρίδης υπογράμμισε ότι η βιολογική αντιμετώπιση σε βάθος χρόνου είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τη σφήκα και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, επιμόνως στο τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες από τη στιγμή που εγκατασταθεί το ωφέλιμο στο κτήμα:

- Δεν ραντίζουμε εντομοκτόνο μέχρι τις 15 Ιουνίου.
- Δεν καίμε ξερά κλαδιά, τζούνες - φύλλα, ούτε βάζουμε καταστροφέα από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο.
- Δεν κλαδεύουμε για δύο χρόνια.
- Δεν κάνουμε χορτοκοπή μέχρι 15 Ιουνίου.
- Δεν αφήνουμε φιαλίδιο με ωφέλιμο μόνο του σε χωράφι.
- Τοποθετούμε μια φωλιά στα 5 με 10 στρέμματα στο ίδιο χωράφι για 3 χρόνια.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος αφού πρωτίστως απαίτησε από όλους τους παραγωγούς να ακολουθήσουν πιστά όσον αφορά τις καλλιεργητικές εργασίες αυτά που οι επιστήμονες λένε, και εν προκειμένω ο κ. Σταυρίδης ζητά, εξέφρασε κι αυτός την πεποίθηση ότι όλα στο τέλος θα πάνε κατ’ ευχήν.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εφαρμογής βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας στα δημοτικά δάση του Δήμου που είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 436.835 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, και που αφορά την προμήθεια σκευασμάτων με το ωφέλιμο παρασιτοειδές Torymus sinensis για την καταπολέμηση και τον έλεγχο του πληθυσμού της σφήκας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει γι’ αυτό τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, όπως κι όλους όσοι βοηθούν ώστε η αντιμετώπιση της σφήκας να επιτύχει.

Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει στην Καρίτσα και στην Ποταμιά, σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Του Νίκου Γουργιώτη


ΠΗΓΗ: (eleftheria.gr)

Σχόλια