Ενώ οι ενεργειακές τιμές έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ στις περισσότερες χώρε...
Ενώ οι ενεργειακές τιμές έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν έχουν σταματημό, συνθέτοντας ένα παζλ τρόμου και μεγάλων δυσκολιών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποτυπώνει με μελανά χρώματα το απώτερο μέλλον, οι τιμές στα τρόφιμα θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και το 2023.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι άκρως δυσοίωνες για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, όπου μόνο τον περασμένο μήνα (Μάιο), οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7,5%, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο σημείο από το 1999!
Οι συντάκτες της έκθεσης αποτυπώνουν το εξής παράδοξο που ισχύει στην Ευρώπη: η τελευταία διαθέτει σημαντικό αγροτικό τομέα και μάλιστα είναι σε θέση να παράγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα απ’ όσα καταναλώνει. Χτυπήθηκε, όμως, βάναυσα, όπως και η υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα, από την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σ’ ό,τι αφορά στο κόστος των λιπασμάτων, που αποτελεί σημείο κλειδί για την ανιούσα των τιμών στα τρόφιμα, η αύξηση τον προηγούμενο Απρίλιο έφτασε το 151% σε ετήσια βάση. Αιτία γι’ αυτό αποτελούν οι περιορισμοί εξαγωγών που έθεσε η Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές λιπασμάτων στον κόσμο.
Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, οι τιμές χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί άνω του 40% και δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν τους επόμενους μήνες, εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διατήρηση υψηλών επιπέδων και στις καταναλωτικές τιμές για μεγάλο διάστημα.
Επί του πρακτέου, δηλαδή, ο πληθωρισμός των τροφίμων θα είναι ισχυρός και το 2023 και αυτό παρά το γεγονός, όπως σημειώνει η ΕΚΤ, πώς την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν κάποιοι ευνοϊκοί αντισταθμιστικοί παράγοντες, όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Δυσοίωνες προβλέψεις και από την Παγκόσμια Τράπεζα
Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η εκτίμηση που έκανε προ διμήνου και εν μέσω της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία, η Παγκόσμια Τράπεζα. Η τελευταία, στην έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων, υποστήριξε ότι το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970 και σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.
πηγή: Sofokleousin.gr
Σχόλια