Της Λέττας Καλαμαρά* Την 4η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγών μαρμάρου διεθνώς. Συγκεκριμένα βάσει των στοιχεί...
Της Λέττας Καλαμαρά*
Την 4η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγών μαρμάρου διεθνώς. Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων της Marble Consulting η αξία του παγκόσμιου εμπορίου μαρμάρων ανέρχεται στα 5,5 δις. ευρώ, το 40% αφορά όγκους μαρμάρων και το 60% πλάκες μαρμάρου. Το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχεται από την Τουρκία, την Κίνα, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Από το 2009 τη χρονιά της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, παρόλη τη συνέχιση και τη διαβάθμιση των αλλεπάλληλων κρίσεων προς το χειρότερο, οι ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες μαρμάρου έχουν στραφεί κατεξοχήν στο εξωτερικό αυξάνοντας τις εξαγωγές τους. Η αναλογία στις εξαγωγές μαρμάρου της Ελλάδας είναι επεξεργασμένα 42,1% και ακατέργαστα 57,9%. Το 80% του ελληνικού μαρμάρου εξάγεται σε 110 χώρες. Οι κύριες χώρες προορισμού των ελληνικών μαρμάρων είναι οι Κίνα, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Αλγερία, Τουρκία, Ιταλία, Ινδία. Τα αποθέματα μαρμάρου στην Ελλάδα είναι τεράστια και όπως λένε οι γνώστες του χώρου, πρακτικά ανεξάντλητα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η Ελλάδα έχει ισχυρή μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα και τα τελευταία χρόνια μέρος των εταιρειών του κλάδου στρέφονται στην υπόγεια εξόρυξη. Όπως δείχνουν τα καταγεγραμμένα στοιχεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 265 λατομεία μαρμάρου και φυσικών λίθων, 159 λατομεία δομικών ορυκτών (αδρανή υλικά), 67 λατομεία βιομηχανικών ορυκτών, 52 ορυχεία (εκτός λιγνίτη), 15 ορυχεία λιγνίτη (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας). Η μεγαλύτερη παραγωγή μαρμάρου υφίσταται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην περιοχή της Δράμας δραστηριοποιούνται πάνω από 40 επιχειρήσεις μαρμάρου, υπάρχουν πάνω από 100 ενεργά αδειοδοτημένα λατομεία.
Στον κλάδο εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου δραστηριοποιούνται περίπου 670 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6.200 εργαζόμενους, ενώ το σύνολο της απασχόλησης από τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του κλάδου εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 19.200 εργαζόμενους. Τα κύρια λατομικά κέντρα μαρμάρου βρίσκονται στις περιοχές Βώλακας, Γρανίτης Οχυρό, Στενωπός, Νέστος, Λημνιά, Πηγές, Ελαφοχώρι, Δύσβατο, Βαθύλακκος, Παλαιά Καβάλα, Θάσος. Η Ελλάδα έχει κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου παγκοσμίως που διαθέτουν λατομεία και σε άλλες χώρες.
*Της Λέττας Καλαμαρά
lkalamara@naftemporiki.gr
πηγή:(naftemporiki.gr)
Σχόλια