Την Τρίτη 7 Ιουνίου τα στελέχη του Μπενάκειου στην Κέρκυρα για την αντιμετώπιση του μαύρου αλευρώδη

Την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουνίου θα έρθει στην Κέρκυρα η ομάδα του Μπενάκειου φυτοπαθολογικού ινστιτούτου προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή το...


Την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουνίου θα έρθει στην Κέρκυρα η ομάδα του Μπενάκειου φυτοπαθολογικού ινστιτούτου προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης του μαύρου αλευρώδη που προσβάλλει κυρίως τα εσπεριδοειδή, με βιολογικό τρόπο.

Το θέμα “κυνήγησε” ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Σωτήρης Κουρής από την αρχή της θητείας του όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην Κέρκυρα. Είδε την καταστροφή όλων των εσπεριδοειδών. Δεν υπάρχει πλέον ούτε λεμονιά ούτε πορτοκαλιά σε καμιά περιοχή από το βορρά που ξεκίνησε το πρόβλημα μέχρι τη νότια Κέρκυρα όπου έχει επεκταθεί. 

Οι αγρότες αλλά και όσοι είχαν στον κήπο τους μια λεμονιά παλεύουν με φυτοφάρμακα τα οποία όμως δεν αποδίδουν, ακόμη και τα πιο σκληρά. Απαιτούν εβδομαδιαίο ράντισμα και πάλι αν δεν κάνει το ίδιο και ο γείτονας η ασθένεια επεκτείνεται ταχύτατα γιατί πρόκειται για έντομο που το παρασύρει ο αέρας.

Ο κος Κουρής απευθύνθηκε στο Μπενάκειο φυτοπαθολογικό ινστιτούτο προτείνοντας τη λύση των ξενιστών. Έντομα δηλαδή που τρέφονται με τα επιβλαβή. Πραγματοποιήθηκε η μελέτη, βρέθηκαν οι ξενιστές στην Ιαπωνία και την Κίνα και προτάθηκε στο υπουργείο η εισαγωγή τους. Η έγκριση του κονδυλίου έγινε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και είναι ύψους 228.000 ευρώ. 

Υπεγράφη η σχετική σύμβαση με το Μπενάκειο και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στην Κέρκυρα όλη η ομάδα με τον Διευθυντή του Μπενακείου κο Μυλωνά. Θα έχουν συναντήσεις με τους εργαζόμενους στην γεωργική υπηρεσία της Περιφέρειας και θα δώσουν συνέντευξη τύπου για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, η διάρκεια του οποίου θα είναι τρία χρόνια.

Η μέθοδος αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας και αρχικά θα αφορά μόνο την Κέρκυρα. Όμως το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ότι η ασθένεια έχει επεκταθεί και στην Θεσπρωτία, την Αιτολοακαρνανία και την Λευκάδα.

ΠΗΓΉ:ertnews.gr

Σχόλια