Ζημιές σε 8.000-10.000 στρέμματα καλλιεργειών στην επαρχία Φαρσάλων

Από 8.000 έως 10.000 στρέμματα εκτιμάται η ζημιά σε καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων,μετά τη χαλαζόπτωση της Κυριακής στα χωριά της Δ.Ε. Ε...


Από 8.000 έως 10.000 στρέμματα εκτιμάται η ζημιά σε καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων,μετά τη χαλαζόπτωση της Κυριακής στα χωριά της Δ.Ε. Ενιπέα στα Φάρσαλα. Χθες, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και άλλοι φορείς, περιόδευσαν στις χαλαζόπληκτες περιοχές για να κάνουν μια πρώτη αυτοψία της ζημιάς.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, ο επόπτης νοτίου τομέα Λάρισας στον ΕΛΓΑ κ. Γιώργος Σαμαράς και ο Κώστας Τσιάμπας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπίλης, εκ μέρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο προϊστάμενος κ. Παναγιώτης Καλφούτζος και ο αναπληρωτής κ. Δημήτρης Σταυρίδης, ο πρόεδρος ΘΕΣΤΟ κ. Χρήστος Σουλιώτης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου κ. Φώτης Γρίβας, Σταυρού κ. Μιχάλης Στάικος, Ευυδρίου κ. Νίκος Γούσιος, Κατωχωρίου κ. Βασίλης Βασιλόπουλος και Βασιλί κ. Γιώργος Μπόγκας και ο εκπρόσωπος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Σωκράτης Αλειφτήρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, στο Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου όπου σάρωσε το χαλάζι την περιοχή για 4η συνεχή χρονιά, η ζημιά εκτιμάται από 2.000 έως 2.500 στρέμματα, ενώ στην περιοχή γύρω από τη Δ.Δ. Ευυδρίου και γειτονικών περιοχών, οι πληγείσες εκτάσεις εκτιμούνται από 6.000 - 7.500 στρέμματα. 

Επλήγησαν καλλιέργειες βαμβακιού, ντομάτας καλαμποκιού αλλά και σιτηρών και οσπρίων που σε λίγες μέρες θα αλωνίζονταν, ενώ πολλά από τα βαμβάκια ενδεχομένων να χρειαστούν επανασπορά.

Οι αγρότες ζητούν να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για τις εκτιμήσεις ώστε να προχωρήσουν γρήγορα, ενώ ζητούν αντιχαλαζική προστασία και αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

Να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά ότι για τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι του Ιουλίου του 2021, παραμένουν ακόμη χωρίς αποζημίωση.

Μετά το πέρας της αυτοψίας ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Δημήτρης Γούσιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς για μία ακόμα χρονιά, η επαρχία μας βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων καταστροφών στον αγροτικό τομέα. Είναι η περιοχή που είχε χτυπηθεί πέρυσι, αλλά και πρόπερσι από τον «Ιανό».

Έχει ήδη γίνει η αναγγελία από τον Δήμο Φαρσάλων, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι οφείλουν να «τρέξουν» οι παραγωγοί που καλλιεργούν κριθάρι, βίκο, φακές και σιτάρι, για να δηλώσουν άμεσα τη ζημιά προκειμένου να περάσει ο επιτόπιος έλεγχος του ΕΛΓΑ πριν το αλώνισμα.

Ζητάμε τα άμεσα αντανακλαστικά του ΕΛΓΑ και της κυβέρνησης γι’ αυτήν την καταστροφή. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό τους».


πηγή: (eleftheria.gr)

Σχόλια