Το AgriBusiness Forum που διεξήχθη στο Aldemar Olympian Village στον Πύργο Ηλείας στις 3-4/6/2022 με θέμα «Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοπονν...
Το AgriBusiness Forum που διεξήχθη στο Aldemar Olympian Village στον Πύργο Ηλείας στις 3-4/6/2022 με θέμα «Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοποννήσου 4.0», αναγνωρίστηκε ως το κορυφαίο γεγονός για την αγροτεχνολογία σε περιεχόμενο, πολιτικές εξαγγελίες, επίπεδο οργάνωσης, κύρος ομιλητών και δικτύωση. Ως εκ των πρωταγωνιστών της ελληνικής γεωργίας, η Πελοπόννησος και ειδικά η Ηλεία, καλούνται πλέον να εφαρμόσουν στρατηγικές προσαρμοσμένες στις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες αφενός θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής, αφετέρου την ευημερία των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών.
Στο AgriBusiness Peloponnese 2022, η γεωργία ακριβείας, τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, οι καλλιέργειες υψηλής απόδοσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η πρόληψη και η διαχείριση των κινδύνων, οι συνέργειες μεταξύ πρωτογενούς τομέα, έρευνας και επιχειρήσεων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες προβλήθηκαν σε πραγματικό χρόνο και διαδικτυακά.
Μεταξύ των 30 ομιλητών του AgriBusiness Peloponnese 2022 ήταν οι κκ. Χ. Στυλιανίδης (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας), Χ. Δήμας (Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων), Χ. Τριαντόπουλος (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό), Π. Γεωργιάδης (ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής), Κ. Μπαγινέτας (ΓΓ ΥπΑΑΤ), Ν. Φαρμάκης (Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας), Τ. Αντωνακόπουλος (Δήμαρχος Πύργου), Θ. Βασιλόπουλος (Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ), Τ. Γιέμελου (Εθνική Τράπεζα), Χ. Λεγάκι (Corteva Agriscience Hellas), Κ. Κανάρογλου (Canna Innov), Π. Σατολιάς (ΕΘΕΑΣ), Α. Δημητρακόπουλος (Ευρ. Ταμείο Επενδύσεων), G. Wilms (Ένωση Παραγωγών Νοτ Ολλανδίας), Δ. Αυγερινοπούλου (Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής), Χ. Γιαννακάκης (Αντιπρ ΕΘΕΑΣ), Ν. Δούκας (ΕΛΓΑ), Ξ. Κάππας (Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου) κλπ.
Η 1η συνεδρία με θέμα «Η γεωργία ακριβείας στις δυναμικές καλλιέργειες» την οποία συντόνισε η Αν Καθ Καυγά Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πατρών), εστίασε στις νέες τεχνολογίες και στην ταχύτητα που αυτές διεισδύουν στην αγροτική παραγωγή. Ο όρος «Αγροδιατροφή 4.0» αφορά σε δέσμη επαναστατικών τεχνολογιών στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και στην εμπορία τροφίμων, η δε γεωργία ακριβείας δίνει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου, συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή.
Την 2η συνεδρία με θέμα «Καινοτομία, Νέες Τεχνολογίες, Ανθρώπινο κεφάλαιο» συντόνισε ο Καθ Δημήτρης Σκούρας (Πανεπ. Πατρών). Ο «αέρας και η κουλτούρα στην καινοτομία» αποτελούν βασικό παράγοντα για την οικονομική αποτελεσματικότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, οι δυνατότητες σύστασης αγροτικών κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων (ΙΚΕ, ΑΕ), οι πολιτικές άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος στην εισαγωγή εργατών γης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρία.
Στην 3η συνεδρία με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία, υποστήριξη & αξιολόγηση» την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, συζητήθηκαν θέματα για τις χρηματοδοτήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, όπως οι πόροι που διατίθενται με χαμηλό κόστος μέσω των εμπορικών τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η νέα στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας για την στήριξη του κλάδου και την προσέγγιση του αγροτικού κόσμου στην κάλυψη εξατομικευμένων αναγκών σε μια λογική περισσότερο mentoring παρά πώλησης πιστωτικών προϊόντων. Τέλος, το ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου επισήμανε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική γεωργία, όπως και τα κριτήρια αξιολόγησης προκειμένου να υποστηρίξει σύγχρονα παραγωγικά σχήματα του αγροτικού τομέα.
Την 4η συνεδρία με θέμα «Ενέργεια, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, διαχείριση κινδύνων» συντόνισε ο καθ Παναγιώτης Δημόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών. Η γεωργία, εκτός όσων φυσικά προσφέρει στην σίτιση των ανθρώπων, δεν παύει να έχει και επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, όπως η εξάντληση των υδάτων, η αύξηση νιτρικών αλάτων και διαβρώσεων του εδάφους κλπ. Το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΓΠ, τα οικολογικά σχήματα, η βιοενέργεια, οι προκλήσεις των γεωργικών ασφαλίσεων γύρω από τις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, και τα κυριότερα σημεία από την Διεθνή Διάσκεψη «Στοκχόλμη +50» που συμμετείχε η κα Αυγερινοπούλου, ήταν σε αυτά που συζητήθηκαν στην συνεδρία.
Η 5η συνεδρία ήταν συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του AgriBusiness Forum κ Γιάννη Μπαλακάκη, και με την συμμετοχή με videoconference του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιο Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο κος Στυλιανίδης ανέπτυξε όσα γίνονται γύρω από τον σχεδιασμό, την πρόληψη, την προετοιμασία και την ετοιμότητα του Υπουργείου, την συνεργασία με άλλα Υπουργεία, ενώ προέβλεψε ότι το 2022 θα είναι μετεωρολογικά ένα δύσκολο καλοκαίρι. Σχετικά με την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους, ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί πρωτόκολλα συνεργασίας που περιλαμβάνουν το Υπουργείο, την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τους ΟΤΑ, τις ομάδες εθελοντών κά. Τόνισε επίσης ότι το 95% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια και ότι είναι ευθύνη όλων να προσέχουν, να παρακολουθούν και να ειδοποιούν άμεσα σε περίπτωση που αντιληφθούν εστία φωτιάς. Τέλος, ο κος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην αρωγή και στην διαχείριση των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, με ειδική μνεία στην Ηλεία από τις πυρκαγιές του Αυγ 2021, στη διάρκεια της οποίας κάηκαν 180.000 στρέμματα γης και υπέστησαν ζημιές 1.466 οικίες.
Το Σάββατο 4/6/2022, την 6η συνεδρία με θέμα «Επεξεργασία & μεταποίηση, Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας» συντόνισε ο Αν Καθ Τάκης Ζουμπουλάκης (Πανεπ. Δυτ Αττικής). Η σημασία της μεταποίησης στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών στην βέλτιστη επιλογή καλλιεργειών και στην επεξεργασία, μεταποίηση, προώθηση και διανομή των προϊόντων, η μεγάλη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην κατάρτιση-επιμόρφωση σε ψηφιακές δεξιότητες των αγροτών και των στελεχών των συνεταιριστικών οργανώσεων, η δυναμική των βιομηχανικών καλλιεργειών με παράδειγμα την κλωστική κάνναβη και τέλος η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών-μεταποιητικών οργανισμών και των πανεπιστημίων-ερευνητικών κέντρων για την υιοθέτηση καινοτομιών που θα δώσουν υπεραξία στα προϊόντα, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρία.
Στην 7η συνεδρία με θέμα «Living labs: συνεκτικός μοχλός για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη» που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, παρουσιάστηκαν οικοσυστήματα και βέλτιστες πρακτικές σχετικές με τον αγροδιατροφικό τομέα, που ενσωματώνουν δραστηριότητες που αγγίζουν συνολικά την τοπική κοινωνία. Η Ολλανδική εμπειρία λειτουργεί στην λογική του Triple Helix, δηλαδή της συνέργειας μεταξύ παραγωγών-πανεπιστημίων-τοπικών αρχών σε μια αλληλοτροφοδοτούμενη διαδικασία για την επιδίωξη του βέλτιστου κοινού συμφέροντος. Κανένα οικοσύστημα δεν είναι βιώσιμο χωρίς την συμμετοχή του παραγωγού. Την δυνατότητα ενσωμάτωσης ψηφιακών εργαλείων -άμεσα διαθέσιμων- στην καθημερινότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης περιέγραψε η DTMH, ενώ η Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας αποτύπωσε την προσπάθεια τοπικής ανάπτυξης, στη σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου έγιναν σε πάνελ, με συνομιλητές τους κκ. Αντώνη Παπαγιαννίδη, Αγγελική Καυγά και Γιάννη Μπαλακάκη.
Το AgriBusiness Forum ξεχώρισε για τα εξής:
1. τις υψηλού επιπέδου επαφές μεταξύ ομιλητών, χορηγών και συνέδρων,
2. την συμμετοχή 180 συνέδρων με φυσική παρουσία και 400 συνέδρων διαδικτυακά,
3. την συμμετοχή επιχειρήσεων-45%, παραγωγών-35%, επιστημόνων-15% & πολιτικών5%,
4. την σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακή μετάδοση διάρκειας 17ωρών,
5. τον φυσικό και διαδικτυακό εκθεσιακό χώρο προβολής των χορηγών-υποστηρικτών, -
6. την επίσκεψη πεδίου στο αγρόκτημα Abelon Brintziki Estate
Στο κανάλι του YouTube του AgriBusiness Forum, σύντομα θα αναρτηθούν οι εισηγήσεις των ομιλητών και η ροή του συνεδρίου.
Το AgriBusiness Forum αναδεικνύει θέματα αιχμής και συνεργάζεται με σημαντικούς οργανισμούς εθνικής, περιφερειακής και διεθνούς εμβέλειας. Το AgriBusiness Forum πραγματοποιεί τοπικά & διεθνή συνέδρια, εργαστήρια και θεματικά ταξίδια. Πλ: Χριστίνα Δ. Μάγκου, agribusinessforum.org
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης
ΑγροΝέα
Σχόλια