Οι γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ δεν επικεντρώνονται αρκετά στους πράσινους στόχους την καινοτομία αναφέρει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ

Αρκετές χώρες παγκοσμίως έχουν πρόσφατα περιορίσει τις εξαγωγές τροφίμων για να διασφαλίσουν τον εγχώριο εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της ...


Αρκετές χώρες παγκοσμίως έχουν πρόσφατα περιορίσει τις εξαγωγές τροφίμων για να διασφαλίσουν τον εγχώριο εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η οποία διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιταριού αλλά έχει αντιμετωπίσει έντονη ζέστη και ξηρασία. 

Ενώ οι γεωργικές δαπάνες της ΕΕ για τη δράση για το κλίμα είναι υψηλές, αυτό δεν έχει επιφέρει μείωση των εκπομπών, αναφέρει νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση ζητεί επίσης τη βιώσιμη αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας.

«Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του προορίζεται για τη δράση για το κλίμα, το τρέχον πρόγραμμα [Κοινής Αγροτικής Πολιτικής] ΚΑΠ δεν έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις γεωργικές εκπομπές της ΕΕ την τελευταία δεκαετία», σημειώνεται στην έκθεση σχετικά με το πρόγραμμα επιδοτήσεων της γεωργίας της ένωσης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι δαπάνες της ΚΑΠ για το κλίμα δεν συνδέονται με σαφείς στόχους μείωσης.

Για να συμβάλει ο τομέας στους στόχους που κατοχυρώνονται στη δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55», τα εν λόγω κονδύλια θα πρέπει «να συνδεθούν με στόχους μείωσης των γεωργικών εκπομπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», συνιστά η έκθεση.

«Για μένα, το θεμελιώδες ζήτημα παραμένει ότι αυτό που κάναμε στην Ευρώπη ήταν ότι προσφέραμε εθελοντικά μέτρα [βιωσιμότητας]», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής Άλαν Μάθιους κατά την παρουσίαση της έκθεσης την Πέμπτη (23 Ιουνίου).

«Και στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα μήνυμα προς τους αγρότες που να λέει: Κοιτάξτε, αυτό είναι πραγματικά ένα πραγματικό κόστος για εμάς ως κοινωνία και για τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα εθελοντικά συστήματα παροχής κινήτρων, όπως τα λεγόμενα οικολογικά συστήματα που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στη μεταρρυθμισμένη ΚAΠ από το 2023, δεν αρκούν και η ΕΕ θα πρέπει να τιμολογήσει τις γεωργικές εκπομπές.

Η έκθεση συγκρίνει επίσης τις γεωργικές πολιτικές 54 χωρών, αποκαλύπτοντας ότι η ΕΕ δεν είναι η μόνη που δεν στοχεύει αποτελεσματικά τη χρηματοδοτική στήριξη του γεωργικού τομέα για δράσεις για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

«Οι δημόσιες γεωργικές ενισχύσεις έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά το ποσοστό της χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της βιώσιμης αύξησης της παραγωγικότητας έχει μειωθεί», εξήγησε η Μάριον Τζάνσεν, επικεφαλής της διεύθυνσης εμπορίου και γεωργίας του ΟΟΣΑ. «Αυτό δεν είναι καλό σημάδι».

Σύμφωνα με την ίδια, η βιώσιμη αύξηση της παραγωγικότητας πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα επισιτιστικά συστήματα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρηθούν οι γεωργικές εκπομπές σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Η άλλη πλευρά των μέτρων επισιτιστικής ασφάλειας

Εν τω μεταξύ, η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες προκλήσεις για τον εφοδιασμό τροφίμων θα μπορούσαν να είναι «αντιπαραγωγικά», συμπεριλαμβανομένης της δράσης για το κλίμα.

«Η χαλάρωση των περιβαλλοντικών προτύπων προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να έχει προκυκλικά αποτελέσματα και να αποβεί εις βάρος της βιωσιμότητας», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η Επιτροπή της ΕΕ και αρκετά κράτη μέλη είχαν λάβει πρόσφατα μέτρα για να καθυστερήσουν ή να χαλαρώσουν συγκεκριμένους οικολογικούς κανόνες στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ, για παράδειγμα, σχετικά με τις αγραναπαύσεις ή την αμειψισπορά.

Ταυτόχρονα, η έκθεση προειδοποιεί επίσης κατά των περιορισμών στις εξαγωγές ενόψει της παγκόσμιας έλλειψης προσφοράς, καθώς αυτοί «ανεβάζουν τις τιμές και περιορίζουν την προσφορά και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταργούνται».

Αρκετές χώρες παγκοσμίως έχουν πρόσφατα περιορίσει τις εξαγωγές τροφίμων για να διασφαλίσουν τον εγχώριο εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η οποία διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιταριού αλλά έχει αντιμετωπίσει έντονη ζέστη και ξηρασία.

Απαιτείται καινοτομία για τον επισιτισμό του αυξανόμενου πληθυσμού

Ένα άλλο θέμα για το οποίο η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα είναι η γεωργική καινοτομία.

Για να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, ο γεωργικός τομέας «θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα και να το κάνει με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον», εξήγησε η Τζάνσεν του ΟΟΣΑ.

Στην ΕΕ, ωστόσο, η αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με την έκθεση. Ενώ ένα μέρος αυτού μπορεί να αποδοθεί στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που περιορίζουν την ανάπτυξη, «οι κανονισμοί περιορίζουν επίσης τη χρήση ορισμένων γεωργικών καινοτομιών».

Κατά την άποψη της Τζάνσεν, η καινοτομία είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας. «Πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στην καινοτομία, στην έρευνα και την ανάπτυξη, στις δεξιότητες και τις υποδομές», τόνισε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πρόσφατα την ανάγκη οικοδόμησης ανθεκτικότητας στην παραγωγή τροφίμων μέσω νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας ακριβείας και άλλων καινοτομιών, όπως οι νανοτεχνολογίες.

Από Julia Dahm | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Σχόλια