Ουκρανικό στάρι: Πως Πούτιν & Ερντογάν επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν Ελλάδα & Ευρώπη

Του Γιάννη Κολλάτου Πως Πούτιν, Ερντογάν επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν Ελλάδα, Ευρώπη με το Ουκρανικό στάρι Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζ...


Του Γιάννη Κολλάτου

Πως Πούτιν, Ερντογάν επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν Ελλάδα, Ευρώπη με το Ουκρανικό στάρι
Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι.. τραγουδούσε πριν από πενήντα και πλέον χρόνια ο Διονύσης Σαββόπουλος. Τώρα πλέον θα μπορούσε κάλλιστα να τραγουδά «στην Ουκρανία πυρπόλησαν το στάρι».

Προχθές η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία πως οι δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία βομβαρδίζουν τους σιτοβολώνες με εμπρηστικές βόμβες.
Το εύφλεκτο περιεχόμενο των βομβών αυτών καίγεται στους 2.200C και ανάβει πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβηστούν.

Ο συγγραφέας Τίμοθι Σνάιντερ ανέβασε πριν λίγες μέρες μια άλλη εκδοχή στο Twitter

Το σχέδιο Πούτιν – Ερντογάν όπως αποκαλύπτει ο Κώστας Στούπας, είναι απλό στη σύλληψή του. Επειδή η Ουκρανία είναι η κύρια πηγή τροφοδότησης σιτηρών για Βόρεια Αφρική και Ασία (και καλαμποκιού και ηλιέλαιου αλλά και λιπασμάτων), ο εμπρησμός των σιτηρών στην Ουκρανική πεδιάδα και η παρεμπόδιση των εξαγωγών των αποθηκευμένων στα σιλό 20 εκατομμυρίων τόνων Ουκρανικού σταριού, έχει ως στόχο να προκαλέσει πείνα σε αυτές τις χώρες,, προκειμένου να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και να την αποσταθεροποιήσουν.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη παρατηρείται έλλειψη σιτηρών εξαιτίας ξηρασίας και χαλαζοπτώσεων (στην Ιταλάι η έλλειψη υπερβαίνει το 20% σε σχέση με πέρυσι), ενώ οι τελευταίες αστάθειες από την «ψυχρή λίμνη» στην Ελλάδα, έχουν ήδη προκαλέσει μείωση της παραγωγής σκληρού σιταριού στον κάμπο της Λάρισας, όπου προχθες το μεσημέρι είχαμε έντονη βροχόπτωση σε χωριά του δήμου Κιλελέρ (της κατεξοχήν περιοχής παραγωγής σκληρών σιτηρών στην Ελλάδα).

Για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής το σιτάρι επισημαίνει ο καθηγητής Γεωπονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος είναι η πιο σημαντική πηγή πρωτεινών και διατροφής και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει πείνα, πολιτική αστάθεια και κοινωνικές εκρήξεις , ενώ το 2008, η απότομη αύξηση της τιμής του ήταν ο προάγγελος της «Αραβικής Άνοιξης».
Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο Κώστας Στούπας η Ρωσία υπολογίζει πως θα αυξήσει τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις στα πλαίσια της αποσταθεροποίησης της Ε.Ε.


Αν ευσταθεί το σενάριο αυτό και αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές θα πρέπει να περιμένουμε πως ένα σημαντικό μέρος θα επιχειρηθεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Ήδη, από στην τουρκική πλευρά παρατηρείται αύξηση των προωθήσεων (ασύμμετρες αειλές και υβριδικός πόλεμος).

Τούτο σημαίνει πως θα πρέπει να αξιολογήσουμε την τουρκική προκλητικότητα και υπό το πρίσμα ενός επικείμενου μεταναστευτικού κύματος μεγαλύτερου και από εκείνο του 2015.


Η ανάρτηση του Τίμοθι Σνάιντερ στο Twitter:

"Σε κανονικούς καιρούς, η Ουκρανία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας τροφίμων. Ένας ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός εμποδίζει πλέον την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά.
Εάν ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχιστεί, δεκάδες εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα σαπίσουν σε σιλό και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία θα λιμοκτονήσουν.
Η φρίκη του σχεδίου πείνας του Πούτιν είναι τόσο μεγάλη που δυσκολευόμαστε να την συλλάβουμε. Τείνουμε επίσης να ξεχνάμε πόσο κεντρικό είναι το φαγητό για την πολιτική. Μερικά ιστορικά παραδείγματα μπορούν να βοηθήσουν.

  • Η ιδέα ότι ο έλεγχος των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο δεν είναι νέα. Και ο Στάλιν και ο Χίτλερ ήθελαν να το κάνουν.
  • Για τον Στάλιν, η μαύρη γη της Ουκρανίας επρόκειτο να αξιοποιηθεί για να οικοδομηθεί μια βιομηχανική οικονομία για την ΕΣΣΔ. Στην πραγματικότητα, η κολεκτιβοποιημένη γεωργία σκότωσε περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς
  • Συγκεκριμένα, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς, ο Στάλιν κατηγόρησε τους ίδιους τους Ουκρανούς. Η σοβιετική προπαγάνδα αποκάλεσε "Ναζί" όσους επέστησαν την προσοχή στον λιμό
  • Οι πραγματικοί Ναζί είχαν σχετικές ιδέες. Τους άρεσε η ιδέα του ελέγχου της ουκρανικής γεωργίας. Αυτός ήταν στην πραγματικότητα ο κεντρικός πολεμικός στόχος του Χίτλερ.
  • Ο Χίτλερ ήθελε να ανακατευθύνει τα ουκρανικά σιτηρά από τη Σοβιετική Ένωση στη Γερμανία, με την ελπίδα να λιμοκτονήσει εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες.
  • Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος διεξήχθη για την Ουκρανία και σε σημαντικό βαθμό στην Ουκρανία, μεταξύ δικτατόρων που ήθελαν να ελέγξουν τις προμήθειες τροφίμων.
  • Η ρωσική πολιτική μνήμης προετοίμασε τον δρόμο για ένα σχέδιο πείνας του 21ου αιώνα. Οι Ρώσοι λένε ότι ο λιμός του Στάλιν ήταν ένα ατύχημα και ότι οι Ουκρανοί είναι Ναζί. Αυτό κάνει την κλοπή και τον αποκλεισμό να φαίνονται αποδεκτά.
  • Το σχέδιο πείνας του Πούτιν, προορίζεται να λειτουργήσει σε τρία επίπεδα. Πρώτον, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας καταστροφής του ουκρανικού κράτους, κόβοντας τις εξαγωγές του
  • Το σχέδιο πείνας του Πούτιν έχει επίσης σκοπό να δημιουργήσει πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που τρέφονται συνήθως από την Ουκρανία. Αυτό θα προκαλούσε αστάθεια στην ΕΕ.
  • Τέλος, και το πιο φρικτό, ένας παγκόσμιος λιμός είναι απαραίτητο σκηνικό για μια εκστρατεία ρωσικής προπαγάνδας εναντίον της Ουκρανίας. Ο πραγματικός μαζικός θάνατος χρειάζεται ως φόντο για έναν διαγωνισμό προπαγάνδας.
  • Όταν αρχίσουν οι ταραχές για τα τρόφιμα και καθώς εξαπλώνεται η πείνα, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει να αναγνωριστούν τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αρθούν όλες οι κυρώσεις.

Η Ρωσία σχεδιάζει να λιμοκτονήσει Ασιάτες και Αφρικανούς για να κερδίσει τον πόλεμο της στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα νέο επίπεδο αποικιοκρατίας και το τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής πείνας".καταλήγει ο Τίμοθυ Σνάϊντερ

Σχόλια