Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γεώργιο Γεωργαντά Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενη από τους Βουλευτές Σταύρο Αραχωβίτη, πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τους πρ. Υ...


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενη από τους Βουλευτές Σταύρο Αραχωβίτη, πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τους πρ. Υφυπουργούς ΑΑΤ, Ολυμπία Τελιγιοριδου και Βασίλη Κόκκαλη, τον Θεοφάνη Κουρεμπέ, Συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος και πρ. Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Χαράλαμπο Κασίμη, πρ. Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ και τη Καλλιόπη Κοκκινάκη, πρ. Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού ΑΑΤ, συναντήθηκε τη Τρίτη 31/5/2022, με τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου για ενημέρωση πάνω στα ζητήματα του Υπουργείου.

Η ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου ήταν περισσότερο τυπική και χωρίς απαντήσεις στα καυτά προβλήματα, στις αγωνίες και τις προσδοκίες των παραγωγών.

Κατά την συνάντηση θέσαμε στον Υπουργό τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τον κίνδυνο επισιτιστικής ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συγκεκριμένα, προτάξαμε το θέμα του κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα και αγροεφόδια που απειλεί την συνέχιση της παραγωγής.

Θέσαμε το θέμα της κτηνοτροφίας που, με τον εδώ και ένα χρόνο διπλασιασμό των τιμών στις ζωοτροφές, οδηγείται σε αφανισμό.

Εκφράσαμε την εντονότατη ανησυχία μας για το θέμα των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων καθώς διαφαίνεται ότι και τη τρέχουσα χρονιά, στην αισιόδοξη περίπτωση που θα γίνει πληρωμή και στην ώρα της, θα πρόκειται για μια πολύ κακή πληρωμή. Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλός και τα λάθη που εμφανίζονται στις δηλώσεις συνεχή ώστε μόνο όσες αφορούν πολύ απλές περιπτώσεις να μπορούν να οριστικοποιηθούν. Επίσης, καθώς φέτος είναι το έτος αναφοράς για την επόμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει ο κίνδυνος τα λάθη και οι αστοχίες να καθορίσουν και να ακολουθούν τις ενισχύσεις μέχρι το 2029. Εκφράσαμε την αντίθεση μας σχετικά με την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στην περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Επίσης, θέσαμε το θέμα της έλλειψης εργατών γης που, λόγω κυρίως, των ιδεοληψιων της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν επαρκούν για να συγκομιστεί η παραγωγή.

Η άρδευση των καλλιεργειών απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς που, είτε λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε λόγω χρεών των ΤΟΕΒ, κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να αρδεύσουν ομαλά τις καλλιέργειες τους. Η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στα 31 αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ είναι αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.

Τέλος, θέσαμε τα ζητήματα της αλιείας που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε μέσα από τον πρόσφατο κλιματικό νόμο.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία συνεκτική πολιτική για τον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή. Η προσφυγή στις κάλπες και η ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της παραγωγής.

Σχόλια