Σχέδια της Γερμανίας για υποχρεωτική ετικέτα καλής μεταχείρισης των ζώων

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ετικέτα θα πρέπει να συμβάλει στο να γίνουν πιο ορατές οι επενδύσεις των κτηνοτρόφων στην καλή διαβίωση των ζώων, ...


Σύμφωνα με τον υπουργό, η ετικέτα θα πρέπει να συμβάλει στο να γίνουν πιο ορατές οι επενδύσεις των κτηνοτρόφων στην καλή διαβίωση των ζώων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφάνεια για τους καταναλωτές.

Κάθε προϊόν που παράγεται και πωλείται στη Γερμανία θα πρέπει σύντομα να αναφέρει τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτρέφονται τα ζώα, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε την Τρίτη (7 Ιουνίου) ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να εισαγάγουν τα νέα μέτρα σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Η κτηνοτροφία στη Γερμανία μπορεί να είναι κατάλληλη για το μέλλον μόνο εάν αποδίδει δικαιοσύνη στην καλή διαβίωση των ζώων», τόνισε ο Οζντεμίρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε ένα έγγραφο αναφοράς για την εφαρμογή ενός εθνικού συστήματος σήμανσης της κτηνοτροφίας.

Ήδη από τη συμφωνία συνασπισμού, τα τρία κυβερνητικά κόμματα είχαν θέσει ως στόχο την καθιέρωση μιας υποχρεωτικής σήμανσης για την καλή διαβίωση των ζώων. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Οζντεμίρ ανακοίνωσε τότε ότι θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, τουλάχιστον για ορισμένες ομάδες προϊόντων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ετικέτα θα πρέπει να συμβάλει στο να γίνουν πιο ορατές οι επενδύσεις των κτηνοτρόφων στην καλή διαβίωση των ζώων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφάνεια για τους καταναλωτές.

Οι πελάτες «θέλουν να γνωρίζουν πώς έζησε το ζώο του οποίου το κρέας αγοράζουν και θέλουν επίσης να εκφράζουν τις μελλοντικές τους προσδοκίες με την απόφαση αγοράς τους, στο μέτρο του δυνατού», τόνισε ο υπουργός Γεωργίας.

Η Γερμανία δεν διαθέτει επί του παρόντος καμία κρατικά επιβαλλόμενη ετικέτα για τα ζωικά προϊόντα.

Πέρυσι, το σχέδιο της πρώην πλέον συντηρητικής υπουργού Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ να εισαγάγει μια κρατική αλλά εθελοντική ετικέτα απέτυχε λόγω της αντίθεσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του τότε εταίρου του συνασπισμού. Τότε, το SPD ήθελε αντί αυτού μια υποχρεωτική ετικέτα.

Πέντε διαφορετικά είδη εκτροφής

Ακριβώς όπως τα αυγά πρέπει να επισημαίνονται με έναν αριθμό που να υποδεικνύει τον τρόπο εκτροφής των ωοπαραγωγών ορνίθων, τα σχέδια του Οζντεμίρ για τα ζωικά προϊόντα περιλαμβάνουν μια «σαφώς ορατή» ένδειξη των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

Θα πρέπει να διακρίνονται πέντε διαφορετικά είδη εκτροφής, από την εσωτερική κτηνοτροφία χωρίς εξωτερικούς χώρους και καθαρό αέρα έως την εκτροφή σε ελεύθερη βοσκή, με τη βιολογική παραγωγή ως ξεχωριστή κατηγορία.

Η υποχρεωτική επισήμανση θα ισχύει για όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων προϊόντων, όπως η κατεψυγμένη πίτσα πεπερόνι ή οι έτοιμες σαλάτες με κοτόπουλο.

Τα συσκευασμένα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα στον πάγκο τροφίμων, στο διαδικτυακό λιανεμπόριο και στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει επίσης να φέρουν σήμανση.

Προς το παρόν, ωστόσο, όλα αυτά παραμένουν για το μέλλον, καθώς το πρώτο βήμα θα είναι να υπαχθεί μόνο το νωπό χοιρινό κρέας που πωλείται διατηρημένο με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο στην απαίτηση επισήμανσης, η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί σταδιακά.

Ως εκ τούτου, οι περιβαλλοντολόγοι και οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων βλέπουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Greenpeace επεσήμανε ότι το ζαμπόν, τα κατεψυγμένα μεταποιημένα προϊόντα, το βόειο κρέας και πουλερικά δεν καλύπτονται προς το παρόν.

Η μέθοδος εκτροφής ως βάση της ετικέτας δίνει επίσης «ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την πραγματική ευημερία των ζώων», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας της Greenpeace Μάρτιν Χόφστετερ.

Η οργάνωση Foodwatch εξέφρασε παρόμοιες απόψεις, με την εμπειρογνώμονά της, Ανεμάρι Μπότσκι, να εξηγεί ότι η μέθοδος εκτροφής από μόνη της «δεν λέει τίποτα για το αν τα ζώα ήταν πραγματικά υγιή».

Εν τω μεταξύ, η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV) αξιολόγησε την ιδέα που παρουσίασε ο Οζντεμίρ ως ένα «πρώτο σημαντικό βήμα», το οποίο όμως αφήνει ακόμη «σημαντικά κενά».

Όσο δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε η απαίτηση επισήμανσης θα επεκταθεί σε μεταποιημένα προϊόντα και κρέατα εκτός του χοιρινού κρέατος, «δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα καθοδήγησης και η ιδέα κινδυνεύει να υπονομευθεί στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της DBV Ιωακίμ Ρούκβιντ σε δήλωσή του.

Μήλον της Έριδος οι χρηματοδοτήσεις

Οι ενώσεις γεωργών και οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων τόνισαν επίσης ότι η σήμανση πρέπει να ενταχθεί σε μια ευρύτερη αντίληψη για την αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας.

Για παράδειγμα, πρέπει να «πλαισιωθεί με αλλαγές στην οικοδομική νομοθεσία και με μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ιδέα χρηματοδότησης», εξήγησε ο Ρούκβιντ, ενώ ο Χόφστετερ από την Greenpeace τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει επαρκή χρήματα για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, αυτή η σήμανση είναι μόνο το πρώτο από τα τέσσερα δομικά στοιχεία που θέλει να εφαρμόσει η γερμανική κυβέρνηση για το μέλλον της κτηνοτροφίας, εξήγησε ο Οζντεμίρ.

«Η κτηνοτροφία στη Γερμανία μπορεί να έχει μέλλον μόνο αν προσφέρει στους αγρότες μια προοπτική που τους επιτρέπει επίσης να κερδίζουν ένα καλό εισόδημα», δήλωσε ο υπουργός των Πρασίνων.

Εκτός από την υποχρεωτική σήμανση, το υπουργείο θέλει επίσης να παρουσιάσει αλλαγές στη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων, προσαρμογές στη νομοθεσία για τα κτίρια και τις άδειες και, πάνω απ’ όλα, μια ιδέα χρηματοδότησης για τη μετατροπή σε πιο φιλικούς προς τα ζώα στάβλους μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Ωστόσο, το τελευταίο θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο στο πλαίσιο του συνασπισμού. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), για παράδειγμα, εξέφρασαν πρόσφατα την αντίθεσή τους στην πρόταση για την επιβολή εισφοράς για την καλή διαβίωση των ζώων στα κτηνοτροφικά προϊόντα και ο συνασπισμός δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμφωνήσει σε μια ιδέα χρηματοδότησης.

Από Julia Dahm | EURACTIV.de | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Σχόλια