Τον Σεπτέμβριο ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ

«Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει επίσημα η διαβούλευση για την επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρέπει τολμηρά όλοι να σταθούμε απέναντι στο ...


«Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει επίσημα η διαβούλευση για την επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρέπει τολμηρά όλοι να σταθούμε απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, καθώς τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει» σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις φυτικές ζημιές από τη νεκρωτική ίωση.

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ιλχάντ Αχμέτ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές καπνών, βαμβακιού, ηλίανθου, καλαμποκιού στη Θράκη, ανέφερε πως μόλις τελειώσει η περίοδος της συγκομιδής, τους επόμενους δύο μήνες θα δούμε την έκταση των ζημιών. Δυστυχώς, είπε, η νεκρωτική ίωση είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της και βασίζεται στην εφαρμογή μέτρων πρόβλεψης.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε σχετικά με τα καπνά ότι οι δυνατότητες της χώρας -αφού σήμερα δεν εντάσσονται στις αποζημιώσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ- είναι να υπάρξουν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είτε η λεγόμενη ενίσχυση de minimis, ουσιαστικά δηλαδή η ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

Μακάρι, είπε ο υπουργός «το τελικό αποτέλεσμα να είναι μικρότερο από τη ζημιά που αυτή τη στιγμή διαφαίνεται» και «σε περίπτωση, το Υπουργείο όπως κάνει σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει, για να στηρίξει τους αγρότες μας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχαν Αχμέτ, δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σημείωσε πως το de minimis έχει το καλό ότι είναι ενίσχυση εισοδήματος, αλλά υπόκειται σε φόρο και ανεβάζει το εισόδημα των αγροτών με αποτέλεσμα να φορολογηθούν.


Σχόλια