Η ΕΕ επενδύει στο υψηλότερο φράγμα του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα "θάβουν" το φράγμα Συκιάς!

Στόχος η απεξάρτηση της Ασίας από το ρωσικό φυσικό αέριo, Eνώ η Ε.Ε. επιχειρεί να κατασκευάσει στην Ασία το υψηλότερο υδροηλεκτρικό φράγμα σ...
Στόχος η απεξάρτηση της Ασίας από το ρωσικό φυσικό αέριo, Eνώ η Ε.Ε. επιχειρεί να κατασκευάσει στην Ασία το υψηλότερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό Αέριο το Τατζικιστάν, στην Ελλάδα υπάρχει ..σιγή ασυρμάτου για τα ημιτελή έργα τοιυ Αχελώου και εν προκειμένω το φράγμα της Συκιάς. Η συζήτηση δεν έγινε ποτέ στη Βουλή για την τύχη του έργου παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα σφυρίζουν αδιάφορα...

Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τους Θεσσαλούς οι οποίοι όπως σημείωσε το μέλος της ΕΔΥΘΕ Κώστας Γκούμας στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ την περασμένη Δευτερα θα αρχίσουν πλέον να θέτουν μετ επιτάσεως καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές στους αρχηγούς των κομμάτων που επισκέπτονται τη Θεσσαλία να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν είναι υπέρ ή κατά του έργου και αν ισχύει το δεύτερο γιατί δεν προτείνουν να γκρεμιστεί το φράγμα για να αποκαατσθεί και το περιβάλλον στην περιοχή.

Φυσικά με τη θέση αυτή θα πρέπει να εξηγήσουν στη συνέχεια για πόσο θα πληρώνουν το ρεύμα οι πολίτες σε αυτές τις τιμές καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου καλπάζουν, αλλά και στους αγρότες της Θεσσαλίας αν θα συνεχίσουν να παράγουν με αυτά τα κοστολόγια και καθώς ο κάμπος ερημοποιείται ή αν θα πρέπει να μεταναστεύσουν...


Διαβάζουμε λοιπόν το ρεπορτάζ για την Ε.Ε που επενδύει στο υψηλότερο φράγμα του κόσμου τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να γίνει ο κορυφαίος επενδυτής στο ψηλότερο φράγμα στον κόσμο στο Τατζικιστάν, σε μια κίνηση που στοχεύει να βοηθήσει την Κεντρική Ασία να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει προκειμένου να απαντήσει στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας (Belt and Road Initiative – BRI).
Αυτό αποκάλυψαν στο Reuters αξιωματούχοι της ΕΕ.

Το Τατζικιστάν ξεκίνησε το 2016 την κατασκευή του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού σταθμού Rogun, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία στο περίκλειστο έθνος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο «μεγαλύτερος επενδυτής»

Ο επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δεν έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής το έργο, του οποίου ο κύριος κατασκευαστής είναι η ιταλική κατασκευαστική εταιρεία Webuild .

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ΕΤΕπ δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα έχει τώρα κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει «ο μεγαλύτερος επενδυτής» στο έργο.

Το Rogun αναμένεται να κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη δαπανηθεί, δήλωσε στο Reuters τον Ιούνιο ο υπουργός Ενέργειας του Τατζικιστάν Νταλιόρ Τζούμα.

Ενώ μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από ομόλογα της κυβέρνησης του Τατζικιστάν και ιδιωτικά δάνεια, η κυβέρνηση στη Ντουσάνμπε ζήτησε οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη από την ΕΕ για την ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος της πιθανής επένδυσης και τους όρους της νέας δέσμευσης.

«Πατάει πόδι» στην Ασία

Η τράπεζα έχει επενδύσει στην Κεντρική Ασία περίπου 182 εκατομμύρια ευρώ (186,8 εκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2014 και 2020, μικρό ποσοσό αν αναλογιστεί κανείςτις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εκτός του μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι ένας βασικός λόγος για να γίνει η ΕΕ κορυφαίος επενδυτής στο φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν να ανεξαρτητοποιήσει το Τατζικιστάν και τους γείτονές του από τη ρωσική ενέργεια.

Η ΕΕ ενδιαφέρεται να επιδιώξει την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Κεντρικής Ασίας από τη Ρωσία», είπε ο αξιωματούχος.


Απομόνωση της Ρωσίας

Οι Βρυξέλλες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η χρηματοδότηση θα είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την «Παγκόσμια Πύλη», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν το παγκόσμιο σχέδιο δαπανών για υποδομές ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο ως μια καλύτερη, πιο πράσινη εναλλακτική λύση στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Το Πεκίνο ξεκίνησε το σχέδιό του το 2013 για την ενίσχυση των εμπορικών του δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο και η Κεντρική Ασία είναι μεταξύ των περιοχών όπου η Κίνα έκτοτε επενδύει σε μεγάλο βαθμό.

Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ είπε ότι η τράπεζα εξετάζει μια κοινή επένδυση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει τον προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ και όπως η ΕΤΕπ μπορεί επίσης να συγκεντρώσει χρήματα στις αγορές. Το στέλεχος της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι το μπλοκ ήταν ανοιχτό να χρηματοδοτήσει το έργο του υδροηλεκτρικού φράγματος Rogun.

Δεν είναι σαφές πότε τα σχέδια της ΕΕ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πραγματικές επενδύσεις, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.


πηγή:(thessaliatv.gr)

Σχόλια