Ένα καλοκαίρι γεμάτο με άνθη για εξακόσιους μελισσοκόμους από την Ροδόπη

Ένα καλοκαίρι γεμάτο με άνθη για εξακόσιους μελισσοκόμους και τις κυψέλες τους Μια καλύτερη χρονιά από την περσινή προδιαγράφεται για τους μ...


Ένα καλοκαίρι γεμάτο με άνθη για εξακόσιους μελισσοκόμους και τις κυψέλες τους
Μια καλύτερη χρονιά από την περσινή προδιαγράφεται για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης. 

Οι συχνές βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού, βοήθησαν τις κυψέλες που φροντίζουν να παράξουν την επιθυμητή – για τα δεδομένα της περιοχής- ποσότητα μελιού. Συνέβαλε σε αυτό και η πλούσια ανθοφορία της Ροδόπης, χαρακτηριστικό που έλκει μελισσοκόμους και από άλλα σημεία της χώρας.


Στο τέλος του Αυγούστου έχοντας επωφεληθεί και από την ανθοφορία του βαμβακιού, αλλά και από το πεύκο, θα κάνουν το δικό τους «ταμείο». 

«Η πεδιάδα φέτος μας δίνει ένα κιλό μελιού την ημέρα ανά κυψέλη, είναι μια μέτρια απόδοση», λένε στο ertnews οι έμπειροι μελισσοπαραγωγοί της Ροδόπης και περιγράφουν έναν χώρο όπου συναντά κανείς μελισσοκόμους με δύο κυψέλες, αλλά και μελισσοκόμους με 2000 κυψέλες.

Εξακόσιοι συνολικά οι ασχολούμενοι με την μελισσοκομία στην Π.Ε. της Ροδόπης, αλλάζουν από πέντε έως επτά φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς το μελισσοτόπι τους αναζητώντας την καλύτερη ανθοφορία της στιγμής για τις κυψέλες τους. 

«Από το Μάρτιο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου η περιοχή μπορεί και προσφέρει πάντα στη μέλισσα τη δυνατότητα να τραφεί και να παράξει μέλι», μας λένε και μιλούν ιδιαίτερα για τα οφέλη της Αμυγδαλιάς, του Θυμαριού, της ρίγανης, της βελανιδιάς, του βαμβακιού, του ηλίανθου, του πεύκου κ.α. φυτών που φιλοξενεί η γη της Ροδόπης.

Από την γλυκιά ζωή των μελισσοκόμων δεν λείπουν και τα βάσανα, καθώς πέρα από τον κόπο της φροντίδας, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κλοπές κυψελών από επιτήδειους, αλλά και την αφαίρεση των πλαισίων από διερχόμενους μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα αφήνουν τις κυψέλες ανοικτές, άρα εκτεθειμένες.

Όσον αφορά τέλος στις καλοκαιρινές συνήθειες των μελισσών; Η μέλισσα αγαπά τη θάλασσα, όχι, όμως, και τα μελτέμια.

 «Όσο πιο κοντά στη θάλασσα, τόσο καλύτερα», λένε οι έμπειροι μελισσοκόμοι και προσθέτουν: «Δεν τους αρέσουν καθόλου οι βοριάδες, οι βοριάδες «ξεραίνουν» τον «κόσμο» της μέλισσας».


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια