Οι χώρες της G7 υπόσχονται επιπλέον δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 345 εκατομμύρια ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αρκετά να φάνε. Πρόκειται για τέσσερις φορές περισσότερους ανθ...


«Αυτή τη στιγμή έχουμε 345 εκατομμύρια ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αρκετά να φάνε. Πρόκειται για τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από όσους ζουν στη Γερμανία», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Σολτς. 

Οι χώρες της G7 θέλουν να κινητοποιήσουν επιπλέον 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώνεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στο τέλος της συνόδου κορυφής στη Γερμανία την Τρίτη (28 Ιουνίου).

Οι ηγέτες των χωρών της G7 – του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ – ορκίστηκαν να μη φεισθούν προσπαθειών «για την αύξηση της παγκόσμιας επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας και την προστασία των πιο ευάλωτων, τους οποίους η επισιτιστική κρίση απειλεί να πλήξει περισσότερο».

Σε ξεχωριστή δήλωση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, οι επτά ηγέτες τόνισαν επίσης τη δέσμευσή τους για τον στόχο που συμφωνήθηκε το 2015, δηλαδή την απαλλαγή 500 εκατομμυρίων ανθρώπων από την πείνα και τον υποσιτισμό έως το 2030.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 345 εκατομμύρια ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αρκετά να φάνε. Πρόκειται για τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από όσους ζουν στη Γερμανία», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Σολτς, η χώρα του οποίου προεδρεύει επί του παρόντος της G7.

Η Γερμανία προτίθεται να συμβάλει στην υποσχεθείσα πρόσθετη χρηματοδότηση με νέες δεσμεύσεις συνολικού ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, η Γερμανία υποσχέθηκε επίσης 430 εκατ. ευρώ επιπλέον του προγραμματισμένου αναπτυξιακού προϋπολογισμού ως απάντηση στην επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στο Κέρας της Αφρικής.

Τα πρόσθετα κονδύλια πρόκειται να συντονιστούν από τη λεγόμενη Παγκόσμια Συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια, την οποία εγκαινίασε πρόσφατα η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβέντζα Σούλτσε μαζί με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Η Σούλτσε χαιρέτισε τις δεσμεύσεις της G7 ως «σημαντική βοήθεια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας

Εκτός από την παροχή έκτακτης βοήθειας σε χώρες που πλήττονται από την επισιτιστική ανασφάλεια, οι επτά ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε μια κοινή θέση σχετικά με τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, ο οποίος εμποδίζει επί του παρόντος τη χώρα να εξάγει μεγάλο μέρος των αποθηκευμένων σιτηρών της.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία στην επανέναρξη των γεωργικών εξαγωγών της στις παγκόσμιες αγορές, καθώς και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη πασχίζουν πρόσφατα να βρουν έναν τρόπο ώστε τα ουκρανικά φορτηγά πλοία να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και να εξάγουν σιτηρά από τη χώρα.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ ήταν επιφυλακτικός για τη δυνατότητα μιας τέτοιας ασφαλούς εξαγωγής στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι τόσο η Ουκρανία όσο και οι δυτικοί εταίροι της πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση πιο μακροπρόθεσμων εναλλακτικών λύσεων.

Στην πραγματικότητα, οι επτά χώρες θέλουν επίσης να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη για την ανάπτυξη εναλλακτικών οδών μεταφοράς, όπως μέσω σιδηροδρόμων ή εσωτερικών πλωτών οδών, και να βοηθήσουν στην εφαρμογή των λεγόμενων «λωρίδων αλληλεγγύης» που προβλέπει η ΕΕ.

Στόχος της ΕΕ με την πρωτοβουλία αυτή είναι να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των γειτόνων της στην ΕΕ, όπως η Πολωνία ή η Ρουμανία.

Απομάκρυνση από το αφήγημα της Ρωσίας και τα λιπάσματά της

Στην καταληκτική δήλωσή τους, η G7 κατέβαλε επίσης ορατή προσπάθεια να μην δώσει κανένα περιθώριο στη ρωσική αφήγηση ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τη Ρωσία να εξάγει τρόφιμα και επομένως ευθύνονται για την επισιτιστική κρίση.

«Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα πακέτα των κυρώσεών μας δεν στοχεύουν στα τρόφιμα ή στην ελεύθερη διακίνηση γεωργικών προϊόντων, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία», τόνισαν στην ανακοίνωσή τους.

Ενώ οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν διακόψει το εμπόριο με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, τα τρόφιμα -με λίγες εξαιρέσεις που αφορούν είδη πολυτελείας- εξαιρούνται από τα μέτρα.

Ωστόσο, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αγγίζουν τα ορυκτά λιπάσματα. Και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί εξαγωγείς και οι τιμές στην ΕΕ και στις παγκόσμιες αγορές έχουν αυξηθεί απότομα μετά το εμπάργκο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η G7 επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων λιπασμάτων. Σύμφωνα με τη δήλωση, πρόκειται να υποστηριχθεί η αποτελεσματικότερη και πιο στοχευμένη χρήση των ουσιών αυτών και να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή σε μεταβατική βάση.

Η ενίσχυση των εναλλακτικών λύσεων, όπως η προώθηση της χρήσης βιολογικών λιπασμάτων, είναι επίσης κάτι που οι χώρες της G7 θέλουν να προωθήσουν.
Από Julia Dahm | EURACTIV.de | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Σχόλια