ΟΣΔΕ 2022: Τριπλό πλήγμα για τις ενισχύσεις

Σωρός επικαλύψεων χωρίς φιλτράρισμα, χειροκίνητη προσθήκη αγροτεμαχίων για τα Βιολογικά και μετατροπή χωραφιών σε δημόσια Άμεση παρέμβαση απ...


Σωρός επικαλύψεων χωρίς φιλτράρισμα, χειροκίνητη προσθήκη αγροτεμαχίων για τα Βιολογικά και μετατροπή χωραφιών σε δημόσια
Άμεση παρέμβαση από τη νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούν τα ΚΥΔ πριν να είναι αργά
Καταγγελίες για επιλεκτική στάση της Cognitera υπέρ συγκεκριμένων ΚΥΔ

Oλο και πιο ορατό γίνεται πλέον το χειρότερο σενάριο για τη μη ορθή καταβολή των πληρωμών ενισχύσεων στους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ 2022 εξαιτίας των δυσλειτουργιών που συνεχίζει να παρουσιάζει η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης σε συνδυασμό με τα προβλήματα και τις δυσάρεστες «εκπλήξεις» που ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί χρήστες της εφαρμογής (ΚΥΔ και μεμονωμένοι αγρότες).

Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, εκτοξεύτηκε ο αριθμός των επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων με τον νέο διασταυρωτικό έλεγχο, άνοιξε η διαδικασία για την καταχώρηση των αγροτεμαχίων των δικαιούχων της Βιολογικής, αλλά… χειροκίνητα, και μετά την προσθήκη του layer «πολύγωνα κτηματολογίου», πολλές αγροτικές εκτάσεις εμφανίστηκαν ξαφνικά ως δημόσιες!

Τρία μεγάλα προβλήματα τα οποία προκύπτουν εν μέσω Αυγούστου, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα μία επίσημη απάντηση ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε από την ανάδοχο εταιρεία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ΚΥΔ, με τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί ένα ντόμινο εξελίξεων όσον αφορά την απώλεια ενισχύσεων να είναι πλέον παραπάνω από υπαρκτός.

Κι όλα αυτά, ενώ οι ψίθυροι που θέλουν την ανάδοχο να κρατά μεροληπτική στάση απέναντι στα ΚΥΔ ακούγονται πλέον από πολλές περιοχές της χώρας.
Ανά χιλιάδες τα επικαλυπτόμενα

Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε με τον 7ο διασταυρωτικό έλεγχο των αιτήσεων, οπότε και καταγράφηκε ένας υπέρογκος αριθμός επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων. Ξαφνικά, κι αφού ολοκληρώθηκε ο 6ος διασταυρωτικός έλεγχος με συγκεκριμένο αριθμό επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων, οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ είδαν ότι ο αριθμός τους σε πολλές περιπτώσεις δεκαπλασιάστηκε!

Όπως εκτιμούν τα ΚΥΔ, σε αυτόν τον διασταυρωτικό έχουν συμπεριληφθεί και αγροτεμάχια με επικαλύψεις κάτω των 50 τ.μ., που παραδοσιακά δεν λαμβάνονται υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η πληρωμή γίνεται κανονικά. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο τεράστιος αριθμός των επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων το πρόβλημα, αλλά και το γεγονός ότι η εφαρμογή δεν παρέχει την κατάλληλη πληροφόρηση στα ΚΥΔ, παραλείποντας το πιο ουσιαστικό, δηλαδή την έκταση του αγροτεμαχίου και την έκταση του επικαλυπτόμενου μέρους του!

Τα ΚΥΔ έχουν ελάχιστο χρόνο μπροστά τους για να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις και, χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος της επικάλυψης και πόσο σημαντική είναι αυτή, το έργο τους, όπως εξηγούν, καθίσταται σχεδόν αδύνατο να προχωρήσουν σωστά. Ήδη πολλά ΚΥΔ έχουν αποστείλει σχετική επιστολή στη νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας να παρέμβει, ώστε να τους δοθεί πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία ή να εμφανίζονται τα σφάλματα με τους περιορισμούς του 6ου διασταυρωτικού ελέγχου.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»;

Αποκορύφωνα της πρωτοφανούς κατάστασης είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στην εφημερίδα περί μεροληπτικής στάσης της αναδόχου εταιρείας απέναντι στα ΚΥΔ της χώρας. Έχει αρχίσει να ακούγεται εντόνως ότι, για παράδειγμα, όσον αφορά τις επικαλύψεις αγροτεμαχίων, κάποια ΚΥΔ φαίνεται να έχουν καλύτερη ενημέρωση και να έχουν λάβει όσα στοιχεία χρειάζονται.

Καλύτερη μεταχείριση φαίνεται να έχουν και όσα ΚΥΔ έχουν υπογράψει σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία Cognitera σχετικά με τα αγροτεμάχια και τα βοσκοτόπια που πρέπει να προστεθούν για τους πρόσφατα εγκεκριμένους δικαιούχους των Βιολογικών. Όπως καταγγέλλουν ΚΥΔ στην «ΥΧ», καλούνται αυτές τις ημέρες να περάσουν «με το χέρι» τα αγροτεμάχια, ενώ η διαδικασία έχει γίνει μηχανογραφικά για όσα ΚΥΔ συνεργάζονται με την εταιρεία.

Με την αυτόματη διαδικασία φέτος να παρέχεται, σύμφωνα με καταγγελίες, στα ΚΥΔ α λα καρτ, και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν αρκετά, αφού υπάρχει προθεσμία έως τις 18 Αυγούστου (αν και η ανάδοχος εταιρεία αφήνει να εννοηθεί πως η προθεσμία θα είναι έως και τα μεσάνυχτα της 21ης Αυγούστου), τα λάθη σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτα, γεγονός που θα επηρεάσει τις ενισχύσεις των δικαιούχων παραγωγών των Βιολογικών, αφού δεν παρέχεται καμία ασφαλιστική δικλείδα.

Τα παραπάνω, ενώ υπήρχαν οι αρχικές προφορικές διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με για τους νέους δικαιούχους των Βιολογικών, καθώς θα ακολουθηθεί όπως και στο παρελθόν η μηχανογραφική διαδικασία.

Τα ΚΥΔ που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ζητούν μέσω της «ΥΧ» την άμεση παρέμβαση της νέας ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην αντιμετωπίζονται οι παραγωγοί με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να λυθεί το θέμα για να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις. Δυστυχώς, μέχρι και την Τετάρτη, 10 Αυγούστου, καμία επίσημη απάντηση δεν δόθηκε σχετικά ούτε από τον Οργανισμό, ούτε όμως και από την ανάδοχο εταιρεία.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, 5 Αυγούστου, όταν η Cognitera απέστειλε ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα σε όλα τα ΚΥΔ, για τον προγραμματισμό έκδοσης των αποτελεσμάτων διασταυρωτικών ελέγχων. Στο εν λόγω σημείωμα –πέρα από τις ημερομηνίες– η εταιρεία έκανε γνωστό ότι «στην κατηγορία των προφανών σφαλμάτων που απαιτούν διόρθωση εντάσσεται και η προσθήκη/σηματοδότηση των αγροτεμαχίων που έχουν ενταχθεί σε μέτρα του ΠΑΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες εγκρίσεις».

Δημόσιες και μη επιλέξιμες

Σοβαρό κίνδυνο να απολέσουν μέρος των ενισχύσεών τους έχουν και παραγωγοί που ξαφνικά είδαν εκτάσεις τους να χαρακτηρίζονται… δημόσιες, και άρα μη επιλέξιμες!

Όπως αποκαλύπτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού, σε επιστολή του με ημερομηνία 5/8 προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Cognitera, «στον δεύτερο διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 23/7/2022 διαπιστώσαμε καινούργια μη επιλέξιμα τμήματα αγροτεμαχίων, καθώς και ολόκληρα αγροτεμάχια που φέρουν την περιγραφή “έκταση σε λειτουργούν κτηματολόγιο με κύριο φορέα του ελληνικού δημοσίου” που, όπως μας εξήγησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και εμφανίζονται φέτος μετά την προσθήκη του layer “πολύγωνα κτηματολογίου”».

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή της Βοιωτίας και συγκεκριμένα στις κοινότητες Ορχομενού, Παύλου και Κάστρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει οριστικοποιημένο κτηματολόγιο.

«Σιωπή»

Σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό, «δεν έχουμε καμία σαφή απάντηση για το ποιο είναι το έγγραφο που πρέπει να προσκομίσει ο παραγωγός για τυχόν παλιό δρόμο ή αρδευτικό κανάλι που υπήρχε κάποτε στο αγροτεμάχιο, καθώς και αν πρέπει να παραμείνει ή να αφαιρεθεί το μη επιλέξιμο μέρος ή όλο ή το αν θα πληρωθεί. Η μόνη σχετική απάντηση που λάβαμε είναι ότι η απόφαση είναι του παραγωγού». Σημειώνεται ότι και για αυτό το θέμα, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Σχόλια