Καθολική αντίδραση στη Μεσσηνία για την απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Καθολική είναι η αντίδραση της Μεσσηνίας που θα συνεχίσει τον αγώνα κι ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά της απόφασης του ...


Καθολική είναι η αντίδραση της Μεσσηνίας που θα συνεχίσει τον αγώνα κι ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα. Απόφαση που επανέφερε την απόφαση Αποστόλου (υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ), για την οποία οι φορείς του νομού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκαν.

Ο Δήμος Καλαμάτας συγκαλεί σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων της Μεσσηνίας αύριο το μεσημέρι στο ιστορικό Δημαρχείο, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος έκανε λόγο για κοροϊδία του υπουργού που τον διαβεβαίωνε, για “δίκαιη λύση για όλους, σύμφωνη με την δικαστική απόφαση και το Ενωσιακό Δίκαιο”.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σύσκεψη φορέων της Μεσσηνίας, προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα, συγκαλεί ο Δήμος Καλαμάτας αύριο Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, αίθουσα συνεδριάσεων “Χρήστος Μαλαπάνης” του ιστορικού Δημαρχείου της πόλης.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και φορέων της αγροτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε γραπτή του δήλωση σημείωσε: “Όλοι οι Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι, οφείλουμε ενωμένοι, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας του εμβληματικού μας προϊόντος, της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ, που δικαίωσε τις θέσεις των Μεσσηνίων, αλλά και με όσα είχαν συζητηθεί σε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί. Ο εμπαιγμός των Μεσσηνίων παραγωγών, δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητος. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς και τις απαραίτητες κινήσεις για την ανατροπή της απόφασης του ΥπΑΑΤ”.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

“Η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και η Ελιά Καλαμών στο απόσπασμα…Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης…”, τονίζουν 3 συνεταιρισμοί της Μεσσηνίας και ο ΣΥΜΕΠΟΠ, αντιδρώντας στην απόφαση Γεωργαντά για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί "Ένωση Μεσσηνίας", Στέρνας και Νηλέας και ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την επαναφορά της απόφασης Αποστόλου για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά. Και τονίζουν πως θα συνεχίσουν “τον αγώνα για την εκ νέου ανατροπή της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν”.

Σε ανακοίνωσή τους οι 3 συνεταιρισμοί και ο ΣΥΜΕΠΟΠ σημειώνουν:

“Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και την αγανάκτησή μας αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά να καταχωρίσει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης <<Καλαμάτα>> ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών, όπως ακριβώς είχε πράξει και ο προκάτοχος του κ. Αποστόλου σε συνέχεια πιέσεων οργανωμένων συμφερόντων που αδιαφορούν για την βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών (άξιος συνεχιστής…).

Καίτοι μοχθήσαμε προκειμένου να εξηγήσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ - kalamata Olives μέσα από ολοκληρωμένο οδικό χάρτη που μόνο εμείς μαζί με Λάκωνες, υποβάλλαμε. Ο ΥπΑΑΤ και όσοι νομίζουν ότι δικαιώνονται ή πανηγυρίζουν, δυστυχώς, για δεύτερη φορά, έπεσαν στην γνωστή πλάνη όσων προπαγάνδιζαν καταστροφές και απώλειες με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα που σχετίζεται με την απελευθέρωση της προστασίας (όπως προκύπτει μέσα από την διατύπωση του ΦΕΚ) αδυνατώντας να εφαρμόσουν ακόμα και το άρθρο 42 του Κανονισμού που μνημονεύουν και επιτρέποντας στην ουσία στον οποιοδήποτε καλλιεργεί ελιά Καλαμών να την διακινεί με την ονομασία Kalamata.

Όπως και το 2016 και το 2018 δεν το βάλαμε κάτω, έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στον αγώνα μας, για επέκταση της ζώνης - επικαιροποίηση προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, αλλά και με τη νομική μας ομάδα, τους βουλευτές, τους φορείς της Μεσσηνίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Λακωνίας που τους ευχαριστούμε ξανά, τον αγώνα για την εκ νέου ανατροπή της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν.

Ο αγώνας συνεχίζεται με αξιοπρέπεια, επιστημοσύνη και σεβασμό στους παραγωγούς της χώρας, τους μεταποιητές/τυποποίητες/εξαγωγείς με πατριωτική συνείδηση και υγιή αντίληψη”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας, χαρακτηρίζει την απόφαση Γεωργαντά, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Και δηλώνει πως ο δήμος θα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες ανατροπής της συγκεκριμένης απόφασης.

Χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού, ο δήμαρχος Μεσσήνης σημείωσε:

“Η νέα απόφαση για την ελιά Καλαμάτας, η οποία επαναφέρει την απόφασηΑποστόλου που καταρρίφθηκε από το ΣτΕ, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας. Ο Δήμος Μεσσήνης και εγώ προσωπικά, θα αναλάβουμε και θα συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης και κινητοποίησης προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και οι αγρότες της περιοχής μας, να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μας ανήκει και θα τη διατηρήσουμε”.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΑΤΟΥΛΗ

“Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί” τιτλοφορείται η κοινή δήλωση των περιφερειακών συμβούλων Μεσσηνίας της παράταξης Τατούλη, Αποστόλη Γκούνη, Αντωνίας Μπούζα και Ντίνας Νικολάκου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Στην ανακοίνωση τους ασκείται κριτική στη στάση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, για τον οποίον αναφέρουν ότι προσπαθεί να παρουσιαστεί ως «Τσε Γκεβάρα» που θα αγωνιστεί για την προστασία του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας». Σε άλλο σημείο αναφέρουν: “Ο κ. Νίκας θεωρεί ότι οι πολίτες, οι φορείς και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας έχουν μνήμη χρυσόψαρου και ξέχασαν ότι ο ίδιος ήταν βασικός αρνητής της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε κατόπιν συλλογής υπογραφών από τα μέλη της Αντιπολίτευσης”.Για την υπόθεση του ΠΟΠ δηλώνουν: “Το σήριαλ του εμπαιγμού απέναντι στους Μεσσήνιους παραγωγούς ελιάς Καλαμάτας συνεχίστηκε με τη Σαββατιάτικη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεωργαντά σύμφωνα με την οποία κατακυρώθηκε εκ νέου η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON». Ουσιαστικά η απόφαση του κυρίου Υπουργού βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»”.Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το σήριαλ του εμπαιγμού απέναντι στους Μεσσήνιους παραγωγούς ελιάς Καλαμάτας συνεχίστηκε με τη Σαββατιάτικη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεωργαντά σύμφωνα με την οποία κατακυρώθηκε εκ νέου η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON». Ουσιαστικά η απόφαση του κυρίου Υπουργού βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»”.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 με τον κ.Γεωργαντά (πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες), μας ενημέρωσαν θριαμβολογώντας ότι ο Υπουργός τους υποσχέθηκε πως θα δοθεί λύση για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», λαμβάνοντας υπ’όψιν του την απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα είναι προς όφελος των Μεσσήνιων παραγωγών και πως θα αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την επέκταση του.

Ο επικεφαλής και τα μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» κρατώντας σοβαρή και υπεύθυνη στάση από την πρώτη στιγμή στάθηκαν απέναντι στους έξαλλους πανηγυρισμούς των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ.Περικλή Μαντά και κ.Ιωάννη Λαμπρόπουλου καθώς και στα μεγάλα ψέματα και στα πολιτικά παιχνίδια του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στους «χουλιγκανισμούς» του κ.Στάθη Αναστασόπουλου.

Μετά την τελευταία αρνητική εξέλιξη ο κ.Νίκας με    σημερινή ανακοίνωση του προσπαθεί να παρουσιαστεί ως «Τσε Γκεβάρα» που θα αγωνιστεί για την προστασία του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας». Ο κ.Νίκας θεωρεί ότι οι πολίτες, οι φορείς και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας έχουν μνήμη χρυσόψαρου και ξέχασαν ότι ο ίδιος ήταν βασικός αρνητής της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε κατόπιν συλλογής υπογραφών από τα μέλη της Αντιπολίτευσης.

Η Περιφερειακή Αρχή Νίκα έχοντας εγκαταλείψει εντελώς τον πρωτογενή τομέα οδηγήθηκε ακόμα μία φορά σε μία μεγάλη ήττα. Η προσπάθεια που καταβάλλει ο κ.Νίκας και οι συνεργάτες του υπεύθυνοι για τον πρωτογενή τομέα,    αποποιούμενοι τις δικές τους ευθύνες ότι για όλα φταίνε οι Υπουργοί, αποδεικνύει το ανίσχυρο πολίτικο προφίλ τους, αφού από τη μία κατηγορούν τους Υπουργούς και από την άλλη δηλώνουν «φίλοι» της Κυβέρνησης.

Η ανικανότητα, η αδιαφορία, η έλλειψη διεκδίκησης και η ένδεια προτάσεων και λύσεων του κ.Νίκα πληρώνεται ακριβά από τους Μεσσήνιους και Πελοποννήσιους παραγωγούς.

Στο πλευρό του «αγωνιστή» Νίκα εμφανίζονται και οι «επαναστάτες» Περικλής Μαντάς και Ιωάννης Λαμπρόπουλος, όπου βρισκόμενοι σε δεινή πολιτική θέση αυτογελοιοποιούνται και αυτοαναιρούνται συνεχώς.

Η λύση του προβλήματος που αφορά το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» δεν θα προέλθει από δικαστικές αποφάσεις, ούτε των Ελληνικών ούτε των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Η λύση του προβλήματος αφορά καθαρά την πολιτική βούληση της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Καλούμε τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας», το Σύλλογο υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ «ΣΥΜΕΠΟΠ» και τους φορείς που προσπαθούν να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»    να καταγγείλουν την ψεύτικη και ύπουλη πολιτική στάση κάποιων που θέλουν να παρουσιάζονται ως «φίλοι» και «συμπαραστάτες» τους ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική πολιτική τους επιβίωση".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ

“Να απαντήσουμε άμεσα στην πρόκληση Γεωργαντά για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας” και να συνεδριάσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη στήριξη των παραγωγών και την ελαιοπαραγωγή της πατρίδας μας, ζητούν οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Σε επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννη Μαλτέζο και τους συναδέλφους τους συμβούλους σημειώνουν:

“Είναι γνωστό ότι το Σάββατο 03-09-2022 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και προχώρησε σε προκλητική ενέργεια ενάντια στην ουσία της απόφασης του ΣτΕ. Η εγκληματική του αυτή απόφαση ενάντια στην ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας είναι παρόμοια με την γνωστή απόφαση Αποστόλου – Αντώνογλου, για την οποία έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Είναι προφανές ότι η απόφαση Γεωργαντά είναι υπέρ των εισαγωγέων ελιάς τύπου Καλαμών από τρίτες χώρες, πάρθηκε καθ’ υπαγόρευση της ΠΕΜΕΤΕ και θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στο υπουργείο Γεωργίας κουμάντο κάνουν η ΠΕΜΕΤΕ, οι μεγαλοεισαγωγείς και οι Κουνινιώτηδες. Μετά την καταστροφή της σταφιδοκαλλιέργειας θα οδηγηθεί η χώρα και στην καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας. Συνεπώς, έχει υποχρέωση άμεσα ο πρόεδρος και ο περιφερειάρχης να συγκαλέσουν το ΠεΣυΠ για να καταδικάσουμε την εγκληματική

απόφαση Γεωργαντά και να απαιτήσουμε προστασία του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.

Σε κάθε περίπτωση απευθυνόμαστε σε όλους του συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους και σε όλες τις παρατάξεις του ΠεΣυΠ και ζητάμε να απαιτήσουμε όλοι την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγούς μας και την ελαιοπαραγωγή της πατρίδας μας”.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ: “Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ"

“Η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσαμε να έχουμε”, σχολιάζει για την απόφαση Γεωργαντά για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης και συντονιστής της επιτροπής ελαιολάδου και ελιάς, σύμφωνα με τα καθήκοντα που του έχει αναθέσει η ΕΘΕΑΣ.

Παρατηρεί πως “επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της Μεσσηνίας σε συνεργασία και με αυτές άλλων νομών” και βάλλει κατά “αστέρων” του νομού, αναφέροντας: “Τώρα τι θα έχουν ως αφήγημα οι λαλίστατοι Αστέρες της Μεσσηνίας; Αφού ποτέ δεν μπήκαν στο κόπο να διαβάσουν τους σχετικούς κανονισμούς τις Ε. Ε., αλλά προτίμησαν να χαϊδεύουν αυτιά. Όταν κάποιοι λέγαμε ότι πρέπει να το δουν οι εμπλεκόμενοι ως εθνικό το θέμα της ελιάς Καλαμών και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας που παράγουν ελιές Καλαμών, δεν ήθελαν να ακούσουν.

Υποστηρίζω ότι υπήρχε η λύση για επέκταση είτε του ΠΟΠ είτε η αναγνώριση ΠΓΕ σε όλες αυτές τις περιοχές της χώρας μας. Δυστυχώς, τώρα με το δεύτερο λάθος της Ελλάδος δεν δίνουμε το Kalamata Olives μόνο στην Αιτωλοακαρνανια κλπ., αλλά και στην Τουρκία και την Αίγυπτο και τη Χιλή. Απλά είναι τα πράγματα”.


Σχόλια