Κοινό ψήφισμα μετά από ευρεία σύσκεψη φορέων: Μεσσηνιακό μέτωπο για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Ενωμένοι όλοι οι μεσσήνιοι πέρα από κομματικές πεποιθήσεις, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, αγροτικοί, επιχειρηματικοί κι επιστημονικοί φορείς θ...


Ενωμένοι όλοι οι μεσσήνιοι πέρα από κομματικές πεποιθήσεις, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, αγροτικοί, επιχειρηματικοί κι επιστημονικοί φορείς θα αγωνιστούν με όλα τα μέσα, πολιτικά και νομικά, για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, για να προστατευτεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και να θωρακιστεί το εθνικό προϊόν, η ποικιλία Ελιά Καλαμών.

Αυτό τονίστηκε σε χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας κι επιβεβαιώθηκε με ψήφισμα που έγινε αποδεκτό από όλους (πλην του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μιχάλη Αντωνόπουλου).


Με το ψήφισμα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Πάζιος, οι φορείς της Μεσσηνίας εκφράζουν την ομόθυμη αντίθεση τους στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης “να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών”.

Επίσης, εκφράστηκε η στήριξη προς την ολοκληρωμένη πρόταση - οδικό χάρτη, “προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ - Kalamata olives”.

Στη σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, συμμετείχαν δια ζώσης, με τηλεδιάσκεψη ή μέσω επιστολών τους, βουλευτές του νομού, επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης, οι πρόεδροι του ΣΥΜΕΠΟΠ, της Ένωσης, του Επιμελητηρίου, της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, φορείς της αγροτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι “παραμένουμε σταθεροί και αταλάντευτοι σε αυτά που έχουμε υπογράψει” και παρατήρησε πως “οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τους αγροτικούς φορείς της Μεσσηνίας”.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης επεσήμανε ότι “οικονομικά συμφέροντα κάνουν κουμάντο στον αγροτικό τομέα και ζήτησε “να γίνει παρέμβαση στον πρωθυπουργό, να λυθεί με πολιτική βούληση”.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι “δεν δεχόμαστε και καταγγέλλουμε αυτό που έγινε. Προϋπόθεση είναι η ενότητα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δικαστική προσπάθεια, νομική δυνατότητα”.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης προέτρεψε “να στηρίξουμε το ΠΟΠ”, δήλωσε ότι “αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση, δεν είχαμε γνώση” και πως “συντασσόμαστε σε ό,τι αποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς”.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς μίλησε για “τεράστιο φάουλ του υπουργού, που θίγει όλα τα ΠΟΠ” και παρατήρησε πως μόνο από Μεσσηνία κατατέθηκε βιώσιμη λύση σε εθνικό επίπεδο για την Ελιά Καλαμών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι “πρέπει να κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό, για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και τη θωράκιση του εθνικού προϊόντος Ελιάς Καλαμών”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Πάζιος, αφού ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για να διακινείται όλη η ελληνική Ελιά Καλαμών με την ονομασία “Καλαμάτα”, σημείωσε πως “αυτό που διακυβεύεται είναι η δυνατότητα των Ελλήνων παραγωγών να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα”. Διευκρίνισε ότι “από την απέναντι πλευρά είναι μερίδα τυποποιητών που είχε ζητήσει και την απόφαση Αποστόλου και παλιότερα την κατάργηση του ΠΟΠ”. Ενημέρωσε πως υπάρχουν υπογραφές παραγωγών της Λακωνίας με 20.000 τόνους προϊόν, που συναινούν στην επέκταση. Τόνισε ότι έχουμε να χωρίσουμε πολλά με αυτούς που θέλουν να εισαγάγουν ελιές και να πωλούν με το όνομα «Καλαμάτα» για να ρίχνουν τις τιμές.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος μίλησε για ισοπέδωση του πλαισίου του ΠΟΠ κι εκτίμησε ότι με την απόφαση Γεωργαντά επικρατούν τα συμφέροντα των λίγων, τη στιγμή που γινόταν διάλογος με όλη τη χώρα. Επεσήμανε ότι “είναι το ιστορικό το χρέος μας για να διαφυλάξουμε αυτό που έχει κτιστεί από τους προγόνους μας, όχι για τη Μεσσηνία, αλλά για τον Ελληνα παραγωγό, για να μη μετακινηθεί σε ξένες χώρες”.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης ενημέρωσε ότι θα ασκήσουν παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διαβεβαίωσε πως θα παρέχουν οποιαδήποτε νομική συνδρομή για ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά, την οποία χαρακτήρισε εξοργιστική – εμπαιγμό για τη Μεσσηνία και επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα.

Κατά της απόφασης Γεωργαντά δήλωσαν και συντάχθηκαν με τις όποιες αποφάσεις και κινήσεις ληφθούν, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος με επιστολή του, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου και οι δημοτικοί σύμβουλοι - επικεφαλής παρατάξεων Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Μανώλης Μάκαρης και Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας Μ. Αντωνόπουλος διαφώνησε με την επέκταση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας στους γειτονικούς νομούς.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

“Στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης της Καλαμάτας, σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 2022 οι φορείς της Μεσσηνίας εκφράζουμε:

Την ομόθυμη αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά να επικυρώσει την υπουργική απόφαση Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την ΠΟΠ «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλία Καλαμών. Μια απόφαση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί ελιές Καλαμών να τις διακινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όπου η Ε.Ε. έχει σχετικές συμφωνίες με την ονομασία «Καλαμάτα» (Kalamata Olives). Η ονομασία προέλευσης «Καλαμάτα» στις Ελιές Καλαμών προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 1993 και 1996 αντίστοιχα. Αποτελεί δε άυλο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και συνδέεται με άλλα δύο προϊόντα που έχουν την ονομασία προέλευσης, δηλαδή την Καλαμάτα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και το ούζο ΠΓΕ Καλαμάτα.

Τη στήριξή μας στην ολοκληρωμένη πρόταση - οδικό χάρτη που έχουν υποβάλλει εδώ και δύο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Kalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ - Kalamata Olives.

Καλούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σε άμεση ανάκληση της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας υπουργικής απόφασης που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της υπουργικής απόφασης Αποστόλου. Στη χορήγηση μεταβατικής περιόδου στη χρήση της ονομασίας «Καλαμάτα» για ελιές που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ. Στην άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που καταθέσαμε, που εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση της ελληνικής Ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες. Για την επίτευξη των στόχων μας θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης Υ.Α. Αποστόλου από τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά.

Τέλος, δεσμευόμαστε να εξετάσουμε την απόδοση ευθυνών για τυχόν λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες ευρωπαϊκών Κανονισμών περί προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων”.

* Χθες το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποδέχθηκε ομόφωνα το ψήφισμα της σύσκεψης στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, για την ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά και την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Σχόλια