O Υπουργός δήλωσε στη Euractiv Ελλάδας ότι «τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαβούλευσης, το οποίο ...
O Υπουργός δήλωσε στη Euractiv Ελλάδας ότι «τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαβούλευσης, το οποίο περιλαμβάνει την εντός Σεπτεμβρίου συμφωνία των δύο μερών».
Παρ’ ότι η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις 7 πρώτες χώρες που έλαβαν έγκριση για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την νέα ΚΑΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε δήλωσή του στη Euractiv Ελλάδας, διαβεβαίωσε ότι έχει τεθεί «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για την «εντός Σεπτεμβρίου συμφωνία των δύο μερών» ώστε να μπει σε τελική ευθεία η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου από την Ε.Ε.
Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στην Πράγα. Στο συμβούλιο, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, σημαντικό είναι να διατηρηθεί το μη εντατικό μοντέλο γεωργίας και κτηνοτροφίας και οι τοπικές γεωργικές πρακτικές, που είναι απόλυτα συμβατές με τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας. Παράλληλα, εξήρε τη σημασία να στηριχθούν οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών με εργαλεία, όπως η γεωργία ακριβείας, η ορθολογική διαχείριση του νερού και με έργα υποδομής όπως η βιολογική παραγωγή και η δίκαιη κατανομή του εισοδήματος.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski συμφώνησε με τον Υπουργό στο κύριο σημείο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, την στήριξη των μικρών εκμεταλλεύσεων, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια άλλη παρατήρηση ως προς το εν λόγω σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με αφορμή, λοιπόν, το πέρας του Συμβουλίου και την έγκριση των εφτά πρώτων εθνικών στρατηγικών σχεδίων για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, η Euractiv Ελλάδας επικοινώνησε με τον Υπουργό για να λάβει διαβεβαιώσεις σχετικά με την πορεία έγκρισης του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όπως επισήμανε ο ίδιος ο Υπουργός, η Ελλάδα ήταν «μεταξύ των πρώτων» που υπέβαλε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιό της το Δεκέμβριο του 2021. Το Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού εξέτασαν το Στρατηγικό μας Σχέδιο απέστειλαν τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να ξεκινήσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων για την τελική έγκρισή του», δήλωσε ο Υπουργός. Όπως ήταν φυσικό, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε αλλάξει τα δεδομένα και επομένως όλες οι χώρες έπρεπε να τροποποιήσουν τα Στρατηγικά τους Σχέδια με βάση τη νέα πραγματικότητα.
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε γρήγορα στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποστέλλοντας απαντητική επιστολή τον Μάιο 2022, ενώ «ταυτόχρονα ξεκίνησαν και διμερείς συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο ώστε να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και πληροφορίες ως προς τα επιμέρους θέματα», επισήμανε ο Υπουργός.
Σε ερώτηση της Euractiv Ελλάδας, αν υπήρχαν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία προς την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και πού οφείλονταν, ο Υπουργός επισήμανε, πως «ο νέος αυτός κύκλος των διαβουλεύσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, καθώς αφορά στην ενδελεχή και σε βάθος εξέταση των επιμέρους παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου από το σύνολο των υπηρεσιών της Ε.Ε.». Ταυτόχρονα όμως, τόνισε ότι «η πλειοψηφία των Κρατών Μελών βρίσκεται σε αντίστοιχο στάδιο ως προς την διαδικασία διαπραγμάτευσης και έγκρισης των Στρατηγικών τους Σχεδίων», εξαλείφοντας έτσι κάθε αμφιβολία περί καθυστερήσεων για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου.
Μετά, λοιπόν, από έναν κύκλο συνεχούς επικοινωνίας των δύο μερών και «εντατικών διαπραγματεύσεων», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, διακρίνει πως έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» μεταξύ των δύο μερών και αυτό αποτυπώθηκε μάλιστα «σε πρόσφατη αλληλογραφία – επικοινωνία του αρμόδιου Δ/ντη της DG AGRI με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός δήλωσε στη Euractiv Ελλάδας ότι «τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαβούλευσης, το οποίο περιλαμβάνει την εντός Σεπτεμβρίου συμφωνία των δύο μερών» επί του συνόλου των παρατηρήσεων», αλλά και «των κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται και πολιτικής απόφασης (πχ συνδεδεμένες ενισχύσεις)».
Έτσι, δεν απομένει τίποτα άλλο μετά την τελική διμερή συμφωνία παρά μόνο οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου από την ΕΕ και η χώρα θα μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιό της άμεσα μέσα στο επόμενο διάστημα.
Από Marianthi Pelekanaki | Euractiv Greece
ΠΗΓΉ: Euractiv Greece
Σχόλια