Εκτός της νέας ΚΑΠ μήλα, κάστανα, καρύδια & αμύγδαλα ....

Ύστερα από είκοσι ένα μήνες διαπραγματεύσεων, πάμπολλων συζητήσεων και διαβουλεύσεων, φαίνεται να οδεύει προς έγκριση, πια, το Στρατηγικό Σχ...


Ύστερα από είκοσι ένα μήνες διαπραγματεύσεων, πάμπολλων συζητήσεων και διαβουλεύσεων, φαίνεται να οδεύει προς έγκριση, πια, το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2023 - 2027 μετά και την τελευταία

πολύωρη σύσκεψη προ ολίγων ημερών στις Βρυξέλλες, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Μπαγινέτας και η ομάδα των τεχνικών συμβούλων υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στάθη Κλωνάρη και του διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκου Μανέτα.

Στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. πρόκειται να εισρεύσουν ως το 2027 από την Ε.Ε. πόροι 13,5 δισ. ευρώ στην ελληνική γεωργία, με το 25% των άμεσων ενισχύσεων να καταβάλλεται πλέον -κι αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή- για φιλικές στο περιβάλλον πρακτικές, τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διατηρούνται 17 συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ εκτός δείχνει να μένουν οι καρποί με κέλυφος, αλλά και τα μήλα εκείνα που δεν διαθέτουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Εξέλιξη που, αν οριστικοποιηθεί, θα αποτελέσει πραγματικό σοκ για τους παραγωγούς του Δήμου Αγιάς. Για κείνους που ασχολούνται με κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα, αλλά και για όλους αυτούς, που αποτελούν και την πλειοψηφία, που ασχολούνται με τα μήλα, τα οποία -κορυφαία κατά τα άλλα σε ποιότητα μήλα Αγιάς- δεν αποτελούν, δυστυχώς, Π.Ο.Π. προϊόντα.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Μια διόλου ευκαταφρόνητη ενίσχυση, η λεγόμενη συνδεδεμένη, φαίνεται πως χάνεται, λοιπόν, από το 2023 και μετά, για τους Αγιώτες μηλοπαραγωγούς, κάτι που είχαμε επισημάνει ως κίνδυνο να συμβεί με κείμενό μας στην «ΕτΔ» στις 15 Νοεμβρίου του περασμένου έτους μετά την 9η διαβούλευση για τη νέα Κ.Α.Π. που είχε πραγματοποιηθεί τότε στην Κοζάνη όπου είχε παρουσιασθεί εκεί από την ιδιωτική εταιρεία συμβούλων «ΛΚΝ Ανάλυσις», που έχει αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2023 - 27 για την Ελλάδα, πρόταση η οποία εξαιρούσε ολοκληρωτικά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο μήλο.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα θα απογειώσει την αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο που ασχολείται συστηματικά με τη μηλοκαλλιέργεια και δη στην περιοχή της Αγιάς που δεκαετίες τώρα κρατά τα σκήπτρα στην εγχώρια παραγωγή μήλου, αλλά που δεν φρόντισε ή δεν έκανε τις σωστές και αποτελεσματικές κινήσεις, ώστε να έχει λάβει ως σήμερα ένδειξη Π.Ο.Π. 

Και λέμε θα την απογειώσει γιατί η τωρινή χρονιά εξελίσσεται ήδη ως καταστροφική με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και την τεράστια δυσκολία διάθεσης του προϊόντος στις αγορές. Να σημειώσουμε εδώ ότι ΠΟΠ μήλα στην Ελλάδα είναι μόνο τα μήλα της Ζαγοράς Πηλίου, τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως και τα φιρίκια Πηλίου.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα ξεκίνησε το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ευάγγελο Αποστόλου και υφυπουργό τον Βασίλη Κόκκαλη, προς εφαρμογή του άρθρου 52 και από πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. 

Ο προϋπολογισμός για το 2017 ανήλθε στα 4.000.000 ευρώ, για το 2018 στα 3.956.934, για το 2019 στα 3.914.336 και για το 2020 στα 3.914.336, με καθορισθείσα έκταση να ανέρχεται σε 8.391 εκτάρια ή αλλιώς 83.910 στρέμματα.

Ο κάθε μηλοπαραγωγός έβαλε στην τσέπη του το έτος 2017 47,7 ευρώ/στρέμμα, το 2018 47,1 ευρώ, το 2019 45,44 ευρώ. Ποσά διόλου αμελητέα δεδομένης και της δύσκολης γενικότερα οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι αγρότες. 

Τα ποσά αυτά αποτελούν περί το 15 με 20% του καθαρού εισοδήματος του μηλοπαραγωγού ανά στρέμμα και εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι αυτή η ενίσχυση, τη στιγμή μάλιστα που είναι αφορολόγητη (το όριο ήταν και είναι ως σήμερα τα 12.000 ευρώ που λόγω του μικρού κλήρου δεν πιάνεται) και τη στιγμή κυρίως που το κόστος παραγωγής, βάσει των τελευταίων συνεχιζόμενων ανατιμήσεων, όλο και αυξάνει ιλιγγιωδώς.

Να θυμίσουμε εδώ ασφαλώς, πως και στην προηγούμενη περίοδο 2015 - 2020 της ΚΑΠ τα μήλα ήταν εκτός, αλλά με τη δυνατότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη - μέλη να προσθέσουν νέες συνδεμένες, το 2017 η χώρα μας έβαλε «στο παιχνίδι» και τους μηλοπαραγωγούς, οι οποίοι για πρώτη φορά τότε στα χρονικά είδαν το χρώμα του χρήματος από κοινοτικές ενισχύσεις τέτοιου είδους. 

Επίσης, να επισημάνουμε πως επειδή η συνδεδεμένη προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης των ετήσιων στρεμμάτων με το προκαθορισμένο ποσό αναφοράς και επειδή τα στρέμματα σε μήλα καλλιεργήσιμης γης στην πατρίδα μας δεν αλλάζουν παρά ελάχιστα κατ’ έτος, το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα παρέμενε πάντα μεταξύ των 44 με 47 ευρώ.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως με την παύση των συνδεδεμένων ενισχύσεων οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί έρχονται σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση και ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή τους. Όπως σε όμοια μειονεκτική θέση έρχονται και οι καστανοπαραγωγοί και οι αμυγδαλοπαραγωγοί και οι καρυδοπαραγωγοί. Αν φυσικά επαληθευθεί το ρεπορτάζ μας κι αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι την ύστατη στιγμή…

Του Νίκου Γουργιώτη

Σχόλια