Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς: Εκδήλωση στην Καλαμάτα για το υγιεινό μαθητικό κολατσιό

Με την ευκαιρία της 26ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας ...


Με την ευκαιρία της 26ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας διοργανώνουν αυτό το Σάββατο εκδήλωση με θέμα το υγιεινό μαθητικό κολατσιό για μαθητές με τους γονείς και κηδεμόνες τους και εκπαιδευτικούς.

Πιο αναλυτικά, το πρωί του Σαββάτου, από τις 10 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι, θα γίνει δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση προς την τοπική κοινωνία στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο “GALA-Δεκατιανό. Η σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του”.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με τους γονείς και κηδεμόνες τους και σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν όμως με απαραίτητη προϋπόθεση οι γονείς και κηδεμόνες να έχουν κάνει κράτηση πριν την εκδήλωση για τους μαθητές στο εστιατόριο “Gala Δεκατιανό” (στεγασμένος χώρος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας). Κρατήσεις θα γίνονται μέχρι και αύριο Πέμπτη ηλεκτρονικά στην διεύθυνση https://forms.gle/jv8koQDmxuDMGoyMA και θα σταματήσουν όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 μαθητών.

Κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με όχημα την βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Για το λόγο αυτό, θα υλοποιηθούν 3 παράλληλες δράσεις:

1) Εστιατόριο με ονομασία “Gala Δεκατιανό” για μαθητές Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού αυτό το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι, στο αίθριο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Η εκδήλωση θα αφορά στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές, όπου θα προσφερθεί μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι μαθητές θα επιλέξουν από το μενού και θα βιώσουν μια εμπειρία ενός εστιατορίου (μαιτρ, σερβιτόροι, ζωντανή μουσική) προσαρμοσμένου στην ηλικία τους.

Οι σεφ και οι μάγειροι των εστιατορίων της Καλαμάτας σε συνεργασία με σπουδαστές μαγειρικής από Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ Καλαμάτας θα ετοιμάσουν το κολατσιό που θα επιλέξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες (το μενού έχει βασιστεί σε συμβουλές διατροφής από τους διατροφολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας). Το γεύμα θα πλαισιώνεται από μουσική με την φροντίδα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Να σημειωθεί ότι οι επιλογές βασίζονται σε αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας προσφορά τοπικών επιχειρήσεων, τις οποίες θα προβάλουμε στην διάρκεια της εκδήλωσης.

2) Ημερίδα με τίτλο “Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του”, αυτό το Σάββατο 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Οι γονείς και κηδεμόνες παράλληλα θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου θα υλοποιηθεί η ημερίδα, με εισηγητές διατροφολόγους και επώνυμους σεφ της Καλαμάτας.

3) Πάμε για καψάλες στα λιοτρίβια. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, που αυτό το Σάββατο από τις 2 έως τις 4 μ.μ. θα πάνε στο λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας για να δοκιμάσουν φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο, με τον όρο να περιγράψουν στους συμμαθητές τους, φίλους και γονείς αυτό που θα αισθανθούν στον ουρανίσκο τους και γεύτηκαν.

Σχόλια