Αγρότες σε απόγνωση- Απελπισία για κόστος παραγωγής & έλλειψη εργατικών χεριών

Επιστολή αγροτικών συλλόγων Μεσσηνίας – Κρήτης στον πρωθυπουργό: Απελπισία για κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατικών χεριών "Μετανιώνω...


Επιστολή αγροτικών συλλόγων Μεσσηνίας – Κρήτης στον πρωθυπουργό: Απελπισία για κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατικών χεριών

"Μετανιώνω που έγινα αγρότης και έμεινα στην Ελλάδα" τονίζουν σε κοινή τους επιστολή αγροτικοί σύλλογοι από την Κρήτη και τη Μεσσηνία προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και τα οποία έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών.

Γράφτηκε από τον Kώστα Μπούρα
\
Την κοινή επιστολή υπογράφουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Ιεράπετρας Λασιθίου, Σητείας Λασιθίου, Φιλιατρών Μεσσηνίας και Γαργαλιάνων Μεσσηνίας και την κοινοποιούν επίσης στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αυτήν αναλυτικά σημειώνουν: «Με την παρούσα επιστολή επιδιώκουμε για πολλοστή φορά να αντιληφθείτε τη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο πρωτογενής τομέας. Ως Αγροτικοί Σύλλογοι, εκπροσωπούμε αγρότες από τις Περιφέρειες Κρήτης και Μεσσηνίας, όπου παράγονται το 35,7% (43.561 στρέμματα) σε θερμοκηπιακά προϊόντα και το 35,5% (2.672.650 στρέμματα) σε ελαιόλαδο, ανά την Ελλάδα.

Τον τελευταίο χρόνο σας έχουμε αποστείλει πλήθος αιτημάτων σε εσάς και στους αρμόδιους υπουργούς για ουσιαστική στήριξη των αγροτών μας, όπου καθημερινά καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της.

Συγκεκριμένα, σας έχουμε αναδείξει τα δύο φλέγοντα ζητήματα που έχουν κλονίσει την ελληνική ύπαιθρο και δεν είναι άλλα από το κόστος παραγωγής και την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Για το κόστος παραγωγής σας ενημερώνουμε ότι το σύνολο των εισροών μας (λιπάσματα, φυτοπροστασία, πετρέλαιο, ενέργεια) έχει αυξηθεί 2-3 φορές σε σχέση με το 2021. Οι εντελώς αναποτελεσματικές (έως τώρα) παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν επιφέρει μείωση κόστους μόνο 10%, που σημαίνει ότι το τελικό κόστος παραγωγής εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο για τον αγρότη. 

Στο πρόσφατο (λυπηρό) παράδειγμα της ενίσχυσης των λιπασμάτων, ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης (60 εκ. ευρώ) πλησιάζει το 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών στον κλάδο των λιπασμάτων το 2021 (δηλαδή πριν τις υπέρογκες ανατιμήσεις), όπου ανερχόταν στα 294,5 εκ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ποσοστό για το 2022 έχει σαφέστατα διαφοροποιηθεί και εντέλει το ποσό ενίσχυσης για τον αγρότη θα είναι πενιχρό.

Για την έλλειψη εργατικού προσωπικού, σας αναφέρουμε ότι Έλληνες άνεργοι γυρίζουν την πλάτη στις αγροτικές εργασίες, καθώς επικρατεί η ασφάλεια της επιδοματικής πολιτικής που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας. 

Επιπλέον η διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες (ΠΤΧ) μπλοκάρει εσκεμμένα, χωρίς κανένας από τους συναρμόδιους υπουργούς να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και να δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι θέμα πολιτικής να μην δέχεται η Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες από αυτές τις χώρες. 

Αντιθέτως, κυριαρχεί η συστηματική παραπλάνηση των αγροτών-εργοδοτών, που προχωρούν σε αιτήσεις μετάκλησης ΠΤΧ (εισπράττοντας το ελληνικό Δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα παράβολα αυτών) και οι οποίες είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν από τις ελληνικές πρεσβείες.

 Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η παραγωγική διαδικασία να παραμένει μετέωρη και η ανασφάλεια της επόμενης μέρας να κυριαρχεί στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού. Με τις ισχύουσες συνθήκες είναι βέβαιο ότι πολλές καλλιέργειες δεν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους (κυρίως λόγω ελλείψεως εργατικού δυναμικού), ενώ ήδη πολλές εκτάσεις έχουν βγει εκτός καλλιεργητικού πλάνου. Οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα θα περιοριστούν, ενώ η ελληνική κοινωνία θα βιώσει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη αγροτικών προϊόντων με ταυτόχρονη εκτίναξη των τιμών.

Σε όλα τα παραπάνω σας καλούμε να δώσετε άμεσα λύσεις, αναζητώντας πρωτίστως την προέλευση για τις παθογένειες που έχουν διαμορφωθεί από τα αντίστοιχα υπουργεία. Σας καλούμε επίσης να τηρήσετε την υπόσχεση που δώσατε πρόσφατα σε αγρότες ότι "είναι πρόβλημα που θα το λύσετε ο ίδιος".

Κυρίως όμως καλείστε να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση στη νέα γενιά αγροτών, που από επιλογή τους ασχολήθηκαν με τον αγροτικό τομέα και καταλήγουν σήμερα να αισθάνονται την απαξίωση της πολιτείας στο μέγιστο βαθμό. Και εύλογα αποκρίνονται: "Μετανιώνω που έγινα αγρότης και έμεινα στην Ελλάδα".

Ευελπιστούμε, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, να ανταποκριθείτε άμεσα στην διευθέτηση των αιτημάτων μας. Οι ενέργειές σας δεν θα κρίνουν μόνο το μέλλον του αγροτικού κόσμου αλλά κυρίως το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Κ.Μπ.


Σχόλια