2,5 εκατ. ευρώ από το νέο Leader στο Ηράκλειο για επιδότηση επενδύσεων στην τυποποίηση & συσκευασία αγροτικών προϊόντων & σε βιοτεχνία & χειροτεχνία

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να προκηρυχθούν δύο νέα προγράμματα LEADER από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρί...


Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να προκηρυχθούν δύο νέα προγράμματα LEADER από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την επιδότηση επενδύσεων του νομού Ηρακλείου, στον τομέα της τυποποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, της βιοτεχνίας και της χειροτεχνίας τα οποία αναμένεται να τονώσουν και να ενισχύσουν σημαντικά την τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια της Αναπτυξιακής Ηρακλείου πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συναντήσεις αυτές τις μέρες την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, Συλλόγους Συνεταιρισμούς Ενώσεις, τοπικούς φορείς και πολίτες, για να τους ενημερώσουν για τις δύο νέες προκηρύξεις του προγράμματος Leader που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν σημαντικές επενδύσεις σε ποσοστό 50-70%.

Αναλυτικότερα με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει η μια προκήρυξη αφορά το νομό Ηρακλείου και αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξεως του 1.800.000 ευρώ και η δεύτερη προκήρυξη αφορά στην περιοχή της Μεσαράς και αντιστοιχεί σε μια χρηματοδότηση ύψους 700. 000 ευρώ.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργος Μαυρογιάννης τονίζει ότι «η Αναπτυξιακή Ηρακλείου υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία δύο προγράμματα CLLD LEADER στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και την περιοχή της Μεσαράς και ως σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 200 δημόσια και ιδιωτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού που φτάνει τα 50εκ. ευρώ συνολικό κόστος και δημόσια δαπάνη τα 35εκ. ευρώ, και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας».


Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Μαυρογιάννης, «στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και με νέα υπερδέσμευση επί του προγράμματος, λόγω της πολύ καλής πορείας υλοποίησης που έχει επιτευχθεί, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου θα προκηρύξει νέα πρόσκληση ύψους 2,5εκ.€ για νέα έργα, αρχές Ιανουαρίου 2023.

Η πρόσκληση για την περιοχή του Ηρακλείου ανέρχεται σε 1,8 εκ. ευρώ και για την περιοχή της Μεσαράς σε 700.000 ευρώ.

Θα προκηρυχθούν δράσεις που αφορούν σε επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση, τη βιοτεχνία – χειροτεχνία και άλλες δράσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού. Επιλέξιμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς χρηματοδότηση είναι ιδιώτες, επιχειρηματίες και δημόσιοι φορείς, σύλλογοι, ΜΚΟ και άλλοι φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα.

Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης σε αυτή την πρόσκληση έχουν αυξηθεί για τις ιδιωτικές επενδύσεις και διαφοροποιούνται ανάλογα τη δράση από 50% ως 70%, ενώ για τις παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα ανέρχονται σε 100%. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις με τους τοπικούς φορείς σε όλη την περιοχή παρέμβασης του προγράμματος, με το νέο έτος και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα».


Σχόλια