Ο νόμος έχει ως στόχο να εγγυηθεί ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ δεν συνδέονται με την καταστροφή ή την υποβάθμιση των δασών. Προϊόν...
Ο νόμος έχει ως στόχο να εγγυηθεί ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ δεν συνδέονται με την καταστροφή ή την υποβάθμιση των δασών.
Προϊόντα προερχόμενα από ζώα που τρέφονται με σόγια από αποψίλωση των δασών θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ράφια των ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ σύμφωνα με τον νέο νόμο της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, προκαλώντας την οργή των αγροδιατροφικών φορέων της ΕΕ, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αυτό βλάπτει το περιβάλλον σε βάρος των παραγωγών της ΕΕ.
Ο νόμος, στον οποίο συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (6 Δεκεμβρίου), έχει ως στόχο να εγγυηθεί ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ δεν συνδέονται με την καταστροφή ή την υποβάθμιση των δασών.
Ενώ ο μελλοντικός κανονισμός έχει χαιρετιστεί ως «πρωτοποριακός» από τους υποστηρικτές των πράσινων εκστρατειών, οι ενδιαφερόμενοι φορείς του αγροδιατροφικού τομέα επισημαίνουν τα κενά της νομοθεσίας – συγκεκριμένα ότι το κρέας πουλερικών, χοίρων και προβάτων , που προέρχεται από όλα εκείνα τα ζώα που τρέφονται με σόγια έχει εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του, παρά την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξή του.
«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλαμε να δημιουργήσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των γεωργικών τομέων της ΕΕ και των τρίτων χωρών. Γι’ αυτό θέλαμε να συμπεριλάβουμε περισσότερα προϊόντα κρέατος από πουλερικά, χοίρους ή πρόβατα στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Το Συμβούλιο δεν συμμερίστηκε αυτή την άποψη», δήλωσε στη EURACTIV η Delara Burkhardt, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Κοινοβουλίου.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Christophe Hansen, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν είχαν συμπεριληφθεί στην εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής, η οποία κινδύνευε με ασυμβατότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Θέλαμε να το συμπεριλάβουμε και αυτό και επίσης να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού ώστε να περιλαμβάνει τον αραβόσιτο – αλλά αναγκαστήκαμε να το εγκαταλείψουμε στη διαδικασία εξεύρεσης συμβιβασμού», εξήγησε.
Ωστόσο, η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA προειδοποίησε για τους κινδύνους που θέτουν τον γεωργικό τομέα της ΕΕ σε «ανταγωνιστικό μειονέκτημα».
«Εάν ταΐζουμε το ευρωπαϊκό ζωικό μας κεφάλαιο με σόγια χωρίς αποψίλωση, είναι σημαντικό το κρέας που εισάγεται στην ΕΕ να υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς», ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η μη βιώσιμη συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβεύεται».
Ομοίως, για την AVEC, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία πουλερικών της ΕΕ, η παράλειψη αυτή αποτελεί «μεγάλη αδυναμία».
Το κρέας πουλερικών που εισάγεται από τρίτες χώρες αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος της κατανάλωσης της ΕΕ, με περίπου 800.000 τόνους που εισάγονται κάθε χρόνο, κυρίως από τη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη και την Ουκρανία, ενώ το 25% του κρέατος στήθους πουλερικών που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τρίτες χώρες.
Οι τομείς των χοίρων και των πουλερικών είναι μερικοί από τους κύριους καταναλωτές σόγιας.
Η εξαίρεσή της από το νόμο σημαίνει ότι οι παραγωγοί μπορούν «να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν σόγια που συνδέεται με την αποψίλωση των δασών και να στέλνουν τα προϊόντα τους στην αγορά [της] ΕΕ, χωρίς τη δέουσα επιμέλεια», εξηγεί ανακοίνωση της ένωσης.
Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί πουλερικών της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η σόγια που χρησιμοποιούν για να ταΐζουν τα πουλερικά τους δεν συνδέεται με την αποψίλωση των δασών, η οποία συνοδεύεται από σημαντική πριμοδότηση, επισημαίνει η ένωση.
Επιπλέον, η σόγια που δεν θα χρησιμοποιείται πλέον από τους παραγωγούς της ΕΕ θα καταστεί διαθέσιμη γι’ αυτούς σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ενθαρρύνοντας έτσι περαιτέρω τη χρήση της.
«Θέτοντας τις εισαγωγές από τρίτες χώρες σε καλύτερη θέση από το κρέας που παράγεται τοπικά στην ΕΕ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ευνοούν προϊόντα που παράγονται με χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», επικρίνει η AVEC, προσθέτοντας ότι οι επερχόμενες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Mercosur ή της Χιλής θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Οι ανησυχίες αυτές επαναλαμβάνονται από την ομάδα εκστρατείας Eurogroup for Animals, η οποία, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τη συμφωνία ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», χαρακτήρισε την παράλειψη των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά, καθώς και από χοίρους, ψάρια και πρόβατα, ως «σοβαρό κενό».
Επισημαίνοντας ότι η σόγια είναι ο δεύτερος παράγοντας αποψίλωσης των δασών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurogroup for Animals, Reineke Hameleers, δήλωσε ότι είναι «πραγματικά επείγον» να συνεχιστεί η χρήση μονομερών μέτρων για την αντιμετώπιση των σημαντικών επιπτώσεων που έχει η εντατική κτηνοτροφία στα ζώα, τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Ενώ η Burkhardt συμφώνησε ότι η εξαίρεση των περισσότερων προϊόντων κρέατος από τον κανονισμό «ανοίγει ένα παραθυράκι» για τη σόγια που συνδέεται με την αποψίλωση των δασών και συνεχίζει να φτάνει στην αγορά της ΕΕ, δήλωσε ότι οι φόβοι για πρόσθετο κόστος των παραγωγών της ΕΕ σε σύγκριση με τους παραγωγούς εκτός ΕΕ μπορεί να είναι «υπερβολικοί».
«Το πρόσθετο κόστος του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών για τους παραγωγούς της ΕΕ μπορεί να είναι πολύ μικρό ή και αμελητέο», εξήγησε.
Ο κανονισμός πρόκειται να επανεξεταστεί σε δύο χρόνια, όταν το Κοινοβούλιο θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη συμπερίληψη των πουλερικών, του χοιρινού και πρόβειου κρέατος και του αραβοσίτου, κάτι που ο Hansen χαρακτήρισε «λογικό» βήμα.
«Είμαστε αντιμέτωποι με τις τρέχουσες τιμές τους για τον αραβόσιτο που είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν παλαιότερα, και οι αγρότες μας θα υποφέρουν από αυτό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι «βέβαιος» ότι αυτά τα σημεία θα επανέλθουν στην αναθεώρηση.
Από Natasha Foote | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
ΠΗΓΉ: Euractiv Greece
Σχόλια