Έτοιμο το πρώτο εργαστηριακό κρέας πουλερικών για ανθρώπινη κατανάλωση

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Μπιλ Γκέιτς είχε «προτρέψει» τα πλούσια κράτη να κινηθούν προς το συνθετικό κρέας. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων...


Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Μπιλ Γκέιτς είχε «προτρέψει» τα πλούσια κράτη να κινηθούν προς το συνθετικό κρέας. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)για πρώτη φορά έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα.

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.

«Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και η FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στελεχών της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Προτού πάντως το εργαστηριακό κρέας βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Μια ένδειξη ότι αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κρέας της κτηνοτροφίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, λόγω των πολλών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην παραγωγική αλυσίδα.

Πάντως, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μπιλ Γκέιτς είχε προτρέψει τα πλούσια έθνη να μεταβούν σε «100% συνθετικό βόειο κρέας» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που οδηγούν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

«Δεν νομίζω ότι οι φτωχότερες 80 χώρες θα τρώνε συνθετικό βόειο κρέας. Νομίζω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να μετακινηθούν σε 100% συνθετικό βόειο κρέας», είχε πει στο περιοδικό MIT Technology Review.

Και ως γνωστόν, οι «προτροπές» του Γκέιτς, σύντομα βρίσκουν και εφαρμογή.

Σχόλια