Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την Διεύρυνση δικαιούχων για ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών

Δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργε...


Δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών με θέμα την τροποποίηση της υπ’ αρ. 19895/2-3-2022 κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (Β’ 956)» (ΦΕΚ Β’ 6230/07.12.2023), βάσει της οποίας θα προχωρήσει η υλοποίηση του β’ κύκλου προσλήψεων ρητινεργατών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού (αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές) Χρήστου Τριαντόπουλου η απόφαση αυτή δημοσιεύεται σε συνέχεια της ένταξης των πρώτων ρητινεργατών στον α’ κύκλο του επταετούς ειδικού προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), κατά τον οποίο προσλήφθηκαν 146 πυρόπληκτοι ρητινεργάτες στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και των Μεγάρων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στις αρχές Αυγούστου, συγχρόνως με τη διαδικασία των προσλήψεων για τον α’ κύκλο του προγράμματος, ξεκίνησε ένας διάλογος συνεργασίας και επικοινωνίας με τους ρητινεργάτες των πυρόπληκτων περιοχών, μέσω των εκπροσώπων τους, του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Εύβοιας και του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Μεγάρων, με στόχο τον επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοκρατική ένταξη των άνεργων ρητινοκαλλιεργητών στο πρόγραμμα και να διευρυνθεί ο αριθμός των ωφελούμενων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκε η σχετική τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση, ώστε να ακολουθήσει άμεσα η έκδοση πρόσκλησης από τη ΔΥΠΑ για την πρόσληψη ρητινεργατών στον β’ κύκλο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Ο αριθμός των δικαιούχων ανά κύκλο επανακαθορίστηκε βάσει των αναγκών απασχόλησης των πυρόπληκτων ρητινεργατών, στο πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υλοποιηθεί και άλλα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων ρητινεργατών, όπως η ψήφιση ειδικής διάταξης για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης για το έτος 2021 (άρ. 17 του νόμου 4997/2022 – Α’ 219/25.11.2022), και η έκδοση της ΚΥΑ για την οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών για πυροπροστασία δασών έτους 2021, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (ΦΕΚ Β’ 5466/21.10.2022).

Η ανακοίνωση του κ. Τριαντόπουλου καταλήγει αναφέροντας ότι η κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και σε επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Ειδικά για την περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας, η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης έχει ξεπεράσει -προς το παρόν- τα 300 εκατ. ευρώ.

Συνοδευτικά αρχεία
πηγή:agro24.gr

Σχόλια