Η φαιά σήψη «γονάτισε» τους καστανοπαραγωγούς

Με τεράστια προβλήματα έκλεισε το 2022 για τα κάστανα στην ΠΕ Πέλλας.Πάνω από το 40% του κάστανου στην Πέλλα καταστράφηκε από την ασθένεια τ...


Με τεράστια προβλήματα έκλεισε το 2022 για τα κάστανα στην ΠΕ Πέλλας.Πάνω από το 40% του κάστανου στην Πέλλα καταστράφηκε από την ασθένεια της φαιάς σήψης, η οποία προσβάλει τους καρπούς καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους, που ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ασθένεια Φαιά σήψη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, δηλαδή σε μεταγενέστερο στάδιο από αυτό της συγκομιδής, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος στο εξωτερικό, καθώς οι συγκομισθέντες καρποί δεν ήταν πλέον εμπορεύσιμοι για διάθεση στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία για την παραγωγή και τις τιμές του προϊόντος από αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, καταγράφεται πτώση, σε ποσοστό περίπου 40% – 50% των τιμών πώλησης και των ποσοτήτων που διατέθηκαν στην αγορά σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (2019-2020- 2021).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απώλεια εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα.


Να σημειωθεί ότι η καλλιεργούμενη έκταση με καστανιές στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είναι 9.222 στρέμματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022.

Την οικονομική ενίσχυση των καστανοπαραγωγών που επλήγησαν από την καταστροφική αυτή ασθένεια ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας .κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.


Σχόλια