Του Γιώργου Παναγόπουλου Επιπλέον πίστωση περίπου 2 εκ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσο...
Επιπλέον πίστωση περίπου 2 εκ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Με την πρόσθετη χρηματοδότηση εκτός από επιπλέον ψεκασμοί θα χρησιμοποιηθούν και τεχνολογίες γεωπληροφορικής και αυτοματισμών, προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος και να εκτελείται αποτελεσματικά η δακοκτονία.
Το ερώτημα είναι αν ένας ψεκασμός παραπάνω και η εφαρμογή της τεχνολογίας GIS trackers και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών αρκούν για να υπάρξει αποτέλεσμα. Με όλα αυτά τα εργαλεία θα υπάρξει σίγουρα βελτίωση μιας και θα υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση, ενώ θα περιοριστούν και οι «μισές δουλειές» από αυτούς που αναλαμβάνουν τον ψεκασμό. Φοβούμαστε όμως πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί.
Οι νέες κλιματικές συνθήκες αλλά και ο τρόπος καλλιέργειας έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Στην περίπτωση που έχουμε και του χρόνου ίδιες κλιματικές συνθήκες με τις φετινές, το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας θα έχει εκ νέου περιορισμένα αποτελέσματα. Οι ψεκασμοί αναγκαστικά θα σταματήσουν με την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής αρχές Νοεμβρίου, το διάστημα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου -όπως αποδείχθηκε και φέτος- είναι αρκετό για να χαθεί η παραγωγή. Μιλάμε δηλαδή για προστασία με πολλά "εάν" και με τους παραγωγούς να πρέπει να κινηθούν με δικά τους μέσα και με βάση τις επικρατούσες συνθήκες για μεγάλο και κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Η δακοκτονία στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια και πληρώνεται από τους ελαιοπαραγωγούς. Έχει αποδειχθεί ότι το κεντρικό σύστημα διαχείρισης είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό. Η δημιουργία ευέλικτων τοπικών συστημάτων σε συστάδες χωριών και με βάση τις ειδικότερες συνθήκες που επικρατούν στο μικροκλίμα κάθε περιοχής, θα οδηγούσε σε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα, πιθανότατα με μικρότερο οικονομικό κόστος. Η οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος προϋποθέτει την εμπλοκή συνεταιρισμών, ελαιοτριβείων, παραγωγών και τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων. Η ευθύνη να περάσει δηλαδή σε τοπικό επίπεδο για να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση και συντονισμός. Ένα τοπικό σχήμα μέσα από συμφωνία μπορεί να ψεκάσει ακόμα και το Δεκέμβριο. Χρειάζεται να αναζητηθούν λύσεις έξω από το καθορισμένο πλαίσιο και στη λογική της εγγύτητας στο πρόβλημα. Το εύκολο είναι να αυξάνεται ο προϋπολογισμός, το δύσκολο είναι να παράγεται καλύτερο αποτέλεσμα με αλλαγή διαδικασιών.
panagopg@gmail.com
Σχόλια