Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου με τη συνυπογραφή 32 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ...


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου με τη συνυπογραφή 32 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας, καθώς παραμένει απούλητο το προϊόν τους εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης από τους εμπόρους και της χαμηλής τιμής.

Το πρόβλημα της μη πώλησης των αμυγδάλων έρχεται να προστεθεί στο υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια, τα αγροεφόδια, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιπτώσεις της πολλαπλής κρίσης βρίσκουν τους αμυγδαλοπαραγωγούς απροστάτευτους και καθιστούν επισφαλή τη συνέχιση της καλλιέργειας για τα επόμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα με το πρόβλημα των παραγωγών αμυγδάλου, αλλά επιπλέον με την νέα ΚΑΠ εξαιρεί την αμυγδαλοκαλλιέργεια και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατανοώντας την οικονομικά δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί, ζητούν από την κυβέρνηση να κατανοήσει το πρόβλημα και να τους στηρίξει καθώς έχουν επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήμα, παράγοντας προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και βλέπουν, χωρίς δική τους ευθύνη, την παραγωγή τους απούλητη στις αποθήκες, με αβέβαιη την απορρόφησή της.

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2023


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας»

Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται οι παραγωγοί αμυγδάλου της χώρας μας, καθώς παρά τις ικανοποιητικές ποσότητες που παρήχθησαν τη φετινή χρονιά, βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη. Η ζήτηση του προϊόντος από τους εμπόρους είναι μηδαμινή, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που υπήρξε ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον, η τιμή πώλησης ήταν εξαιρετικά χαμηλή και δεν κάλυπτε ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Οι συνέπειες της παρατεταμένης υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι επιπτώσεις λόγω του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής, έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς της χώρας. Επιπρόσθετα, καλούνται να αντιμετωπίσουν, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση, τη δραματική αύξηση των τιμών της ενέργειας, των αγροεφοδίων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Την ώρα που πολλοί αγρότες έχουν στραφεί στη δενδροκομία και στην καλλιέργεια αμυγδάλου, παράγοντας προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, βλέπουν την παραγωγή τους απούλητη στις αποθήκες, με αβέβαιη την απορρόφησή της, είτε λόγω χαμηλής ζήτησης, είτε λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής ζήτησης από τους εμπόρους. Παρ’ όλα αυτά την ίδια ώρα η τιμή διάθεσης του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή είναι εξαιρετικά υψηλή, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για την προστασία των αμυγδαλοπαραγωγών αλλά και των καταναλωτών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς, καθώς με την νέα ΚΑΠ, μεταξύ άλλων, η καλλιέργεια του αμυγδάλου πρόκειται να εξαιρεθεί από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους παραγωγούς αμυγδάλου, καθιστώντας επισφαλή τη συνέχιση της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια.

Επειδή, είναι καθήκον της πολιτείας να στηρίξει τους ανθρώπους του μόχθου, που έχουν επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήμα στην καλλιέργεια αμυγδάλου,

Επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα για διάθεση του προϊόντος

Επειδή, το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά υψηλό λόγω των αλυσιδωτών συνεπειών της πολλαπλής κρίσης,

Επειδή, η φετινή κρίση πολλαπλασιάζει τα οικονομικά προβλήματα των αμυγδαλοπαραγωγών, καθώς έρχεται να προστεθεί στην κρίση των προηγούμενων ετών, κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής,

Επειδή, με την νέα ΚΑΠ, οι καλλιέργειες του αμυγδάλου εξαιρούνται από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων,

Επειδή, είναι ορατός ο κίνδυνος μη εφαρμογής καλών καλλιεργητικών πρακτικών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο λόγω οικονομικής δυσχέρειας,

Επειδή, είναι δίκαιη η αναπλήρωση έστω μέρους του χαμένου εισοδήματος,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να στηρίξει έμπρακτα και να ενισχύσει τους αμυγδαλοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με άλλους δενδροκαλλιεργητές;
2. Προτίθεται να προβεί σε οικονομική στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής αμυγδάλου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές


Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Λευτέρης

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπουρνούς Γιάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Σχόλια