Ανησυχία παραγωγών σίτου -κριθαριού για την καλοκαιρία- Συστάσεις γεωπόνων για στοχευμένους ψεκασμούς

«Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη...


«Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές».

Αυτό αναφέρονταν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, μετά τους επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες που πραγματοποίησαν σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών.

Όπως είναι γνωστό, στον κάμπο φέτος παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων σε σκληρό σιτάρι, με το πράσινο χρώμα –πριν τις γιορτές- να κυριαρχεί στα χωράφια. Δυστυχώς όμως σταδιακά, λόγω ανομβρίας το κίτρινο άρχισε να κυριαρχεί, καθώς η λειψυδρία και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τα φυτά, προκαλώντας πρόωρη άνθηση. Οι παραγωγοί σίτου και κριθαριού περιμένουν τις βροχές ως μάνα εξ ουρανού. Μόνο τις βροχές όμως και όχι την παγωνιά. Γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Νίκαιας Αντώνη Ρεντζιά «πιθανή απότομη μείωση της θερμοκρασίας θα «κάψει» την πρώιμη φετινή παραγωγή. Τρέμουμε στην ιδέα του καθιερωμένου παγετού του Μαρτίου. Μέχρι στιγμής στην περιοχή της Νίκαιας δεν έχουν εμφανιστεί μυκητολογικές ασθένειες, επισκεπτόμαστε με τους γεωπόνους καθημερινά τα χωράφια».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης δηλώνει ότι «έχει καλέσει τους παραγωγούς σίτου να ελέγχουν καθημερινά την παραγωγή τους και σε συνεργασία με τους γεωπόνους να κρίνουν αν είναι σκόπιμος ένας στοχευμένος ψεκασμός για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη. Ωστόσο τα παιχνίδια του καιρού μάς προβληματίζουν. Χρειάζεται προσοχή στις λιπάνσεις γιατί αν ακολουθήσει ένας παγετός, αυτό θα καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα η θερμοκρασία να μειωθεί αισθητά, για να σταματήσει η ανάπτυξη των φυτών. Οι παραγωγές που κινδυνεύουν είναι οι πρώιμες, αυτές που σπάρθηκαν αρχές Οκτωβρίου, όπως και τα κριθάρια».

Ο Γιάννης Κουκούτσης επιβεβαιώνει την αυξητική τάση στην καλλιέργεια σιτηρών, που παρατηρείται και στον Δήμο Κιλελέρ.

Στην επαρχία Φαρσάλων αντίθετα ξεκίνησαν οι ψεκασμοί –κυρίως στα κριθάρια-, σε ορεινές περιοχές, τόσο στα πλατύφυλλα, για τους μύκητες που εμφανίστηκαν και για το πράσινο σκουλήκι. Είχαν προηγηθεί ψεκασμοί στις γιορτές για τα χορτάρια που φύτρωσαν σε ανησυχητικό βαθμό.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν κι άλλοι παραγωγοί, καθώς προχώρησαν σε ψεκασμούς για τα ζιζάνια στην ελαιοκράμβη, ενώ οι συστάσεις των γεωπόνων για τα σιτηρά είναι οι ψεκασμοί να γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.

Γενικότερα η λίπανση είναι σε εξέλιξη, τόσο στα σιτηρά, όσο και στα κριθάρια, καθώς τα φυτά έχουν αναπτυχθεί ...επικίνδυνα, ιδιαίτερα σε όσα σπάρθηκαν τον Οκτώβριο.


Σχόλια