Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θα εντάξετε στο μέτρο ενίσχυσης ζωοτροφών-Μέτρο 22, κατηγορίες κτηνοτρόφων που έχουν αποκλεισθεί αδικαιολόγητα;

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συ...


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμπεριληφθούν στο σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών - Μέτρο 22 οι συγκεκριμένες κατηγορίες κτηνοτρόφων που αποκλείστηκαν αν και δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ που κατέθεσαν οι βουλευτές στη Βουλή.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι από το σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών αοκλείστηκαν αδικαιολόγητα οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο το έτος 2021, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν άλλου είδους αντικείμενο, όπως και οι κτηνοτρόφοι που εξαιτίας των αστοχιών του ίδιου του συστήματος καταχώρησης τέθηκαν εκτός χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ακόμη την πληρωμή του κορονοβοηθήματος του 2020, καθώς και την πληρωμή για τις ζωοτροφές που δεν καταβλήθηκε την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει εξηγήσεις για τον αποκλεισμό των κτηνοτρόφων καθώς και να ανταποκριθεί στα αιτήματα τους, που είναι αιτήματα επιβίωσης.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Θα εντάξετε στο μέτρο ενίσχυσης ζωοτροφών-Μέτρο 22, κατηγορίες κτηνοτρόφων που έχουν αποκλεισθεί αδικαιολόγητα;

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά ως αναφορά την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ., με την οποία ζητούν να συμπεριληφθούν στο σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών - Μέτρο 22 που έχει δρομολογηθεί και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν αν και δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι από το σύστημα αυτό αποκλείστηκαν αδικαιολόγητα οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο το έτος 2021 ενώ τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν άλλου είδους αντικείμενο, όπως και οι κτηνοτρόφοι που τέθηκαν εκτός εξαιτίας των αστοχιών του ίδιου του συστήματος καταχώρησης χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους. Τέλος αποκλείστηκαν άδικα και εκείνοι που εμφάνισαν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλες πηγές πλην του ζωικού κεφαλαίου τους, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για εισόδημα προερχόμενο από συναφείς αγροτικές δραστηριότητες και από χειρονακτικές εργασίες.

Οι κτηνοτρόφοι καλούν ακόμα τον Υπουργό να ολοκληρώσει την πληρωμή του κορονοβοηθήματος του 2020 στους δικαιούχους κτηνοτρόφους καθώς και την πληρωμή για τις ζωοτροφές που δεν καταβλήθηκε την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

Κατόπιν τούτων σας καλώ να απαντήσετε εάν θα εξετάσετε και θα ικανοποιήσετε τα παραπάνω αιτήματα.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.


Αθήνα, 27/3/2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σκουφά Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

Σχόλια