«Παρωχημένη» η κατάργηση των βιοκαυσίμων λένε οι παραγωγοί

«Η γεωργική γη είναι δυσεύρετη παγκοσμίως και την χρειαζόμαστε επειγόντως για τρόφιμα, όπως αποδεικνύει δραματικά ο πόλεμος στην Ουκρανία», ...


«Η γεωργική γη είναι δυσεύρετη παγκοσμίως και την χρειαζόμαστε επειγόντως για τρόφιμα, όπως αποδεικνύει δραματικά ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε η Lemke στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine τον Απρίλιο του 2022. 

Εν μέσω των σχεδίων των Γερμανικών Υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος για τη σταδιακή κατάργηση των συμβατικών βιοκαυσίμων έως το 2030, οι παραγωγοί νεργειακών καλλιεργειών υποστηρίζουν ότι με την τρέχουσα υπερπροσφορά σιτηρών στα κράτη που συνορεύουν με την Ουκρανία, το επιχείρημά έχει καταστεί παρωχημένο.

Ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir και η Υπουργός Περιβάλλοντος Steffi Lemke, αμφότεροι του κόμματος των Πρασίνων, δήλωσαν ότι θέλουν να καταργήσουν σταδιακά τα βιοκαύσιμα που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών και χρησιμοποιούνται στη χώρα μέχρι το 2030, ώστε να απελευθερωθεί γεωργική γη για την παραγωγή τροφίμων.

Η πρωτοβουλία είχε αρχικά προταθεί τον Απρίλιο του 2022 ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η οποία απειλούσε την ασφάλεια των προμηθειών τροφίμων.

«Η γεωργική γη είναι δυσεύρετη παγκοσμίως και την χρειαζόμαστε επειγόντως για τρόφιμα, όπως αποδεικνύει δραματικά ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε η Lemke στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine τον Απρίλιο του 2022.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την μαζική εισβολή της Ρωσίας, η κατάσταση έχει αλλάξει.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους «διαδρόμους αλληλεγγύης» -ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει αγροτικά προϊόντα μέσω όλων των δυνατών οδών, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών, οδικών και ποτάμιων μεταφορών- έχει οδηγήσει σε εισροή σιτηρών σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Κατά την άποψη των παραγωγών σιτηρών, δεν υπάρχει πλέον βάσιμη αιτιολόγηση για την πρωτοβουλία αυτή των Υπουργών.

«Κατά τη γνώμη μας, ο λόγος στον οποίο βασίστηκε το γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος για την απόφασή του είναι παρωχημένος: οι τιμές του σιταριού και των ελαιούχων σπόρων έχουν μειωθεί δραματικά και στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία υπάρχει υπερπληθώρα σιταριού», δήλωσε στη EURACTIV ο Dieter Bockey της Ένωσης για την προώθηση των ελαιούχων και πρωτεϊνούχων φυτών (UFOP).

Αυτό οδήγησε ακόμη και στην κατάσταση όπου «η Ένωση Αγροτών της Πολωνίας ζήτησε μια επείγουσα λύση για την ανακούφιση της αγοράς», όπως «αποθήκευση (που χρηματοδοτείται) από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ ή μεταποίηση σε βιοαιθανόλη», πρόσθεσε ο Bockey.

Το Ταμείο για την αγροτική κρίση θα μπορούσε να απαλύνει το πλήγμα της εισροής σιτηρών από την Ουκρανία, λέει ο Επίτροπος.

Το αποθεματικό κρίσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους αγρότες σε χώρες όπως η Πολωνία ή η Ρουμανία που ανταγωνίζονται την εισροή σιτηρών από τη γειτονική Ουκρανία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski.

Ο ανταγωνισμός στην αξιοποίηση γης θα αυξηθεί

Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας, ωστόσο, διαφωνεί με την άποψη της ένωσης.

Για την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία μέσω εναλλακτικών διαδρομών, θα ήταν απαραίτητη η «περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση των διαδρόμων αλληλεγγύης της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου στη EURACTIV.

Αυτό θα πρέπει «να επιτρέψει την ταχεία και οικονομικά αποδοτική μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών και να συμβάλει έτσι στη σταθεροποίηση του εφοδιασμού των παγκόσμιων γεωργικών αγορών», ανέφερε.

Όσον αφορά τα συμβατικά βιοκαύσιμα, το Υπουργείο υπερασπίστηκε τον στόχο της σταδιακής κατάργησης.

«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας αναμένει ότι ο ανταγωνισμός στη χρήση γης θα συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ελλείψεις στις αγορές τροφίμων στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η προτεινόμενη περαιτέρω σταδιακή μείωση αυτού του ανώτατου ορίου (για τα βιοκαύσιμα που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων ή ζωοτροφών) θα συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη χρήση των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα στον τομέα των τροφίμων-τροφών», πρόσθεσε.

Παρόμοιες παρατηρήσεις έκανε και η περιβαλλοντική ΜΚΟ Deutsche Umwelthilfe, η οποία επεσήμανε ότι οι αναφορές για υπερπροσφορά σιταριού είναι «υπερβολικές».

«Οι τιμές των σιτηρών έχουν μειωθεί πρόσφατα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου και υψηλότερα ακόμη και από το 2011», δήλωσε στη EURACTIV η Johanna Büchler, ανώτερη εμπειρογνώμονας για την πολιτική μεταφορών της οργάνωσης.

Για να σταθεροποιηθούν οι τιμές των τροφίμων και να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, «χρειαζόμαστε περισσότερη αξιοποιήσιμη γη, εκτεταμένη καλλιέργεια τροφίμων και επίσης πρέπει επειγόντως να δώσουμε χώρο πίσω στη φύση για την προστασία και την ανασυγκρότηση των συλλεκτών CO2 και των φυσικών περιοχών», δήλωσε η Büchler.

«Απλώς δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε τη μαζική αξιοποίηση γης για την παραγωγή αγροτικών καυσίμων (και ζωοτροφών)», πρόσθεσε.

Ποτέ δεν ήταν «τρόφιμα εναντίον καυσίμων», λένε οι παραγωγοί

Οι παραγωγοί βιοκαυσίμων, εν τω μεταξύ, λένε ότι το επιχείρημα του ανταγωνισμού μεταξύ της παραγωγής τροφίμων και βιοκαυσίμων είναι λανθασμένο.

«Ποτέ δεν υπήρξε σύνδεση μεταξύ της ασφάλειας των τροφίμων και των βιοκαυσίμων», δήλωσε στη EURACTIV ο James Cogan της Ethanol Europe, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι «τόσος πολύς πολιτικός χρόνος σπαταλήθηκε και σπαταλιέται σε αυτό το άνευ σημασίας ζήτημα».

«Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι η μείωση της ζήτησης βιοκαυσίμων στις καλλιέργειες μπορεί να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια βασίζεται σε αόριστο συναίσθημα και όχι σε τεκμήρια», δήλωσε ο Cogan.

«Ποτέ δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν αξιόπιστα πώς η μείωση των βιοκαυσίμων θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει προς όφελος της επισιτιστικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Σχόλια