Ανακοίνωση Αγροτικού Σύλλογου Μεσσήνης για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας

Τα σοβαρά προβλήματα στη φετινή παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας και τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας, τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογο...
Τα σοβαρά προβλήματα στη φετινή παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας και τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας, τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Σημειώνει το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη διαφαινόμενη χαμηλή τιμή, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι η χρονιά είναι κομβική για τη συνέχεια της σταφίδας.

Αφού αναφέρεται στο τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, το χαμένο εισόδημα από το γλοιοσπόριο και την αποτυχημένη δακοκτονία και τις σταφίδες, ο Α.Σ. Μεσσήνης σημειώνει για την πατάτα:

“Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.

Από την μια το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι πάνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά την χρονιά κομβική για την συνέχεια της καλλιέργειας. Από την άλλη εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιημένες πατάτες. Με αποκορύφωμα το ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε. Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε από σήμερα τα τρακτέρ μας στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας”.

Συνεχίζοντας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης αναφέρει ότι :

“δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε:
  •  Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. 
  • Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. 
  • Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. 
  • Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα. 
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια. 
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους”.


Σχόλια