Έλλειμμα 30.000 εργατών γης στην Κρήτη – Στα ύψη τα μεροκάματα

Καταρρέει” η αγροτική οικονομία της Κρήτης: Έλλειμμα 30.000 εργάτες γης – Στα ύψη τα μεροκάματα Τόσοι υπολογίζεται ότι λείπουν από το εργατι...


Καταρρέει” η αγροτική οικονομία της Κρήτης: Έλλειμμα 30.000 εργάτες γης – Στα ύψη τα μεροκάματα
Τόσοι υπολογίζεται ότι λείπουν από το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για τις καλλιέργειες του νησιού

«Εκρηκτικό» χαρακτηρίζουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης, τονίζοντας πως για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας απαιτούνται στο νησί μας τουλάχιστον 30 χιλιάδες εργάτες γης, ώστε να απασχολούνται σταδιακά σε κάθε τομέα στην ανάλογη χρονική στιγμή του χρόνου.

Στα θερμοκήπια της νότιας και ανατολικής Κρήτης εντοπίζονται οι πιο πιεστικές ανάγκες. Όμως, μετά από μία δύσκολη ελαιοκομική περίοδο, αρχίζει τώρα και η αμπελουργική, με τους εκπροσώπους των αμπελουργών να ανησυχούν έντονα, διαπιστώνοντας πως οι ανάγκες των “χεριών” θα είναι μεγάλες και δε θα μπορούν μόνοι τους οι αγρότες ούτε μέσα από “δανεικούς” ούτε με τη συμβολή των οικογενειών τους να τις αντιμετωπίσουν, αν δεν έρθουν άμεσα οι εργάτες που χρειάζονται!

Ως «τεράστιο» και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης χαρακτηρίζει το πρόβλημα αυτό ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Το πρόβλημα αυτό το βιώσαμε και μέσα στην ελαιοσυλλογή. Εάν δε μας έκανε ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος τις καλές μέρες, οι ελιές θα είχαν μείνει αμάζευτες», είπε στο neakriti.gr ο συνεταιριστής.

«Τα μεροκάματα έχουν εκτοξευτεί. Οι λιγοστοί εργάτες που έχουν απομείνει εκμεταλλεύονται την κατάσταση ανεβάζοντας διαρκώς τα μεροκάματα και τώρα αρχίζει και η δουλειά στα αμπέλια. Έχουμε το χλωρό κλάδεμα, το κορφολόγημα δηλαδή και ξεβλάστεμα, αλλά εργάτες δεν υπάρχουν πουθενά. Και δυστυχώς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης», πρόσθεσε.

Μάλιστα, στο ερώτημα για τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης, ο ίδιος απάντησε: «Είναι η κλιματική αλλαγή και το καλλιεργητικό κόστος, το οποίο έχει εκτοξευτεί, και η έλλειψη των εργατών γης»…

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι δεν είναι λύση να καλούν οι αγρότες τους εργάτες γης να έρχονται στη χώρα μας ή να έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Όπως επισημαίνει, θα πρέπει να μπει στη μέση το κράτος και οι αγρότες στο νησί μας να μπορούν από την Κρήτη να βρίσκουν τους εργάτες γης για να τους δίνουν δουλειά στα χωράφια και τα θερμοκήπιά τους.

«Αυτή τη στιγμή, όλος ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας καταρρέει και θα φταίει η έλλειψη των εργατικών χεριών. Στην Κρήτη χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 χιλιάδες ανθρώπους που θα εργάζονται μια στα κηπευτικά, μια στις ελιές, μια στα αμπέλια. Να πηγαίνουν όπου χρειάζεται να δουλεύουν», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει πολιτικό το ζήτημα και καταλήγει λέγοντας πως «θα ήμουν πολύ αισιόδοξος και θα επικροτούσα το κόμμα, που στο πρόγραμμά του θα είχε προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα των εργατικών χεριών. Και δεν το βλέπω για κανένα κόμμα και για κανέναν βουλευτή».

«Τεχνητές ελλείψεις»…

Ο παραγωγός θερμοκηπιακών προϊόντων από τη Μεσαρά Βαγγέλης Τσιμπραγάκης θέτει στην εφημερίδα μας και μία άλλη διάσταση του προβλήματος: «Εδώ βρίσκονται παράνομα εργάτες από το Πακιστάν. Και κατά περιόδους δεν εμφανίζονται για να ζητήσουν δουλειά και έτσι δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις, ανεβάζοντας τα μεροκάματα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αντιθέτως οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί, που έρχονται στη Μεσαρά μέσα από νόμιμες διαδικασίες, απασχολούνται σε έναν εργοδότη που τους πληρώνει κανονικό μισθό, συν την ασφάλισή τους.

«Εγώ, για παράδειγμα, έχω εργάτες με 1.200 ευρώ μικτά. Αυτό γίνεται με τους εργάτες από τις χώρες αυτές. Έχουν συγκεκριμένο εργοδότη, που τους έχει στη δούλεψή του και τους χρησιμοποιεί, τόσο στο θερμοκήπιο όσο και σε όλες τις γεωργικές εργασίες που χρειάζεται».

Καταλήγοντας, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης τονίζει στο neakriti.gr ότι το κράτος δεν έχει βοηθήσει τους αγρότες της Κρήτης προς την κατεύθυνση επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Και μάλιστα, οι παραγωγοί στο Τυμπάκι απογοητεύονται στην προσπάθειά τους να φέρουν εργάτες γης και τα παρατάνε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή των προϊόντων.

Ογδοντάρηδες στα χωράφια!

«Δουλεύουν περισσότερο απ’ όσο όταν ήταν νέοι»

Αλλά και ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης λέει στο neakriti.gr ότι «οι εργάτες γης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κρήτη. Χρειάζονται μεγάλες διαδικασίες για να έρθουν στην Κρήτη. Και το θέμα είναι ότι ζητάνε και παραπάνω μεροκάματα από 50 έως και 70 ευρώ»…

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Στειακάκης αποκαλύπτει πως σήμερα, «λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, βλέπουμε ανθρώπους 75 και 80 χρόνων και δουλεύουν περισσότερο απ’ όσο δούλευαν όταν ήταν νέοι»! Όσο για τις ανάγκες στα αμπέλια από τώρα και μετά, ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να τα προλάβουμε μόνοι μας. Τα αμπέλια άνοιξαν και ξεκινάμε τώρα σε 10 μέρες να δένουμε βλαστούς, να ραντίζουμε, να σκάφτουμε, να ποτίζουμε, να λιπαίνουμε. Θέλει δουλειά. Δεν μπορεί ένας αμπελουργός μόνος του χωρίς εργάτες να τα βγάλει πέρα. Από τώρα κι έπειτα και για τους επόμενους τέσσερις μήνες θα είμαστε στο αμπέλι μέσα».

πηγή: neakriti.gr

Σχόλια