Καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές στους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουν εχθρούς και ασθένειες παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτ...


Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές στους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουν εχθρούς και ασθένειες παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (οι ανακοινώσεις στο site του ΥΠΑΑΤ). 

Το Κέντρο αναφέρεται στους εχθρούς της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς για την αναρσία και γραφόλιθα, συστήνοντας τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων που να καταπολεμούν ταυτόχρονα τα δύο έντομα. 

Για τον φυλλοδέτη, την καρπόκαψα στη δαμασκηνιά και τις αφίδες σε όλα σχεδόν τα πυρηνόκαρπα, για το σκουλήκι στο κεράσι. 

Για τις ασθένειες παρέχει συμβουλές για την καταπολέμηση του ωιδίου σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μιας και η ασθένεια ευνοείται από το ξηρό κλίμα και την ηλιοφάνεια, ενώ συστήνει οι ψεκασμοί να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος. 

Το καλύτερο είναι οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από παράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. 

Ακόμη, καλεί σε εγρήγορση και τους παραγωγούς της βιομηχανικής και υπαίθριας επιτραπέζιας ντομάτας για τον περονόσπορο, τον θρίπα, τις αφίδες, τον tuta absoluta. 

Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, περιμένουμε την είσοδο του περονόσπορου και της αφίδας σε υπαίθριες καλλιέργειες με πεπονιές σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, και παρακαλούνται οι παραγωγοί να προστατέψουν αμέσως μετά τη βροχή τις καλλιέργειές τους με ψεκασμό των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Για την αμπελοκαλλιέργεια, το Κέντρο εφιστά την προσοχή των παραγωγών λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων για την εμφάνιση περονόσπορου, ωίδιου, ευδεμίδας και τετράνυχου. 

Για την αχλαδιά και τη μηλιά η καρπόκαψα έχει ήδη ξεκινήσει και παρουσιάζει αυξητική τάση. 

Ανεξάρτητα από την κατηγορία εντομοκτόνου που θα επιλεγεί, η καταπολέμηση πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει στη θανάτωση των αυγών και των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές εισχωρήσουν στους νεαρούς καρπούς. 

Προσοχή θέλει και η ψύλλα στην αχλαδιά, οι φυλλορύκτες στη μηλιά και τα κοκκοειδή στην αχλαδιά και τη μηλιά.


Σχόλια