Θεσσαλία: Ανησυχία για τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων

Του Κώστα Γκιάστα Πριν λίγες ημέρες ένας αγρότης από την περιοχή των Γόννων βρέθηκε αγανακτισμένος στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών. Ο λόγος ήταν...


Του Κώστα Γκιάστα

Πριν λίγες ημέρες ένας αγρότης από την περιοχή των Γόννων βρέθηκε αγανακτισμένος στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών. Ο λόγος ήταν πως είδε μεγάλη καταστροφή στο χωράφι στο οποίο είχε σπείρει καλαμπόκια από τη διέλευση αγριόχοιρων. 

Δεν είναι όμως ο μοναδικός που ζητάει την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, καθώς σε όλο τον νομό Λάρισας αλλά και γενικότερα σε διάφορα σημεία της χώρας, παρατηρούνται τέτοιου είδους περιστατικά. Χρόνο με τον χρόνο το ζήτημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων γίνεται πιο έντονο και προβληματίζει κυρίως τους αγρότες που χάνουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Από τον αυξημένο αυτόν αριθμό όμως καταγράφονται και πολλά ατυχήματα, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, καθώς ζώα συγκρούονται με οχήματα προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Για το θέμα των ζημιών που καταγράφονται συχνά από την επέλαση των αγριογούρουνων ή των υβριδίων από διάφορες αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας μίλησε στην «Ε» ο κ. Βαγγέλης Μπαλατσός, που είναι πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερπληθυσμό και στο γεγονός πως η αύξηση του αριθμού τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως έχουν εξελιχθεί σε υβρίδια εξαιτίας της ελεύθερης βοσκής των χοίρων στο παρελθόν και τη διασταύρωσή τους με τα αγριογούρουνα. 

«Τα αγριογούρουνα γεννούν 3 με 5 μία φορά τον χρόνο. Αυτά γεννούν 10 ακόμα και 12 και μάλιστα σε ορισμένες φορές δύο φορές τον χρόνο. Αυτό και μόνο έχει αλλάξει τον αριθμό τους εντυπωσιακά». Για να αντιμετωπιστεί αυτό έχει δοθεί παράταση της περιόδου θήρας, η οποία αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται πλέον στα τέλη του Γενάρη. Όμως όπως τονίζει «δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα και γι’ αυτό τον λόγο όταν χρειαστεί και κριθεί απαραίτητο συγκροτούνται με την επίβλεψη και καθοδήγηση του Δασαρχείου ομάδες κυνηγετικές, με σκοπό να μειωθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ

Ο Τάσος Κωστούλας είναι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς. Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας πολλών τέτοιων περιστατικών, όπως εξηγεί στην «Ε». Σημειώνει πως όσο βρίσκουν φαγητό δεν κατεβαίνουν, όμως τώρα που ανοίγει ο καιρός καθημερινά υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Όχι μόνο στην περιοχή της Αγιάς, αλλά σε όλο τον νομό Λάρισας. 

«Συνήθως μπαίνουν στα καλαμπόκια, όμως δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτά. Σκάβουν στα χωράφια ψάχνοντας για ποντίκια, σκουλήκια και οτιδήποτε άλλο βρούνε. Χαλούν τα λάστιχα και τους φράχτες. Γενικά προκαλούν μεγάλες ζημιές» λέει. Παρατηρεί πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός τους και θεωρεί πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, γιατί οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι σ’ αυτόν τον κίνδυνο και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν.


ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Τμήμα Θήρας του Δασαρχείου Λάρισας δέχεται συχνά τέτοιου είδους καταγγελίες για επιθέσεις και ζημιές από αγριογούρουνα και υβρίδια. Όπως εξηγούν στην «Ε» οι αρμόδιοι υπάλληλοι, γι’ αυτό τον λόγο έχει δοθεί και η παράταση της θήρας, όμως κάτι τέτοιο δεν λύνει και το πρόβλημα. Υποστηρίζουν πως η αρχή του προβλήματος έγκειται στην περίοδο που οι ελευθέρας βοσκής χοίροι διασταυρώθηκαν με τα αγριογούρουνα. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα υβρίδια, που προφανώς όταν πλέον δεν βρίσκουν τροφή ψηλά, κατεβαίνουν χαμηλά δηλαδή στα χωράφια. Και για να βρούνε χαλάνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, ακόμα και τις ρίζες.

Είναι εντυπωσιακό πάντως πως έχουν καταγραφεί και περιστατικά στα οποία τα εν λόγω ζώα βρίσκουν τρόπο να ξεπεράσουν ακόμα και τα εμπόδια των ηλεκτροφόρων συρμάτων που τοποθετούνται σε ιδιωτικές εκτάσεις, των περιφράξεων, αλλά και τον κανονιών που χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό τους. Όλα τα συνηθίζουν όπως φαίνεται στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τροφή. 

ΚΡΟΥΣΜΑ ΠΑΝΩΛΗΣ


Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας κ. Μπαλατσός επιπλέον ανέφερε πως πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με τόση κινητικότητα και τόσο υπερπληθυσμό. Εν τω μεταξύ πριν λίγες ημέρες η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών εντόπισε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών, όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. Όμως μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά σε μονάδες.


Σχόλια