Του Δημήτρη Μιχαηλίδη* Την 28/4/2023 ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατ...
Την 28/4/2023 ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια) υποδέχθηκε τον Υπουργό Ανάπτυξης-Επενδύσεων & Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ Άδωνη Γεωργιάδη στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στα περίπου 60 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Συνεταιρισμού των Ελλήνων ανθοπαραγωγών δρεπτών ανθέων.
Την 28/4/2023 ο κ Σίμος Κεδίκογλου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στην τελετή εγκαινίων της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, στο Άλσος Κηφισιάς, επεσήμανε ότι ο κλάδος της ανθοκομίας αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της φυτικής παραγωγής στη χώρα μας.
Ο Υφυπουργός συμπλήρωσε ότι η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της επένδυσης στην ανθοκομία με την μεγαλύτερη απόδοση, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της ελληνικής ανθοπαραγωγής.
Την 29/4/2023 άνοιξε η Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης με πάρα πολλά φυτά, και μεγάλη ποικιλία σε γλαστρικά, ανοικτή μέχρι τις 14/5/2023.
Την 5/5/2023 άνοιξε η Ανθοκομική Έκθεση Κατερίνης στον Καπνικό Σταθμό, δίπλα στο πάρκινγκ των δικαστηρίων, ανοικτή μέχρι 15/5/2023.
Ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (6932381604) τέταρτη γενιά ανθοπαραγωγός δρεπτών ανθέων και πρασινάδων, καθώς και αρωματικών, με την ευκαιρία της Γιορτής των ανθέων και της πρώτης επίσκεψης Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του κ Α. Γεωργιάδη, επεσήμανε:
(Επενδύσεις). Η Κλιματική Κρίση πλήττει την ευαίσθητη Ελληνική ανθοπαραγωγή δρεπτών ανθέων. Οι ημέρες καύσωνα έγιναν πολύ περισσότερες από τις ημέρες ολικού παγετώνα. Πλέον η τεράστια επένδυσή των ανθοπαραγωγών σε θερμοκήπια ΔΕΝ επαρκεί και χρειαζόμαστε επειγόντως νέες επενδύσεις σε «ψυχροκήπια» και σύγχρονες συνθήκες ψυχρών μετασυλλεκτικών-εμπορικών χώρων ή, γιατί όχι, και να πάρουμε και … τα βουνά … Και η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών επιβάλλεται να αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις για την σωστότερη συντήρηση των δρεπτών ανθέων σε χαμηλές θερμοκρασίες.
(Γνώση & Καινοτομία). Οι Έλληνες επιστήμονες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Ελληνικών ερευνητικών κέντρων ΔΕΝ ασχολούνται επαρκώς με τα ελληνικά δρεπτά ανθη.
Το τεράστιο συγκριτικό όφελος της Ελληνικής βιοποικιλότητας ΔΕΝ επαρκεί για να τους κινητοποιήσει και εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν εντοπίζονται διπλωματικές εργασίες και διδακτορικά πάνω στα ενδογενή αυτόχθονα ελληνικά άνθη. Τα Ελληνικά άνθη μπορούν να αξιοποιηθούν με ανταγωνιστικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική και διεθνή ανθοπαραγωγή και εμπορία δρεπτών ανθέων. Μας λείπει ακόμα η επαρκής εγγραφή στους καταλόγους ελληνικών ποικιλιών της τεράστιας ελληνικής βιοποικιλότητας (δεύτερη στον κόσμο μετά την Μαγαδασκάρη).
Χρειαζόμαστε την κινητοποίηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού. Και αφού ΔΕΝ μπόρεσε ακόμα να υλοποιηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα Γεωργικών Συμβουλών, μετά την κατάργηση των Γεωργικών Εφαρμογών πριν 40 σχεδόν χρόνια, πρέπει επειγόντως να γίνει ανταλλαγή εμπειριών με Επισκέψεις Μελέτης (Study Visit) των Ελλήνων Ανθοπαραγωγών σε Εκθέσεις,σε Ερευνητικά Κέντρα και σε Διεθνείς εκθέσεις δρεπτών ανθέων.
(Εμπορικός τομέας). Στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα, ακόμα και στις υγειονομικές ανασφάλειες, χρειαζόμαστε όλοι μια «αχτίδα» συναισθήματος. Εκτός από τον «άρτον» και τα «θεάματα» χρειαζόμαστε να μιλήσουμε στο συνάνθρωπό μας … και «με ένα ελληνικό λουλούδι» … Ανθεστήρια, διαγωνισμοί στολίσματος με ελληνικά άνθη, μεγάλος ανθοτάπητας στην πλατεία Συντάγματος ή σε άλλη διαθέσιμη κεντρική πλατεία, ευκαιρίες σχολικών δραστηριοτήτων με ελληνικά λουλούδια και ανθόκηποι στα σχολεία, θα προσφέρουν το απαραίτητο συναισθηματικό «χρώμα» στις ελληνικές γκρίζες τσιμεντουπόλεις μας και στους σκληρά αγωνιζόμενους μέσα στην σύγχρονη ελληνική οικονομική πραγματικότητα συμπολίτες μας.
Η μέχρι σήμερα ταλαιπωρία της Ελληνικής ανθοπαραγωγής δρεπτών ανθέων είναι απερίγραπτη. Μέχρι πρόσφατα οι ανθοπαραγωγοί επένδυαν με προσωπικά χρήματα, χωρίς καμιάς μορφής υποστήριξη από τα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα της αγροτικής ανάπτυξης. Μόλις το 2017 αναγνωρίστηκαν τα δρεπτά άνθη ως αγροτικό προϊόν και εντάχθηκαν στην αντίστοιχη φορολογική κατηγορία. Μόλις πριν τέσσερα χρόνια επιτράπηκε στους ανθοπαραγωγούς να κάνουν Δήλωση Καλλιέργειας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου-ΟΣΔΕ. Ακόμα δεν καλύπτονται ικανοποιητικά από κάποιο φορέα ασφάλισης της αγροτικής τους παραγωγής.
Συζητώντας για τα σημαντικά, με την κα Μαγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου, 6932094231 και όχι μόνο για τα επείγοντα θέματα όλου του αγροτικού τομέα, μπορούμε να διακρίνουμε ότι στα πιθανά σημαντικά θέματα, χωρίς την λειτουργία κάποιας δομής για μια συμφωνημένη Ελληνική Αγροτική Πολιτική, είναι:
Η ανάγκη για σταθερή χρήση γης για την αγροτική παραγωγή. Το συναισθηματικό όριο των τεσσάρων στρεμμάτων για την τσιμεντοποίηση, ΔΕΝ προστατεύει επαρκώς τον παραγωγικό χώρο.
Χωρίς αναγνώριση και σεβασμό των αγροτικών επαγγελμάτων (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιεύς & δασοκόμος) δεν υπάρχει ικανοποιητικό μέλλον. Χωρίς Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας και χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αγρότη όλες οι αγροτικές κοινωνίες δεν θα έχουν ορατό μέλλον.
Ο αγρότης είναι εξ ορισμού επιχειρηματίας με μεγάλες αβεβαιότητες, αλλά περιέργως δεν υπάρχει δομή υποστήριξης αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Οι αγρότες δεν γίνονται δεκτοί στα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε υπάρχουν ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
Ένας σημαντικός πόρος για την φροντίδα της φύσης και την προώθηση της περίσσειας κάθε κύκλου στην κατανάλωση είναι η ανθρώπινη εργασία και υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατών γης, κτηνοτροφίας και αλιείας. Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο ο μηχανισμός επιλογής, συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης και κυρίως διαχείρισης τους, μεταξύ των οποίων μεταφορά, φιλοξενία, διατροφή κλπ
Το μέλλον της ελληνικής ανθοπαραγωγής δρεπτών ανθέων δεν εξαρτάται κυρίως από τις υποδομές όσο από την νοοτροπία και την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία και συλλογική δράση.
*Δημήτρης Μιχαηλίδης
ΑγροΝέα, AgroBus
Σχόλια