Ο Πούτιν ξέμεινε από φελλούς λόγω των κυρώσεων....

Ο Πούτιν ξέμεινε από φελλούς- Προβλήματα στους οινολόγους του Πούτιν λόγω των... κυρώσεων Ο φυλακισμένος πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλ...


Ο Πούτιν ξέμεινε από φελλούς- Προβλήματα στους οινολόγους του Πούτιν λόγω των... κυρώσεων
Ο φυλακισμένος πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, είχε δώσει παλαιότερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο με αποκλειστικά -υποτίθεται- πλάνα από το «Παλάτι του Πούτιν» κοντά στην πόλη Γιελέντζικ της Μαύρης Θάλασσας.




Κοντά στο «Παλάτι» βρίσκεται και το κτήμα του διάσημου ρωσικού οινοποιείου Abrau Durso. Ιδιοκτήτης του είναι ο σύμβουλος και φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν, Μπόρις Τίτοφ. Tη διεύθυνση του κτήματος έχει αναλάβει πλέον ο γιος του Τίτοφ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είναι ιδιοκτήτης του «Παλατιού» στο Γιελέντζικ, επιμένει ότι δεν του ανήκει και ποτέ δεν του ανήκε. Ασφαλώς έχει επισκεφθεί την περιοχή. Σε παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή, μιλώντας σε Ρώσους φοιτητές, έλεγε ότι «το μόνο που με ενδιέφερε από όλα όσα είδα εκεί, ήταν η παραγωγή κρασιού…»
«Μόνο το καλύτερο…»

Όπως προκύπτει από στοιχεία του ImportGenius, της μεγαλύτερης τράπεζας δεδομένων παγκοσμίως για το εξαγωγικό εμπόριο, το κτήμα εξοπλίζεται με ό,τι πιο ποιοτικό κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά. Τα βαρέλια και ο βιομηχανικός εξοπλισμός προέρχονται από τους καλύτερους Ιταλούς κατασκευαστές. Οι φιάλες εισάγονται από τη Γαλλία.

Αγαπημένο κρασί του Πούτιν θεωρείται το «Usadba Divnomorskoe», ερυθρός οίνος που παρασκευάζεται από Merlot. Υψηλοί προσκεκλημένοι του Κρεμλίνου, όπως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, έχουν το σπάνιο προνόμιο να το δοκιμάσουν. Η ποικιλία Merlot κατάγεται από τη δυτική Γαλλία, ωστόσο τα συγκεκριμένα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και δέκα χρόνια στο κτήμα Abrau Durso, κοντά στο «Παλάτι του Πούτιν», όπως υποστηρίζει ο Ναβάλνι. Οι ιδιοκτήτες του κτήματος ανέθεσαν μάλιστα τη συνολική εποπτεία στον Ιταλό οινολόγο Ματέο Κολέτι.

Το 2021 ο Βλάντιμιρ Πούτιν απένειμε στον Κολέτι τη ρωσική υπηκοότητα. Παρά τις κυρώσεις ο Ιταλός οινολόγος παραμένει στη Ρωσία, αλλά αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δυσκολίες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί πλέον να εμφιαλώσει το Usadba Divnomorskoe στις φημισμένες ιταλικές φιάλες Vetri Speciali. «Όλες οι συναλλαγές με τη Ρωσία έχουν παγώσει, δεν διαθέτουμε πλέον φιάλες στη Ρωσία, ούτε στο κτήμα που παράγει το Usadba Divnomorskoe», δηλώνει στην DW εκπρόσωπος της επιχείρησης με έδρα το Τρέντο της βόρειας Ιταλίας.

Σοβαρό πρόβλημα είναι και η έλλειψη φελλού. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι υπεύθυνοι του κτήματος διατυμπάνιζαν στο Instagram ότι χρησιμοποιούν αποκλειστικά «φυσικό φελλό, κορυφαίας ποιότητας, που προέρχεται από φελλόδεντρα ηλικίας τουλάχιστον 52 ετών και δεν έχει περάσει από τη διαδικασία της λεύκανσης». Σήμερα το 70% της παγκόσμιας παραγωγής φελλών προέρχεται από την Πορτογαλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με μερίδιο αγοράς 10%.

Όπως λέει στην DW εκπρόσωπος της πορτογαλικής εταιρείας Corticeira Amorim, που θεωρείται η κορυφαία του κλάδου, «από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η επιχείρησή μας έχει διακόψει τις εξαγωγές στη Ρωσία, αλλά και κάθε επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα».
Παράκαμψη κυρώσεων μέσω Τουρκίας

Πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ImportGenius, ακόμη και μετά τον Ιούλιο του 2022, οπότε τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το κτήμα Abrau Durso συνέχισε να προμηθεύεται φελλούς κορυφαίας ποιότητας από την Πορτογαλία. Όχι όμως με απευθείας εισαγωγή, αλλά μέσω …Τουρκίας. Ως αποστολέας δεν εμφανίζεται πλέον η πορτογαλική Amorim Cork S.A., αλλά η τουρκική εταιρεία Mepline Lojistik.

Για το 2023 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία. Το κτήμα Abrau Durso δεν απαντά στο ερώτημα, εάν παρακάμπτονται κυρώσεις της ΕΕ. Οι Πορτογάλοι επιμένουν ότι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για αποστολές φελλού στη Ρωσία.

Πηγή: Deutsche Welle,  (naftemporiki.gr)

Σχόλια