Διατροφή με ζωικά τρόφιμα

Του Δημήτρη  Μιχαηλίδη* Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στις 21/6/2023, η τακτική διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας ...


Του Δημήτρη  Μιχαηλίδη*

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στις 21/6/2023, η τακτική διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο τις εμπειρίες από την διατροφή με ζωικά προϊόντα με όσο το δυνατόν μικρότερη επεξεργασία.

Με οικοδεσπότη τον κ Γιάννη Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, Μενίδι Αττικής και υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφο (6932094231) στην συζήτηση μετείχαν και οι: κα Ευγενία Κουμάκη, κ Θανάσης Ντόβας, κα Μίκα Χέρμπεκτ, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κ Ζαφείρης Ναστούλης, κ Νίκος Δημόπουλος, κα Αργυρώ Λαγγουράνη, Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, κ Hλίας Ευαγγελόπουλος, με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus), ενώ άλλοι 100 ήταν στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/1197177077598309, που όλοι μπορούν να δουν την συζήτηση.

Η κετογονική δίαιτα δε θεωρείται πια "αμφιλεγόμενη", αφού τα οφέλη της στο σωματικό βάρος και στην υγεία μας φαίνεται πως είναι πολλά, σύμφωνα με τους ειδικούς που την προασπίζονται. Πρόκειται για μια πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, πλούσια σε καλό λίπος και μέτρια σε πρωτεΐνη. Η κετογονική δίαιτα αρχικά σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1920 για ασθενείς με επιληψία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποφυγή των υδατανθράκων οδηγούσε σε κέτωση, μια φυσιολογική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας καίει λίπος για καύσιμο αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες), η οποία συνέβαλε στη σημαντική μείωση των επιληπτικών κρίσεων.

Έχει καταγραφεί (1) Μείωση της όρεξης, (2) μείωση της πίεσης, (3) μείωση της ινσουλίνης, (4) μείωση των τριγλυκεριδίων, (5) θεραπεία ακμής, (6) καλύτερη απόδοση, (7) βελτίωση λειτουργίας του εντέρου κλπ από όσα αναφέρθηκαν από συζητητές που εφάρμοσαν κετογονική δίαιτα.

Όπως εξηγήθηκε η κετογονική δίαιτα λειτουργεί όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι, και τότε παράγονται κετόνες και χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα, εφόσον βέβαια προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με το λίπος και τις πρωτεΐνες), ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, μπορούμε να ζήσουμε και με μικρές ποσότητές τους. Παρόλο που ο εγκέφαλος λειτουργεί κυρίως με γλυκόζη, από τη μία το σώμα κατασκευάζει την απαιτούμενη γλυκόζη από αμινοξέα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένεση, και από την άλλη ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει πιο αποδοτικά με κετόνες απ’ ό,τι με γλυκόζη.

Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάσθηκαν από όσα ακούστηκαν από την κα Ευγενία Κουμάκη, από την κα Μίκα Χέρμπεκτ και από την κα Αθηνά Μιχαηλίδου για την διατροφή με ζωικά προϊόντα και ειδικότερα με την κετογονική δίαιτα.


Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τετάρτη, 28 Ιουν 2023, 21.30 θα συζητηθούν θέματα για το ΟΣΔΕ (το οποίο έχει πλέον ΜΟΝΟ μία πύλη, την gov.gr) και για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών.



*Δημήτρης Μιχαηλίδης

 ΑγροΝέα, AgroBus

Σχόλια