Απότοκο της ξηρασίας, άλλωστε, στην Ισπανία, είναι και η κάθετη πτώση της ελαιοκομικής παραγωγής, που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, κ...
Απότοκο της ξηρασίας, άλλωστε, στην Ισπανία, είναι και η κάθετη πτώση της ελαιοκομικής παραγωγής, που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, κάτι που φέρνει κέρδος στην Ελλάδα, μεν, ωστόσο δείχνει το εύρος των απειλών για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, ειδικά σε περιοχές, όπως η Κρήτη.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Τσακίρη συστήνεται στο ΥΠΑΑΤ ad hoc ομάδα εργασίας, με σκοπό την εξέταση του κινδύνου ξηρασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας μας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ των προτεραιοτήτων της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης είναι η πρόληψη και διαχείριση πιθανών κινδύνων στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων κάθε Υπουργείου.
Οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που επεκράτησαν κατά το προηγούμενο και το τρέχον υδρολογικό έτος έχουν πλήξει αρκετές χώρες ιδίως της νότιας Ευρώπης, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο με πιθανές επιπτώσεις και στην γεωργική παραγωγή της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει επισημάνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
«Η σοβαρή ξηρασία στη νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όχι μόνο για τους αγρότες εκεί αλλά και επειδή μπορεί να αυξήσει τις ήδη πολύ υψηλές τιμές καταναλωτή, αν η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη» δήλωσε η Μίριαμ Γκαρσία Φερέρ εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αντίστοιχα προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσει και η Ιταλία, όπου έως και το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Οι Ιταλοί γεωργοί σχεδιάζουν να μειώσουν τις καλλιέργειές τους, σπέρνοντας μια περιοχή κατά 6% μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία.
Έπειτα από δύο χρόνια έλλειψης νερού, περιοχές της βόρειας Ιταλίας ξεκίνησαν τον Μάιο με έλλειμμα 70% στα αποθέματα νερού από το λιώσιμο των πάγων και έλλειμμα 40% σε υγρασία εδάφους, σύμφωνα με τον Λούκα Μπρόκα διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας.
Καθώς το έδαφος είναι τόσο ξερό, όταν τελικά πέφτει βροχή δεν καταφέρνει να την απορροφήσει, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, με τις βροχοπτώσεις να αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη ώρες.
Απότοκο της ξηρασίας, άλλωστε, στην Ισπανία, είναι και η κάθετη πτώση της ελαιοκομικής παραγωγής, που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, κάτι που φέρνει κέρδος στην Ελλάδα, μεν, ωστόσο δείχνει το εύρος των απειλών για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, ειδικά σε περιοχές, όπως η Κρήτη.
Μελέτη
Στο μεταξύ, με βάση μελέτη που δημοσίευσε τον Αύγουστο του 2022, η JRC, η υπηρεσία επιστημονικών ερευνών της Κομισιόν, οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που «γενικά συνδέονται με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ευρώπη» έχουν αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες (του 2022) σε πρωτοφανές επίπεδο από το 1950 σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Μεταξύ των περιοχών που πλήττονται περισσότερο λόγω του ελλείμματος βροχοπτώσεων, η έκθεση αναφέρει την κεντρική και τη νότια Πορτογαλία, όλη την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, την κεντρική Ιταλία, τη νότια Γερμανία, καθώς και μια τεράστια περιοχή που καλύπτει τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Καθώς οι επιστήμονες τις συνδέουν με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτές οι εξαιρετικά θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες «μείωσαν σημαντικά τις προοπτικές απόδοσης για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες», παρατηρούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με την έκθεση, το καλαμπόκι (απόδοση μειωμένη κατά 8,6% σε επίπεδο Ε.Ε., ο ηλίανθος (-5,5%) και η σόγια (-9,6%) επηρεάζονται περισσότερο. Η τελική απόδοση για την σοδειά του καλαμποκιού επί του παρόντος αναμένεται να είναι 16% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
ΠΗΓΗ:ς (news247.gr)
Σχόλια